Večer sedávala Božena Němcová u okna domku v Červeném Kostelci. Je pojmenován po ní

4. květen 2019

Pokud se v májových dnech chystáte na romantický výlet po stopách Boženy Němcové, kromě České Skalice a Babiččina údolí můžete zajet také do Červeného Kostelce.

Když se mladičká Barunka Panklová vdala za o mnoho let staršího zapáleného vlastence Josefa Němce, respicienta finanční stráže v Červeném Kostelci, najali si tam novomanželé na podzim roku 1837 malý byt v kupeckém domě Augustina Hůlka.

Domek Boženy Němcové v Červeném Kostelci čeká letos oprava za 600 tisíc korun

Domek Boženy Němcové v Červeném Kostelci čeká oprava za 600 tisíc korun

Památkově chráněný domek Boženy Němcové v Červeném Kostelci čeká v letošním roce obnova. Spisovatelka obývala byt v prvním patře, a právě tam bude směřovat největší část oprav. Podrobnosti zná ředitel místního Kulturního střediska Tomáš Šimek. Společně s ním se do domku z 19. století zašla podívat reportérka Jana Házová.

Romanticky založená dívka snášela novou životní zkušenost od počátku těžce, život malého města a jeho obyvatel na ni však zapůsobil tak výrazně, že je s laskavostí dobré pozorovatelky po letech už jako spisovatelka Božena Němcová zachytila v povídce Chudí lidé.

Josefa Alinu, člověka, jež se stal předobrazem hlavní postavy povídky Chudí lidé - Jakuba Haliny, si Božena Němcová dobře pamatovala, byla to výrazná postava Červeného Kostelce. Prošel svět, ale doma se živil nádenickou prací. Uměl číst i psát, uměl německy, mezi lidmi měl pověst poctivého člověka. Pro jeho dlouhou lněnou halenu si jej lidé překřtili na Halinu.

Domek Boženy Němcové v Červeném Kostelci

Večer sedávala mladá paní Němcová u okna a čekávala, až se z otevřených oken protější fary ozvou zvuky houslí - hrával na ně Augustin Purm, jehož poznala malá Barunka jako učitele v českoskalické škole.

Služební povinnosti Josefa Němce odvedly mladou rodinu, očekávající narození prvního syna Hynka, do Josefova již v dubnu roku 1838.

Domek Boženy Němcové v Červeném Kostelci

Na pobyt slavné spisovatelky nezapomněli ani kostelečtí. V domku, který pojmenovali po ní, najdete dobové zařízení a v podkroví světničku Boženy Němcové. A jak během prohlídky řekl Romaně Pacákové historik Richard Švanda, v sezóně se návštěvníci mohou těšit na zajímavé novinky.

Domek Boženy Němcové můžete od 1. května navštívit každý den kromě pondělí. Přiléhá k němu také pěkně upravená a volně přístupná zahrada, kde se 29. června a pak každou prázdninovou sobotu v červenci koná tradiční a dětmi oblíbené Pohádkové léto.

Domek Boženy Němcové v Červeném Kostelci

Vyzkoušet si, jak se žilo v 19. století můžete se vším všudy v programu Ze života našich babiček a dědečků 25. května, 6. a 20. července a 10. srpna vždy od 10 do 12 hodin.

Viktorka už 150 let odpočívá pod symbolickým náhrobkem v Červeném Kostelci

Součástí prohlídky Domku Boženy Němcové je  v parčíku za domem i symbolický hrob Viktorky, postavy z knížky Babička Boženy Němcové

Letos si v Červeném Kostelci připomenou 150 let od úmrtí slavné Viktorky z románu Boženy Němcové Babička. Zajímavou shodou okolností se ostatky Viktorky Židové kdysi ocitly na hřbitově, který dříve sousedil se zahradou Domku Boženy Němcové v Červeném Kostelci. Proto tam má na zahradě Viktorka svůj symbolický náhrobek.

Speciální večerní prohlídky s panem domácím, kupcem Hůlkem, a jeho bájnými příběhy, si můžete užít a trochu se bát o letních sobotách 13. a 20. července a 17. a 24. srpna vždy od 18 hodin.

Na červen budou pro všechny zájemce připraveny tvořivé dílničky a hry. Hračky a hry v soboru 22. června od 10 do 14 hodin a tvořivá dílna Mít šperky jako Božena Němcová v sobotu 8. června od 10 do 14 hod.

Informace o aktuálních akcích naleznete na webu města Červený Kostelec.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.