Domek Boženy Němcové v Červeném Kostelci čeká letos oprava za 600 tisíc korun

27. leden 2019 09:56

Památkově chráněný domek Boženy Němcové v Červeném Kostelci čeká v letošním roce obnova. Spisovatelka obývala byt v prvním patře, a právě tam bude směřovat největší část oprav. Podrobnosti zná ředitel místního Kulturního střediska Tomáš Šimek. Společně s ním se do domku z 19. století zašla podívat reportérka Jana Házová.

Stoupáme do prvního patra, do bytu, kde Božena Němcová bydlela.
„Trochu tady na nás padá strop. A začínáme se bát. Pravděpodobně když tudy vedla dva roky objížďka kvůli uzavřenému Náchodu, jezdily okolo kamiony a ty otřesy způsobily destrukci stropu," říká Tomáš Šimek.

Do časů dětství Boženy Němcové se ponoříte na zámku v Ratibořicích a blízkém Babiččině údolí

Státní zámek Ratibořice

Oblíbené Babiččino údolí se zámkem a dalšími památkami se po letech dočkalo peněz na větší opravy. Národní památkový ústav poslal téměř 8 milionů korun na odstranění škod po povodni, jež zasáhla mlýnský náhon před čtyřmi lety, a dalších 13 milionů na opravu zchátralého domu v Panském dvoře u zámku.

A vysvětluje, co je nutné udělat: „Provedli jsme sondu do stropu, abychom věděli, co se pod ním nachází. Zjišťujeme složení, aby se postupovalo podle metody, co se prováděla dříve. Budeme sundávat celý strop, a to jak v této místnosti, tak i ve vedlejší. Protože pravděpodobně když se pustíme do stropu tady, tak narušíme statiku i vedle. A mohlo by to v budoucnu spadnout."

Novomanželský pár Josef Němec a Barunka Němcová si na podzim roku 1837 najali v Červeném Kostelci malý byt v kupeckém domě Augustina Hůlka (vlevo)

„Naproti faře byl domek, který se ode všech ostatních lišil čistou úpravou. Celé průčelí bylo bílé jako sníh. U oken byly letní zelené okenice, hlavní dveře a vedle nich jedny od polovice se skleněnými okny byly hnědé. Za sklem těch dveří bylo vidět rozličné věci: kalouny, vřetena, trubku malovanou, dýmky, fíky, míče, strakaté harasky, slovem věci, které svědčiti měly, že tam bydlí kupec. Pak se vyznamenával ještě zídkou, která celou šířkou domku zděna byla a bílými dlaždicemi pokladena. Vybíhala skoro půl sáhu do silnice a ze stran vedly na ní dva stupně. Do tohoto domku, když jsem se po městě ohlédla, vešla jsem." Božena Němcová: Chudí lidé.

Budou se v domku Boženy Němcové dělat nějaké další opravy?

Viktorka už 150 let odpočívá pod symbolickým náhrobkem v Červeném Kostelci

Součástí prohlídky Domku Boženy Němcové je  v parčíku za domem i symbolický hrob Viktorky, postavy z knížky Babička Boženy Němcové

Letos si v Červeném Kostelci připomenou 150 let od úmrtí slavné Viktorky z románu Boženy Němcové Babička. Zajímavou shodou okolností se ostatky Viktorky Židové kdysi ocitly na hřbitově, který dříve sousedil se zahradou Domku Boženy Němcové v Červeném Kostelci. Proto tam má na zahradě Viktorka svůj symbolický náhrobek.

„Ještě dole v chodbě bude vyměněna dlažba. Ona totiž není původní, tak bychom to chtěli dát trošku do té historické podoby. Současnou dlažbu by tak měla nahradit keramická glazurovaná historická podlaha," doplňuje Tomáš Šimek.

„Polorozpadlá jsou také kachlová kamna. Ty projdou také částečnou rekonstrukcí. Kamna se nachází v bytě, který obývali majitelé tohoto domu, tedy manželé Hlukovi. Oni vlastnili vedle obchod se smíšeným zbožím. Kamna se kolem dvířek začínají rozpadat. To znamená, že se musí celé rozebrat a zase postupně kousek po kousku sestavit znovu."

Letošní turistická sezóna tady začne v květnu, ale skončí o něco dříve. Právě kvůli plánovaným opravám. Ty by měly začít v polovině září.

autoři: Milan Baják , VaW
Spustit audio

Související