Ratibořice a Babiččino údolí nabízí spojení přírody s českými tradicemi i literaturou

11. červenec 2018 10:30

Zveme vás na zajímavá místa našeho kraje a dnes vás zavedeme do Ratibořic. Babiččino údolí nabízí mnohá zastavení, na své si přijdou nejen dospělí návštěvníci, ale i děti. Co všechno toto údolí známé z díla Boženy Němcové Babička nabízí - o to se zajímala reportérka Jana Házová. 

Do časů dětství Boženy Němcové se ponoříte na zámku v Ratibořicích a blízkém Babiččině údolí

Státní zámek Ratibořice

Oblíbené Babiččino údolí se zámkem a dalšími památkami se po letech dočkalo peněz na větší opravy. Národní památkový ústav poslal téměř 8 milionů korun na odstranění škod po povodni, jež zasáhla mlýnský náhon před čtyřmi lety, a dalších 13 milionů na opravu zchátralého domu v Panském dvoře u zámku.

Zastavila jsem na parkovišti v Ratibořicích přímo před zámkem. Je tu parkovací automat. Maximální taxa je 40 korun za automobil. Mám zaparkováno a zaplaceno, tak můžu vyrazit do Babiččina údolí.

Z parkoviště je to doslova jen pár kroků do zámeckého parku. Tak už na mne čeká kastelán a správce celého tohoto nádherného údolí Ivan Češka. Kam by on sám osobně pozval návštěvníky?

„Samozřejmě mimo zámek dále do údolí do objektů mlýna, vodního mandlu. A nesmíme vynechat Staré bělidlo," zve všechny k návštěvě Ivan Češka.

Staré bělidlo - světnice babičky

„Do chalupy Starého bělidla umístila Božena Němcová děj knihy Babička. Není to původní ratibořické bělidlo, které znala Božena Němcová ze svého reálného života. V době, kdy sem spisovatelka přijela trávit prázdniny se svými dětmi, tady byla ubytovaná a potom ty své vzpomínky zasadila právě do tohoto místa," doplňuje Ivan Češka.

Ptám se průvodkyně Jaroslavy Šimkové, na co se jí nejčastěji návštěvníci bělidla dotazují, co je nejvíc zajímá: „Nejvíc je zajímá, jestli skutečně tady babička žila, jak bylo vše ve skutečnosti a jestli se to liší od knihy Boženy Němcové. A potom je velmi zajímá filmové zpracování, zda se tady film Babička opravdu natáčel."

Sousoší Babička s vnoučaty, Ratibořice

Ze Starého bělidla jsme došli ke slavnému sousoší Babičky s dětmi. Jsou tu také stánky, kde se prodávají trdelníky a různé suvenýry. A co mají turisté největší zájem?

V Babiččině údolí v Ratibořicích můžete po dlouhých letech vidět opravený mlýnský náhon

V Babiččině údolí v Ratibořicích můžete po dlouhých letech vidět opravený mlýnský náhon

Po dlouhých letech je v Babiččině údolí opravený nlýnský náhon. V minulosti ho poničilo několik povodní. Letos na něm od konce zimy pracovali dělníci a aktuálně je vodní dílo nedaleko zámku v Ratibořicích ve zkušebním provozu. Více informací zjišťoval na místě reportér Ondřej Vaňura.

„Hlavně Babička a nápisy Ratibořice. Milují srdíčka a dávají si tady u nás pusinky, je to milé a krásné," usmívá se Nora Miháliková, prodavačka suvenýrů.

A dokonce tu nacházím i dobročinný bazar. „Tady najdete úplně všechno. Prosíme lidi, aby to, co doma nepotřebují, aby to nevyhazovali. Ať to přinesou k nám a my jim uděláme tržbu a z ní pak něco vždy opravíme nebo něco nového vymyslíme. Je tady keramika, drobné předměty i knížky. Protože knížku je škoda jen tak zahodit," říká Květa Ležovičová, prodavačka v bazaru.

Zkrátka každý návštěvník se má v Ratibořicích kam podívat a to nejen za památkami.

Spustit audio

Související