O zázraku a podivuhodném uzdravení na Boušíně vypráví i Božena Němcová ve své Babičce

30. červenec 2017

Až pojedete na výlet do Babiččina údolí, udělejte si čas také na návštěvu jednoho krásného místa, které najdete nad ním, kousek proti proudu řeky Úpy. Redaktorka Romana Pacáková se tam tentokrát vydala s rozhlasovým mikrofonem.

Pomaličku, strmou pěšinkou, která byla po nočním dešti pěkně blátivá a klouzavá, sestupovali s panem Oldřichem Zeleným, obyvatelem a mecenášem půvabného putního místa Boušín, který je částí obce Slatina nad Úpou, od kostela Navštívení Panny Marie dolů do lesa.

A došli až k místu opředenému zajímavou legendou, k Mariánské kapličce nad pramenem, kde se roku 1464 stal zázrak.

Čtěte také

Na kapličce je pamětní deska, kde si můžeme přečíst: "Tam, kde je dnešní fara, stával před časy dvorec turyňského pána. Často sem dojížděl s malou dcerkou. Nebe ji dalo krásu, ale nemoc vzala ubohé se sluchem i řeč. Ovečky však jí rozuměly a ovčákův pes četl ji s očí. Jednou, když ji zlákalo jaro, vydala se k ovečkám sama. Cesty ji vedly, ale také svedly a zavedly v prales nad divou řekou. Temných hlubin se bála, ale studánka ve stráni ji zvábila, pramen osvěžil, a když v pláči sepjala ruce k prosebnému „Zdrávas", aby ji svatá Paní z lesů vyvedla, stal se div: hluchá slyší, jak němé dosud rty šeptají živá slova. Za štěkotem psů z lesa ven zahlédne dvorec, slyší zvonky oveček a radostně na žasnoucího pastuchu volá: „Bárto, Bárto!" Na poděkování zázračného uzdravení daroval pán turínský dvorec s poplužím záduší a vybudoval na Bohušíně mariánskou svatyni."

Autorem textu je dřívější ředitel škol v Červeném Kostelci Bohumil Kulíř.

Až pojedete na výlet do Babiččina údolí, udělejte si čas také na návštěvu Boušína

Původní kaplička stávala asi o 50 metrů výše u cesty proti kopci, což dosvědčuje velký plochý kámen se třemi otvory a s letopočtem 1769, dnes již špatně čitelným.

Studánka bývala krytá pouze šindelovou stříškou a až do roku 1925 tam chodili boušínští obyvatelé pro vodu. Potom byla postavena za přispění obce současná zděná kaplička.

O podivuhodném uzdravení na Boušíně vypráví i Božena Němcová ve své Babičce

Boušín tvoří jen kostel, fara, hřbitov a čtyři chalupy. Není divu, že se tohle idylické místo zalíbilo také režiséru Moskalykovi, který tam natočil několik scén z filmové Babičky.

autor: jou
Spustit audio