Muzeu Boženy Němcové v České Skalici chybí peníze. Hrozí propouštění a omezení provozu?

2. březen 2018 09:45

Ředitel Muzea Boženy Němcové v České Skalici si stěžuje na nedostatek peněz. Kvůli tomu omezuje provozní dobu muzea a chystá propouštění některých zaměstnanců. Vedení radnice tvrdí, že je připravené o situaci jednat, čeká ale na koncepci, kterou ředitel zatím nepředložil.

Dveře od Muzea Boženy Němcové v České Skalici jsou zavřené. Zájemci si mohou prohlédnout expozici jen po předchozím objednání. Omezení se dotkne i hlavní letní sezóny, místo sedmi dní bude mít v týdnu otevřeno jen šest.

Ředitel Milan Horký, který je současně nezávislým zastupitelem, navíc chystá i personální změny. „Ten první nástřel zatím vypadá tak, že bychom propustili dva zaměstnace s částečnými úvazky."

Čtěte takéMuzeum Boženy Němcové v České Skalici

Muzeum Boženy Němcové dostalo na letošní rok od města příspěvek čtyři miliony korun. To je stejně jako loni, kdy ještě ale na provoz částečně přispívalo Muzeum textilu, které využívalo část areálu.

To už ale neplatí a podle Milana Horkého navíc situaci zkomplikovalo například i vynucené zvyšování tarifních platů. „Nám chybí na provoz půl milionu až milion korun. V roce 1998, když jsem sem já nastoupil, tak ty dvě instituce měly 14 až 15 pracovníků. A dnes nás tu zůstane sedm."

Socha Barunky Panklové v Jiřinkovém parku Muzea Boženy Němcové v České Skalici

Postupným omezováním provozu bude podle Milana Horkého klesat i počet návštěvníků, těch bylo v minulém roce zhruba deset tisíc.

„Může se stát, že se z nás stane venkovské muzeum s několika kustody, kteří oprašují ty sbírky a občas do toho muzea někoho pustí," doplňuje Milan Horký.

O výši finančního příspěvku Muzeu Boženy Němcové se ve vedení města diskutuje každoročně. Mezi zastupiteli jsou i takoví, podle kterých jsou současné čtyři miliony víc, než si Česká Skalice s pěti a půl tisícovkami obyvatel může dovolit.

Že je potřeba peníze přerozdělovat s rozumem říká i nezávislý starosta Martin Staněk. „Rozpočet města má samozřejmě omezené zdroje a město je musí rozdělovat spravedlivě. Mezi všechny organizace, které má."

Socha Boženy Němcové a jiřinkový park v České Skalici

Víc peněz na provoz chtěly na letošní rok například i ředitelky základní a mateřské školy, po seškrtání svých požadavků ale musely náklady upravit.

To samé by podle starosty Martina Staňka měl udělat i ředitel muzea. „Jednoznačné zadání, které padlo už na jednání zastupitelstva v prosinci roku 2017, bylo, že se zastupitelé dál chtějí věnovat problematice muzea. A jen očekáváme, že se bude celá záležitost řešit po předložení koncepce toho, jak bude dál ten rozsáhlý muzejní areál provozován."

Ředitel muzea zatím vedení města poslal výroční zprávu, chce ji doplnit komentářem se seznamem navrhovaných opatření.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související