Náchod udělal další krok k využití areálu bývalé textilky Tepna. Mohla by tu stát celá nová čtvrť

9. září 2019 09:51

Prakticky v centru Náchoda by mohla vyrůst celá nová městská čtvrť. S bytovými domy, obchody a třeba také sportovní halou. Radnice k tomu chce využít zhruba 25 tisíc metrů čtverečních velký pozemek po bývalé textilce Tepna. Areál město loni koupilo od soukromého vlastníka a po jeho vyčištění teď začíná hledat možnosti jeho využití.

Zhruba do roka chce mít vedení města jasné zadání co na pozemku vznikne. Právě proto zástupci města Náchod podepsali smlouvu se společností MOBA studio. Firma má zařídit administraci zpracování urbanisticko-architektonické soutěže.

Čtěte také

„Ta smlouva není garancí nějakého jasného projektu, který už dnes můžeme popsat. Ale je to začátek procesu, do kterého potřebujeme zapojit jak město, tak občany, kteří se o to budou zajímat a další soukromé investory," vysvětluje význam nové smlouvy architekt a jednatel společnosti MOBA studio Igor Kovačevič.

Práci má prý jeho firma zhruba na rok.
„Naše práce končí ve chvíli, kdy bude v podstatě stabilizovaná ona vize celého území. Aby město podepsalo další smlouvu s architektem a projektantem, kteří budou naplňovat vizi, jenž se bude právě rodit v následujících měsících."

Za účasti představitelů města Náchoda a společnosti MOBA studio s.r.o. podepsána smlouva na administraci zpracování urbanisticko-architektonické soutěže a zajištění participace na lokalitu TEPNA v Náchodě

Jako zlomový okamžik hodnotí novou dohodu Michal Kudrnáč, opoziční zastupitel za stranu Zelení a předseda komise, která vznikla právě v souvislosti s plánovaným využitím areálu bývalé Tepny.
„Tím prvním velkým zlomem bylo to, že město ony pozemky získalo. Ale v tu chvíli ještě nemělo žádnou představu, co konkrétně by tam mělo vzniknout. Jak bude celý prostor vypadat a fungovat. A dnes je onen zlom v tom, že máme partnera, který nás provede celým tím procesem tak, abychom za rok věděli, co od toho prostoru očekávat."

V Náchodě začal úklid v areálu bývalé textilky Tepna

Nejen on, ale i ostatní představitelé města se shodují na tom, že město nemá odborné kapacity na to, aby zvládlo tak velké zadání vlastními silami.
„To, co nyní během roku vznikne, tak vlastně stanoví podobu celé oné nové městské čtvrti na nejméně další desítky let."

Investice do areálu bývalé Tepny mohou stoupat do miliard

Město Náchod je připravené do oblasti nedaleko vlakového a autobusového nádraží investovat zhruba 750 milionů korun.

Čtěte také

Tvrdí to starosta Jan Birke z ČSSD, podle něj ale může být celkový objem investic i dvojnásobný.
„Pokud do toho developersky kdokoliv vstoupí s dalšími investičními prostředky, tak ten objem finančních prostředků by mohl být úplně bez problémů jeden či jeden a půl miliardy korun."

A ani tahle částka nemusí být konečná. Zástupci města totiž aktuálně jednají o odkoupení další části zchátralého areálu Tepny. Konkrétně budovy a přilehlých pozemků v těsném sousedství zmiňovaného areálu.

Pokud se s nizozemským vlastníkem podaří dohodnout, prostor pro nové investice se ještě znatelně rozšíří.

Spustit audio

Související