V Náchodě začal úklid areálu bývalé textilky Tepna. Dělníci musí zpracovat 50 tisíc tun materiálu

10. červenec 2018 12:08

Město Náchod zaplatí téměř 6 milionů korun za prvotní úpravu areálu bývalé textilky Tepna. Stavební firma by v polovině září měla radnici předat vyčištěný a zarovnaný pozemek. Z jeho části vznikne provizorní parkoviště, v příštích letech by na dvou a půl hektarové ploše mohla vyrůst například nová čtvrť se sportovní halou nebo zázemím pro městské strážníky. 

Prvotním úkolem je zchátralý a zarostlý areál vyčistit. Na místě je tak od začátku týdne těžká technika, kromě bagrů i několik nákladních aut. Roztřídit musí zhruba padesát tisíc tun nejrůznějšího materiálu. Kromě suti i dřevo, plech nebo asfalt.

„Všechno nejprve musíme vytřídit a rozdrtit. To, co nebude vhodné na nějaké použití na této stavbě, odvezeme na skládky. Ostatní materiál rozprostřeme po celé ploše areálu," vysvětluje Radoš Holub, jednatel stavební firmy, která má vyčištění prostoru bývalé Tepny na starost.

Práce na úpravě areálu by měly být podle plánu hotové do poloviny září. Teoreticky je může zkomplikovat nečekaný nález. Není totiž jisté, co dělníci uvnitř obrovských zarostlých kup najdou.

„My opravdu nemůžeme vědět, co přesně nás čeká. Můžeme narazit na nějaké obrovské díry, tímto místem navíc teče zatrubněný potok Radechovka. Takže nevíme, co se může přihodit. V každém případě se ale budeme snažit, abychom plánovaný termín ukončení prací dodrželi," doplňuje Radoš Holub.

Z areálu může vzniknout nové sídliště

Vyčištění a zarovnání pozemku by mělo skončit 17. září. Následně se část dvou a půl hektarové plochy dočasně využije jako placené parkoviště. Pro desítky, možná i stovky aut.

Náchod odkoupil za 56 milionů korun ruinu bývalé továrny Tepna. Peníze si radnice půjčila

Podpis kupní smlouvy o převodu areálu bývalé Tepny do vlastnictví města Náchoda

Novým vlastníkem areálu zkrachovalé textilky Tepna v Náchodě je město. Dvou a půl hektarový pozemek plný suti radnice koupila za 56 milionů korun. Smlouva byla podepsána dnes ráno. Pro jeden z největších obchodů města za poslední dobu zvedlo ruku 22 z 23 zastupitelů města. 

„Parkoviště ale zcela jistě nevyužije celou plochu, kterou tady rekultivujeme. Část areálu bude sloužit k uskladnění nebo jako manipulační prostor k dalším věcem," doplňuje místostarosta Náchoda Jan Čtvrtečka z ČSSD.

Co bude s areálem zkrachovalé továrny dál zatím jisté není. Zastupitelé města se shodují na tom, že by o využití prostoru měli rozhodnout odborníci.

„Je to strategický pozemek, důležitý z hlediska rozvoje Náchoda. Takže bychom v této chvíli rozhodně nechtěli nic uspěchat. To znamená, že bude vypsána architektonická soutěž a samozřejmě se budeme ptát i na názor občanů města," říká Jan Čtvrtečka.

V Náchodě začal úklid v areálu bývalé textilky Tepna

Jisté je, že revitalizace celého prostoru vyjde na stovky milionů korun a může trvat řadu let. Názory na využití plochy jsou různé. Mluví se o víceúčelové sportovní hale, odloučeném pracovišti hasičů, startovacích bytech pro mladé nebo spolkovém domě. Teoreticky může na této lukrativní ploše nedaleko centra města vyrůst úplně nová čtvrť.

Radnice areál zkrachovalé Tepny koupila v polovině června od teplické firmy JTH Holding za 56 milionů korun včetně DPH. Pozemky zaplatila z úvěru ve výši 58 milionů korun. Zhruba dva miliony korun z úvěru hodlá město použít na výkup asi 2000 metrů čtverečních pozemků od jiných vlastníků. Ty mají sloužit pro budoucí příjezdovou cestu z Karlova náměstí do lokality Tepna. Celý úvěr chce město splatit do dvou let.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související