Náchod se opět stane lázeňským městem. O znovuobnovení léčebných procedur se postará radnice

13. červen 2019 09:08

Do Náchoda by se už za několik let znovu mohlo jezdit za lázeňskými procedurami. Město totiž plánuje postavit nové lázeňské pavilony a v nich nabídnout například balneoprovoz nebo suché koupele. Areál vyroste na dohled od nedávno objevených prameníků Jan a Běla, nedaleko hraničního přechodu do Polska.

Okrajová část Náchoda, na dohled od hranic s Polskem. Vstupujeme do čerpací stanice minerálního vrtu Jan, v něm už je prakticky všechno připravené k tomu, aby se minerálka mohla začít oficiálně využívat.

Po 25 letech se do Náchoda vrací lázeňství. Stavba Malých lázní v Bělovsi začala

Model takzvaných Malých lázní v Bělovsi

Představitelé města a zástupci stavební firmy poklepali na základní kámen takzvaných Malých lázní v Bělovsi. Lidé v nich najdou nejen minerální vodu ze dvou nových vrtů ale také místo pro odpočinek. Lázeňství se tak do města vrací po 25 letech. Nejen o tom s náchodským starostou mluvil reportér Ondřej Vaňura.

„Tady je hlavní vrt, ze kterého se čerpá. Tohle je ventil na oxid uhličitý, průtokoměr, tlakoměr a takhle vypadá řídící jednotka,"
představuje pomyslné srdce celého vrtu místostarosta Náchoda Jan Čtvrtečka z ČSSD.

Stejná je situace také u druhého vrtu Běla. Oba budou od podzimu napájet veřejně přístupnou kolonádu v právě dokončovaných Malých lázních, jejich voda ale bude časem zásobovat i plánovaný léčebný areál.
„V novém lázeňském pavilonu plánujeme nějaké rehabilitační oddělení, také balneoprovoz, samozřejmě s prvky koupacích van. Plánujeme tam současně suché koupele."

Za nový léčebný areál město Náchod zaplatí řádově desítky milionů korun. To jsou zatím ale jen hrubé odhady.
„V tuto chvíli vlastně provádíme studii, která nám určí, kde přesně ony budovy a v jakém rozsahu, mohou stát. Na základě studie začneme okamžitě zpracovávat projekt. Což si myslím, že je výhledově do konce tohoto roku."

Do Náchoda by se už za několik let znovu mohlo jezdit za lázeňskými procedurami

V příštím roce by radnice chtěla získat stavební povolení a začít připravovat samotnou stavbu.

V Náchodě začala stavba minerálkovodu. Obnova lázeňství pokračuje krok za krokem

V Náchodě-Bělovsi byla zahájena stavba minerálkovodu - vizualizace

V Náchodě-Bělovsi byla zahájena stavba minerálkovodu, to je potrubního propojení vrtů Jan a Běla s objektem Malých lázní. Tyto vrty byly osvědčeny jako přírodní léčivé zdroje minerální vody a plynu na začátku letošního roku. 

Zatím to vypadá, že vzniknou minimálně dva nové pavilony. Ty doplní už zmiňované Malé lázně.
„U nich je teď připraveno lešení. Začne se upravovat a zateplovat fasáda. Vnitřní práce už probíhají. Dělníci dokončují rozvody, podlahy a střechu."

Zatímco tzv. Malé lázně s kolonádou bude provozovat přímo město Náchod, připravovanou léčebnou část chce radnice pronajmout.

„Město Náchod už jednalo s potencionálním nájemcem celého komplexu ambulantních pavilonů. Nicméně vše je ještě nyní v začátcích, tudíž nějaké bližší informace vám k tomu teď nepodám," říká Martina Švorcová, ředitelka Správy přírodních zdrojů a lázní Běloves, příspěvkové organizace zřízené městem Náchod.

Nový léčebný areál vyroste jen pár stovek metrů od původních lázní. Ty jsou zchátralé a nefunkční. Soukromý majitel v nich ale plánuje provoz obnovit.

Spustit audio

Související