V Náchodě se možná bude brzy připíjet vodou z nových léčivých minerálních vrtů Běla a Jan

12. leden 2018 11:05

Vloni objevené a pojmenované vrty minerální vody Běla a Jan v Náchodě jsou oficiálně prohlášeny za nezávadné a léčivé. Prameny budou základním vodním zdojem pro letos budované Malé lázně v místní části Běloves. Co přesně oba vrty, které mají osvědčení od Ministerstva zdravotnictví, obsahují, zjišťovala reportérka Lucie Peterková. 

„To nikdy v historii Náchoda nebylo. Tohle je něco, z čeho mám obrovskou radost, tomu nikdo nevěřil," říká rozzářený sociálně demokratický starosta Náchoda Jan Birke, a ukazuje dvoje desky, jedny s červenou a druhé s modrou stužkou, ve kterých jsou konečně právně platná osvědčení o „Přírodním léčivém zdroji minerální vody a plynu" nových vrtů Běla a Jan.

Jeho stranický kolega, místostarosta a jmenovec Jan Čtvrtečka pak dodává, jaký bude další postup: „Budeme samozřejmě muset požádat o využití výtěžku z těchto léčivých zdrojů. A budeme muset nějakým způsobem uvažovat jakou část toho výtěžku použijeme třeba pro veřejné pítko. Jakou část z toho vítěžku použijeme třeba na napájení lázní, pro nějaký balneologický provoz. A také se musíme bavit o tom, kdo od nás bude odebírat třeba ten přírodní plyn."

To všechno je vlastně podle slov Jana Čtvrtečky unikátní, jak vysvětluje, dosažené výsledky mají přesah i za hranice České republiky: „Protože se nám podařilo na území, kde se dnes již nachází minerální voda typu Ida, minerální voda typu Hedva, zachytit nový typ minerální vody. Což se opravdu tak běžně nestává."

Pitná voda a minerálka (ilustrační foto)

Kromě jednání, která povede nově zřízená přípěvková organizace města Správa přírodních zdrojů a lázní Běloves, která už svým názvem jnaznačuje, jakou činností se má v budoucnu jako servisní organizace zabývat, je ještě potřeba zajistit bezpečnou technologii k odstranění arsenu. Protože stejně jako v minulosti i nové vrty obsahují jeho zvýšené množství.

„Město Náchod velmi rádo přistoupilo na alternativu, že tu vodu bude odarzenovávat. A právě díky tomu, že odstraníme arzen, tak můžeme využívat tu velmi kvalitní minerální vodu i pro pitné kůry," dodává Jan Čtvrtečka.

Pokud vše půjde podle plánu, měli by se první žíznivci v běloveských Malých lázních napít minerálky Běla a Jan na jaře příštího roku.

autor: luc
Spustit audio

Související