Textilní podniky bývaly chloubou mnoha měst a obcí. Dnes tyto objekty bohužel často chátrají

3. únor 2023 08:26

Textilní podniky patřily svého času k chloubám mnoha měst a obcí Královéhradeckého kraje. Dnes už to neplatí. Asi nejkřiklavějším příkladem špatného konce jsou zchátralé objekty bývalé přádelny a tkalcovny národního podniku Tepna na Náchodsku. Patří zahraničnímu majiteli, který za něj požaduje stovky milionů korun. Vyjednávání o koupi je ale podle zástupců měst složité.

Čtěte také

Osmitisícový Červený Kostelec řeší budoucnost areálu bývalé textilky už řadu let. Hlavně proto, že zhruba desítka chátrajících budov stojí prakticky v centru města.

„Budovy jsou v tom stavu, v jakém jsou. To znamená, že jsou prakticky na zbourání. A bohužel majitel to nijak neřeší,“ říká nezávislý starosta Červeného Kostelce Tomáš Prouza.

Jednání předchozího vedení města se zahraničním majitelem přerušila pandemie koronaviru, cílem toho současného je kontakt obnovit. „Protože v tom stavu, v jakém to v současnosti je, tak to není dlouhodobě udržitelné.

Čtěte také

Město ale podle Tomáše Prouzy musí spolupracovat s případnými investory, na odkup areálu, natož jeho obnovu, totiž nemá dost peněz. „Ta cena za celý areál se pohybovala řádově zhruba ve výši celoročního rozpočtu města. Což by ale nebylo pro město únosné.

Hodně podobný příběh vypráví i starosta nedalekého Hronova Petr Koleta z hnutí ANO. „Máme tady jeden velký areál, brownfield, který je přímo v centru města. Má zhruba 70 tisíc metrů čtverečních a dělí ho hlavní komunikace 2. třídy směřující na Červený Kostelec. A ten areál opravdu chátrá.

Vlastník bývalého textilního areálu je stejný jako v Červeném Kostelci. Město Hronov o koupi pozemků s budovami usilovalo, podle starosty nabídlo realitní kanceláří inzerovaných 140 milionů korun, odpověď ale nedostalo. „Kontaktovali jsme přes jednatele, všechno bylo připraveno, ovšem odpověď jsme nedostali.

Čtěte také

Tohle tvrzení ale rozporuje Martin Bartoš, který zastupuje zahraničního majitele. Asijské firmě prý zatím nikdo požadovanou cenu nenabídl. „Majitelé to prodat chtějí, ale stále se neozval žádný adekvátní kupec, který by za to nabídl cenu, kterou za to chtějí.

Možná si tenhle rozpor obě strany vyjasní při dalším jednání, i radnice v Hronově totiž plánuje kontakty obnovit. Minimálně část pozemku totiž potřebuje pro stavbu nové silnice.

„Věřím, že s námi majitelé snad vstoupí v jednání, protože pokud by se tak nestalo, tak bychom snad museli přistoupit až ke krajní variantě, to znamená použít institut vyvlastnění, doplňuje starosta Hronova Petr Koleta.

Spustit audio

Související