„Vrstevnaté centrum Náchoda“. Mezinárodní soutěž o návrh urbanistického řešení areálu bývalé Tepny

12. květen 2020

Město Náchod vyhlašuje mezinárodní otevřenou dvoufázovou architektonicko-urbanistickou soutěž o návrh. Předmětem soutěže je urbanistické řešení areálu bývalé Tepny a nalezení architektonického řešení pro veřejné a soukromé služby, bydlení, výrobu, výzkum či obchody v centrální části města. 

„Město Náchod odkoupilo pozemek v areálu bývalé Tepny od společnosti JTH Holding, a.s. v červnu 2018. Za pozemek o rozloze 25.706 m2 město zaplatilo necelých 56 mil. Kč včetně DPH. Již tehdy bylo zřejmé, že jsme na prahu mimořádné příležitosti určovat směr budoucího vývoje centra města. Během příprav podkladů pro zpracovatele mezinárodní urbanistické soutěže, do kterých se aktivně zapojili i občané se svými náměty, se to jen potvrzuje," uvedl starosta města Náchoda Jan Birke z ČSSD.

Čtěte také

Soutěží město oslovuje architekty a urbanisty z Evropy, aby ukázali nejvyšší možnou úroveň architektonického a urbanistického řešení brownfieldu, který má v Česku jedinečné postavení. Jedná se o území na místě továrny Tepna, které bylo dlouho předmětem spekulativních obchodů, dokud velkou část nekoupil Náchod do svého městského majetku.

Už tento fakt ukazuje, že se jedná o zásadní projekt, na kterém městu a jeho občanům zaleží.

Při hledání shody na budoucím programu se vycházelo z požadavků města a ze současného stavu, který byl rozebrán s odbornou veřejností a potenciálními investory v rámci workshopů. Kromě těchto skupin byla oslovena i široká veřejnost, a to workshopy a dotazníkem, na který reagovalo skoro 700 obyvatel Náchoda.

Nová Tepna pojmenovaná jako „Vrstevnaté centrum Náchoda", bude obsahovat řadu městských funkcí, především kvalitní veřejný prostor, a programy, které se na sebe budou vrstvit a vytvářet zahuštěné životaplné město.

Město očekává, že se zde bude pokračovat s kvalitní architekturou, kterou je Náchod typický už od svého založení.

V Náchodě začal úklid v areálu bývalé textilky Tepna

Očekávání od soutěže shrnul předseda komise pro řešení budoucnosti areálu Tepny Michal Kudrnáč slovy:
„Výsledkem soutěže by měla být územní studie, která bude základem pro vznik celé nové náchodské městské čtvrti. Jsem přesvědčen, že přinese nejen kvalitní architekturu a urbanistiku, ale i tolik potřebné oživení ekonomických a sociálních funkcí našeho města. Takováto příležitost je naprosto výjimečná a zvlášť v Náchodě, který vzhledem ke své poloze už prakticky nemá kam se rozrůstat, se už nejspíš nebude během našich životů opakovat. Myslím, že soutěž tak, jak byla připravena a zpracována, jen tou nejlepší možností, jak tuhle příležitost nepromarnit."

Předsedou poroty je architekt Jaroslav Wertig, jehož kancelář A69 navrhla urbanistické řešení největšího pražského brownfieldu u Smíchovského nádraží. V porotě dále zasedne pražský architekt Pavel Hnilička, autor pražských stavebních předpisů a autor urbanistického návrhu Rohanského ostrova v Praze.

Veškeré informace k soutěži najdete na stránkách: https://cceamoba.cz/souteze/tepna-nachod

Ze zahraničí se podařilo k této výjimečné soutěži pro Náchod, region a Českou republiku přizvat Tinu Saaby, dlouholetou hlavní architektku dánské Kodaně, poté konzultantku pro městské samosprávy a nyní hlavní architektku města Gladsaxe. Další zahraniční architektkou v porotě je Marta Mnich z polského atelieru VROA, který se zaobírá veřejným prostorem, mj. i v nedaleké Vratislavi.

K posílení lokálního kontextu odbornou část poroty dále doplňují nezávislí náhradníci, náchodští architekti Aleš Krtička z atelieru Tsunami a Viktor Vlach.

Čtěte také

Závislými porotci jsou starosta Jan Birke (ČSSD), který byl zvolen místopředsedou poroty, dále místostarosta Jan Čtvrtečka (ČSSD) a předseda komise pro řešení budoucnosti areálu Tepny Michal Kudrnáč (SZ). Závislým náhradníkem poroty je místostarosta František Majer (ČSSD).

Termín pro odevzdání návrhů v první fázi je stanoven na 25. září 2020. Soutěž bude otevřená, veřejná, anonymní, dvoukolová a vyhlášena je v češtině a angličtině. Do druhého kola se předpokládá postup 5 návrhů, na jejichž dopracování pak budou mít autoři čas až do 11. prosince 2020.

Oceněny budou tři nejlepší návrhy. Ceny jsou stanovené na 1 000 000 Kč pro první místo, 750 000 Kč pro druhé a 500 000 Kč pro třetí místo. Mezi ty návrhy, které postoupí do druhého kola, ale neobdrží žádnou cenu, se počítá s rozdělením celkové částky 400 000 Kč.

autor: baj | zdroj: Městský úřad Náchod
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.