Mládě buvola pralesního je novou chloubou dvorského safari parku. Nechová je žádná jiná naše ZOO

16. září 2023 07:25

Safari Park Dvůr Králové má nové mládě buvola pralesního. Tento ohrožený a velmi náročný druh nechová žádná jiná ZOO v Česku a na Slovensku. Dvorský safari park se může pochlubit odchovem 60 mláďat těchto silných a navíc nebezpečných zvířat. Redaktorka Dana Voňková si ověřila, že i o nejnovější přírůstek ve stádě se obětavě a zároveň s respektem stará Miroslav Rumler.

Čtěte také

Buvoli pralesní jsou silná a velmi nebezpečná zvířata. Chovné zařízení tomu musí odpovídat, proto se chovu buvolů pralesních mnoho zahrad nevěnuje.

Safari park patří k velmocem v chovu těchto zvířat- dosud se tam narodilo na 60 mláďat a současné desetičlenné stádo je po francouzském Sigeanu druhé největší ve světových zoo sdružených v databázi ZIMS. Ty chovají ani ne 140 buvolů pralesních.

Mládě buvola pralesního ve dvorském safari parku

Mládě přišlo na svět 24.července. Matkou je samice Grnda, která se narodila před 7 lety ve Dvoře Králové nad Labem, otcem dvaadvacetiletý býk Charel. Charel má poměrně klidnou a vlídnou povahu, což zejména u samců tohoto druhu není zcela běžné, přesto se chovatelé mají před ním na pozoru.

Čtěte také

Samička bez problémů následuje stádo, pije od matky a už začíná i ochutnávat potravu dospělých zvířat. Také s oblibou jako ostatní členové skupiny plave v rozsáhlém rybníku Afrického safari Josefa Vágnera.

Buvoli pralesní sdílí v Safari Parku Dvůr Králové výběh s bílými pelikány a antilopami sitatungami. Nejzajímavější výhled na jejich expozici je teď ze safari trucků při páteční nebo sobotní podvečerní projížďce. Po západu slunce jsou buvoli pralesní nejvíc aktivní, chodí přes močál a silnici až do svahu ke krmelci.

Mládě buvola pralesního se stádem
autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související