Buvoli kaferští patří k nejbojovnějším zvířecím druhům. A když se rozběhnou, tak začnete couvat

18. červenec 2020 08:57

Dnes se v Safari Parku Dvůr Králové zastavíme u velkého, robustního a rohatého buvola kaferského. Dospělý samec může vážit až 900 kilogramů! Buvol patří k nejbojovnějším zvířecím druhům a je také součástí tak zvané Velké pětky, kam řadíme nebezpečná a charismatická zvířata.

Dvorský safari park chová dvacetihlavé buvolí stádo. A reportérka Dana Voňková vám potvrdí, že když se dá do pohybu, začnete podvědomě couvat, i když jste to původně neměli v plánu.

A když jde kolem jejich výběhu zoolog Luděk Čulík, běží buvoli jako o závod!

Čtěte také

Přirozenými predátory těchto mohutných a silných zvířat jsou lvi, proti kterým se často účinně brání svými rohy. Známé jsou i případy, kdy buvol lva usmrtil. Stará a zraněná zvířata mohou být agresivní a nebezpečná.

Buvola řadíme do velké pětky charismatických a nebezpečných afrických zvířat.

V Safari Parku Dvůr Králové se už narodilo ke třem stovkám mláďat. 81 jedinců už tato zoologická zahrada vyvezla do soukromých farem v jižní Africe.

Buvol kaferský narozený 11. května 2020 v Safari Parku Dvůr Králové

Buvoli jsou společenská zvířata s vyvinutým sociálním chováním a jsou schopna pomáhat svým druhům v nebezpečných situacích. Byly zaznamenány případy, kdy se buvoli vrátili ke zvířeti, které se stalo kořistí lvů, a překvapené lvy rozehnali. Stejně tak přizpůsobují rychlost stáda nejpomalejšímu jedinci.

Stáda vedou krávy a celá skupina spolupracuje i při obraně

Soustředí mláďata na jedno místo a dospělci tvoří okraje stád. Lvům se někdy povede toto postavení rozptýlit, ale nebývá to příliš často. Buvoli také někdy sami napadají lvy.

Čtěte také

Buvoli jsou býložravci a žerou různé trávy a rostliny, pastvou tráví 8-10 hodin denně. V období rozmnožování svádějí býci souboje o samice. Někdy tyto souboje končí zraněním nebo smrtí jednoho z protivníků.

Vítěz získává právo na samice a páření. Obvykle se rodí jedno tele vážící kolem 40 kg. Novorozené tele je schopné se po 10 minutách postavit na vlastní nohy.

Buvol kaferský narozený 11. května 2020 v Safari Parku Dvůr Králové

Turovitý kopytník buvol kaferský dosahuje hmotnosti od 500 do 900 kg a vyznačuje se mohutnými zahnutými rohy. Žije na otevřených savanách v menších stádech, nebo v početných, ale volných skupinách, které čítají až několik tisíc jedinců.

Jejich domovem jsou africké oblasti na jih od Sahary

Malá zajímavost na závěr, mladí býci buvolů odcházejí od stáda přibližně ve 2 letech a tvoří samostatné pánské skupiny. Při lovu jsou schopni zabít i člověka.

Většinou se ale zdržují poblíž rodného stáda a pomáhají je někdy bránit. Staří býci jsou samotáři a také se pohybují poblíž stád.

Buvol kaferský narozený 11. května 2020 v Safari Parku Dvůr Králové

Buvoli jsou schopni zabít při lovu i člověka. Umí využít lsti. Postřelený buvol se může vrátit kruhem po své vlastní stopě a lovce napadnout zezadu.

Útočící býk dokáže běžet rychlostí až 57 kilometrů za hodinu.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související