Stýská se vám po exotických zvířatech? Antilopy vrané v dvorském safari parku se už na vás těší

18. duben 2020 10:45

Nestýská se vám po procházkách zoologickými zahradami? Troufáme si tvrdit, že těch, kterým kontakt s exotickými zvířaty teď chybí, je hodně. A tak nám dovolte, aby vás redaktorka Dana Voňková zavedla v Safari Parku Dvůr Králové k ohradám s africkými antilopami.

Správně se jmenují antilopy vrané a jejich chovatelkou je v dvorském safari parku už 20 let Lucie Vágnerová.

Čtěte také

Antilopa vraná je blízce příbuzná s antilopou koňskou, patří do skupiny přímorožců. Délka těla je až 230 cm, výška 145 cm, délka rohů 80-100 cm. Dosahuje hmotnosti od 190 do 270 kg.

Antilopy vrané se vyznačují šavlovitě zahnutými vrubovanými rohy, které má samec i samice, a hřívou na krku. Samec má rohy delší a je tmavší než samice, mláďata jsou světle hnědá.

V Safari Parku Dvůr Králové se už narodilo přes 300 mláďat

Antilopa vraná obývá lesnaté savany jihovýchodní Afriky, její areál sahá od jihovýchodní Keni a východní části Tanzánie a Mosambiku až do Angoly a Konga.

Čtěte také

Mezi kravami platí, že staré krávy jsou na společenském žebříčku výše než mladší. I mladí samci jsou do tří let věku podřízeni kravám. Mladí býci se často sdružují do mládeneckých stád.

Samci se v zápase o teritorium přetlačují svými rohy, smrtelná zranění jsou ale vzácná.

Pouto mezi matkou a mládětem je slabé, i ve stádě telata tráví více času se svými vrstevníky a matku vyhledávají jen jako zdroj mléka.

Antilopy vrané jsou býložravé

Obvykle zůstávají dlouho na jednom místě, denně urazí jen asi 1 km, nikdy se příliš nevzdalují od napajedel, která navštěvují minimálně každý druhý den.

Antilopa vraná v Safari Parku Dvůr Králové

Jsou-li pronásledovány, dokážou běžet rychlostí až 57 km/h a to i na větší vzdálenost. Dospělé kusy nemají kromě člověka příliš mnoho nepřátel.

Trofeje antilopy vrané jsou ceněné mezi lovci divoké zvěře.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související