Zájem o služby psychoterapeutů roste, jak ale poznat psychošmejda? To ví psycholog Zdeněk Čermák

5. říjen 2023

Zájem o pomoc psychoterapeutů roste, odborníků na péči o duševní zdraví je ale v Česku nedostatek. Stále častěji tak své služby nabízejí i lidé, kteří nemají patřičné vzdělání, což může mít pro pacienty závažné důsledky. Pacientské organizace a asociace psychoterapeutů proto chtějí, aby zákon jasně stanovil, kdo může pomoct nabízet. Jak ale poznat ty správné? 

Téma odborné pomoci a kvalifikace psychoterapeutů rozebereme s psychologem PhDr. Mgr. Zdeňkem Čermákem.

Popišme, koho lze označit za psychošmejda? Co je zač?
Je potřeba si říci, že spojení psycho a šmejd je docela trefné. Když si vzpomeneme na dokumentární filmy o šmejdech, kteří zavírali seniory někde v místnostech a nabízeli jim tam hrnce za nehorázné peníze a odmítali je pustit domů. Tak tohle je docela podobná sorta lidí, respektive dokonce už dnes víme, že někteří se tak právě transformovali z oněch televizních šmejdů, co nabízeli nádobí a vysavače.

Nedostatek odborníků na problematiku duševního zdraví otvírá dokořán možnost uplatnění pseudopsychologů a pseudoterapeutů.
PhDr. Mgr. Zdeněk Čermák, psycholog

Ale tady jde o zdraví, což je jistě nebezpečnější.
Určitým znakem těchto osob, které poskytují nekvalifikované psychologické služby, je, že se často prezentují na sociálních sítích, v médiích, jejich služby jsou velmi drahé a jejich metody jsou, řekněme, často bizarní. Já bych je trošku ještě rozdělil do několika kategorií, které lze pozorovat.

Čtěte také

Ti nejnebezpečnější, o kterých se bavíme, jsou různé bohyně, léčitelé, andělé, čarodějnice a čarodějové. Už jen to, když je takový nějaký název uveden například na instagramovém profilu, že ten člověk prošel takovými a takovými zkušenostmi, a proto vám nyní za velké peníze může radit.

Mluví se o tom, že to začíná být poměrně vážný problém.
Je to spojené s nedostatkem psychologických profesí. Já sám nemám úplně odpověď na to, kam se ztrácí absolventi studijních programů zaměřených na přípravu psychologů. Zajímalo by mě, kde se ztrácí všichni kvalifikovaní psychoterapeuti, kteří projdou těmi výcviky akreditovanými Českou asociací pro psychoterapii.

Nedostatek odborníků na problematiku duševního zdraví, včetně psychiatrů, nesmíme tedy opomenout. A to potom otvírá dokořán možnost uplatnění pseudopsychologům a pseudoterapeutům. A bohužel zákon je v tom nevědomě podporuje tím, že jejich živnostenské oprávnění na poradenství, což je regulérní paragraf v živnostenském zákoně, jim umožňuje poskytovat nejrůznější služby.

Jedním ze znaků psychošmejdů je slib, že váš problém vyřeší bez dlouhodobé spolupráce za určitý počet sezení, ale bude vás to stát 20 tisíc.
PhDr. Mgr. Zdeněk Čermák, psycholog

Asociace, které sdružují odborníky, touží po novém zákoně, ale ten v tuhle chvíli není. To znamená, když přijdete do nějaké ambulance, velmi těžko odlišíte, co je psychologické poradenství, co je psychoterapie a co je psychošmejství.

Čtěte také

Je to podobné, jako kdybychom šli na operaci a neoperoval nás chirurg, ale někdo, kdo si udělá jednodenní kurz.
Nebo ani takový kurz nemá, ale operoval by vás někdo, kdo vám řekne, že mu také operovali nohu. Takže má zkušenost, jaké to je. A tedy cítí se býti na to odborníkem.

Existuje vůbec řešení, jak se tedy zbavit tohoto problému?
Má zkušenost, aspoň tak, jak já ji mám ve své praxi, je taková, že ty lidi to v nejlepším případě přivede zpátky do psychologických služeb. Ke vzdělaným lidem, kteří na to mají atestace a opravdu umí navazovat spolupráci, která je prospěšná. Ale samozřejmě nějaká část klientů se stále nachytá.

U psychošmejdů je velice důležité, že reklamu jim zajišťují sociální sítě. Oni tam natáčí nějaká svá videa. Ale jak poznat psychošmejdy? Jedním z těch znaků je třeba to, že vám sdělí, že s nimi nemusíte udržovat dlouhodobou spolupráci jako s psychologem. Protože vyřeší váš problém za určitý počet sezení, ale bude to stát třeba 20 tisíc.

Zdeněk Čermák a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu o psychosmějdech s psychologem PhDr. Mgr. Zdeňkem Čermákem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související