Vliv nebezpečných influencerů a youtuberů na mládež a rizika kryptoměn. Den bezpečnějšího internetu

2. únor 2022

Letos slavíme již 19. výročí Dne bezpečnějšího internetu (8.2.2022). Jak se změnila rizika a hrozby spojené s používáním této technologie a čemu bychom měli v roce 2022 věnovat pozornost? Přibývá nebezpečných influencerů a youtuberů, kteří jsou za peníze ochotni zpropagovat téměř cokoliv. 

Poradce náměstkyně ministra školství, počítačový expert a milovník internetu Mgr. Tomáš Hamberger hovoří v naší radioporadně o vlivu nebezpečných influencerů a youtuberů na mládež a také o rizicích kryptoměn.

Tomáš Hamberger ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Mgr. Tomáš Hamberger

pedagog, lektor, zakladatel projektu Digitální pohotovost 4.0, člen Klubu aktivních ve vzdělávání. V současnosti působí jako poradce náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro oblast digitalizace a inovací a technického vzdělávání a jako poradce předsedy vlády ČR pro oblast školství.

Jak se změnila rizika a hrozby spojené s požíváním internetu za poslední roky?
Změnilo se toho hodně. Tu největší změnu vidím v počtu uživatelů, kteří mají přístup k internetu.

Čtěte také

Kdybychom to měli porovnat se situací pře těmi 19 lety, tak těch uživatelů je zhruba čtyřikrát víc. Dnes jsou 4 miliardy lidí na světě, kteří mají možnost být on line.

A druhá změna, která je pro internet typická, že v prvních letech 21. století byl internet založen většinou na jednoduchých webových stránkách určených ke čtení, uživatelé byli spíše konzumenty. Dneska dávají především sociální sítě další možnosti, kdy můžeme ten obsah vytvářet. Ovšem v tom vidím další riziko, že my do toho prostředí přinášíme svůj obsah, své údaje a myšlenky a tam je větší riziko zneužití.

Na co bychom tedy měli pamatovat v souvislosti s bezpečností našeho pohybu a práci na internetu?
Stále platí myslet na to, že když můžeme internet tvořit, tak tam velice jednoduše můžeme dát k dispozici nějaké své citlivé soukromé údaje, které může někdo zneužít.

Čtěte také

Podle mne bude stále kladen důraz na osobní bezpečnost, stále to bude aktuální i do budoucna, než se vymyslí nějaká technologie, která by to dokázala lépe zabezpečit. Tedy především rozlišovat, co ještě mohu do veřejného prostoru za informace uvolnit a co už by mělo opravdu být jen mým soukromím. Hlídat si svá osobní data a bezpečnost.

Jaké jsou rozdíly mezi pojmy jako influencer, youtuber či bloger?
To rád vysvětlím. Je to v podstatě skupina lidí, kteří mají nějaký vliv na internetu zejména v prostředí sociálních sítí. Vše je založeno na tvorbě jejich obsahu. A ty obsahy se slyší, každý influencer, youtuber nebo bloger má své téma, kterému se věnuje.

Někdo se věnuje fotografování, někdo cestování, zdravému životnímu stylu nebo hudbě. A k danému tématu se vždy tvoří fotografie, články nebo videa.

Kdybychom to měli rozdělit konkrétně, kdo co dělá, tak bloger se profiluje tím, že píše svůj blog. Youtuber je většinou tvůrcem videí a influencer je taková směs obojího. Ovšem jeho platformou je zejména sociální síť a nejčastěji dnes asi Instagram.

Jsou tedy influenceři nejvíce nebezpeční? Protože nabízejí určité zboží nebo poskytují a dávají rady?
Skutečný problém je v tom, že ne všichni, ale velké množství influencerů si nedokáže dost dobře uvědomit, jaký mají vliv. Mohou mít miliony sledujících a jsou mezi nimi i děti třeba ve věku 10 či 11 let, ale i senioři. A oni si nedokáží uvědomit svoji zodpovědnost při velkém počtu sledujících.

Čtěte také

Tak se může stát, že propagují něco, co může mít neblahý dopad na ty své sledující. V poslední době ses tává, že je téma diet. Kdy influencer dostane třeba nabídku nějakého prodejce výživových a podpůrných prostředků, které propaguje.

Ale za měsíc může propagovat zase něco úplně jiného, jinou dietu, která je zcela protichůdná. A teď ti sledující udělají změnu o 360 stupňů, a to třeba i několikrát za poměrně krátkou dobu. Už jsem mluvil i s lékaři, do jejichž péče se dostávají zejména dívky ve věku 13 nebo 14 let s totálně vyčerpaným organismem. Influenceři vám řeknou, že je dobré s dietou začít, ale už neřeknou, že je také dobré s ní skončit.

Často se také hovoří o kryptoměnách. Nikdo pořádně neví, jestli se do jejich nákupu má pustit nebo ne. Jak velké téma to je v on line prostředí?
Je to celosvětový fenomén. Jen krátká definice kryptoměn. Je to v podstatě digitální platidlo, kterým se dá ve virtuálním prostředí platit.

Ovšem i v tomto případě se určitě dá naletět nějakým podvodníkům.
Dá a to velice často. Protože lidé na kryptoměny slyší, objevují se ve společnosti téměř všude, mnoho lidí by nějakou kryptoměnu chtělo vlastnit. Jenže to právě není tak jednoduché, není snadné si ji pořídit. A velice často se objevují různé rady pro bezpečný nákup jako bezpečnou investici.

Čtěte také

Shodou okolností právě také influenceři jsou dnes schopni tyto investiční rady poskytovat a velice často tam dochází ke zneužití. kdy člověk přijde o své peníze v domnění, že koupí nějakou krytoměnu. Protože žádnou kryptoměnu většinou nedostane, opravdu to není tak jednoduché.

Neexistuje banka, kam by člověk přišel a řekl, já bych si chtěl koupit kryptoměnu. Tak to nefunguje. A druhé riziko nastává, že kryptoměny velice rychle mění svoji hodnotu. Vy si můžete koupit kryptoměnu, která má nějakou hodnotu a ona třeba za týden spadne na nulu.

Je to jeden z podvodů, kdy se uměle vytváří vysoká cena kryptoměny. Lidé vidí, že hodnota rychle roste a investují proto své peníze, aby to ještě koupili za dobrou cenu.

A podvodníci, až se jim shromáždí obnos zajímavých finančních prostředků, tak prostě kryptoměnu vypnou a zruší, vezmou si ty reálné peníze a kryptoměna prostě neexistuje. A protože to není nikde oficiálně vedené, tak se nemáte ani kam obrátit a bránit se.

Celou radioporadnu s Tomášem Hambergerem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související