Dobře zavařeno! Rodinná firma Hany Horákové: Manžel si dělá legraci, že zavařím všechno, i hřebíky
Ve vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové vám ve spolupráci s Regionální Agrární komorou Královéhradeckého kraje jednou za měsíc vám představujeme potravináře Královéhradeckého kraje, který je součástí projektu Srdce kraje. Dnes to je rodinná firma Dobře zavařeno a Hana Horáková, která v Polici nad Metují dělá džemy, sirupy a čatní. Všechno vyrábí doma, když se odpoledne vrátí z práce. Džemy jsou koníček, který zabere většinu volného času.
Hana Horáková má ale velkou podporu v manželovi. Když se redaktorka Jana Kudyvejsová rozhlédla u Horákových po kuchyni, zrovna tam byly vyrovnané jahodové džemy s čili a višňové s hořkou čokoládou. Paní Hana se totiž nebojí zkoušet nejrůznější kombinace.
Vyrábí domácí džemy, manžel si sice musel zvyknout na studené večeře, ale u Horákových mají „dobře zavařeno“.
Manžel si ze mě dělá legraci, že zavařím všechno, i hřebíky
Hana Horáková vlastnoručně ve volných chvílích po práci ve své kuchyni vyrábí džemy, marmelády, bylinkové a ovocné sirupy, čatní, salsy a různé další chuťovky.
Čtěte také
U Hany Horákové v kuchyni na stole je zrovna vyrovnaná várka jahodových džemů s chilli a višňových džemů s hořkou čokoládou. V chutích ráda experimentuje a manžel si z ní dělá legraci, že by zavařila snad i hřebíky, kdyby to šlo.
Někdy najde inspiraci na internetu a o zásobu nových receptů se stará i její tchýně, která je pro ni neustále vystřihuje z různých časopisů.
Jak se z džemů stala vášeň? Mohly za to ostružiny!
Hana Horáková chodí do běžného zaměstnání a výroba džemů a dalších produktů je jejím koníčkem, který spolkne téměř veškerý volný čas.
Projekt Srdce kraje je nejrozsáhlejším internetovým katalogem Královéhradeckých potravinářů, který spadá pod Regionální agrární komoru Královéhradeckého kraje.
Ještě před pár lety by si přitom sama sebe u hrnce s voňavým ovocem nedokázala představit!
Zahradu jsem nesnášela. Děti utíkaly na prázdniny, já musela sklízet úrodu
Rodiče Hany Horákové mají v Hořicích na Jičínsku velkou zahradu, kterou malá Hanka doslova bytostně nesnášela.
Čtěte také
Vzpomíná: „Když začaly prázdniny, spolužáci se rozprchli a měli volno, kdežto já jsem si nasadila dlouhé rukávy a vyrazila jsem trhat rybíz a sklízet další úrodu. Moje maminka zavařila všechno, co na zahradě bylo. A já jsem si říkala, že tohle já v životě dělat nebudu, že to není nic pro mě!“
Jenomže časem Hana Horáková zjistila, že ke své práci na úřadě potřebuje nějakou protiváhu a relax. Navíc na jejich malé zahradě v Polici nad Metují v roce 2016, jak si úplně přesně pamatuje, sklízeli tolik ostružin, že už nevěděli co s nimi. A tak zavolala svojí mamince o recept, zkusila udělat svůj první džem, ten se povedl a nová vášeň byla na světě.
Od té doby paní Hana vyrábí nejen džemy a marmelády, ale i bylinkové a ovocné sirupy nebo třeba čatní.
Manželova záliba se zvrhla ve dva fóliáky plné chilli papriček
Výrobu čatní navrhl manžel paní Horákové, protože jeho koníčkem je pěstování chilli papriček, kterých mají už několik let plné dva fóliovníky.
Nejdříve Hana Horáková nosila svoje výrobky na ochutnávku kolegyním a kamarádům. Na nápad začít produkty prodávat a zřídit si e-shop ji přivedl syn, když se ptal, co s takovým množstvím džemů hodlá dělat.
Veliká pochvala pro manžela
Když se Hana Horáková po 16. hodině vrací z práce, táhne ji to do kuchyně k vaření džemů.
Čtěte také
K tomu ještě spravuje svůj e-shop a jezdí prodávat na různé trhy. Pochvaluje si velkou podporu a pomoc od manžela. „Bez něj a bez jeho pochopení bych to asi dělat nemohla,“ říká Hana Horáková.
Ve svých džemech si zakládá na domácím hořickém nebo ovoci od známých a kamarádů. Konzervuje pouze pomocí cukru a záleží ji na kvalitním obsahu, ze kterého by neslevila.
Obecně patří mezi nejoblíbenější jahodový džem. U Hany Horákové ale vede kyselejší ovoce, jako jsou ostružiny, višně, maliny nebo angrešt.
Netradiční surovina - oblíbený dřínek
Čtěte také
Horákovi bydlí na okraji Police nad Metují, proto rádi vyrážejí do přírody a i tam často narazí na zajímavé suroviny. „Před několika lety jsem tady objevila dřín, ochutnala jsem, bylo to hodně kyselé, ale to bych nebyla já, abych z něj nezkusila udělat džem", vypráví Hana Horáková. A i tento džem se stal oblíbeným.
„Doma v kuchyni budu vařit i dál,“ odpovídá Hana Horáková na otázku, jestli neplánuje výrobu rozšířit. Přiznává, že už teď je na hranici svých možností, aby zvládala džemy, zaměstnání i rodinu.
Džemy musí zůstat koníčkem
Největším potěšením a odměnou jsou pro Hanu Horákovou zákazníci, kteří se vracejí, protože jim u ní chutná. A jak dlouho hodlá vařit?
„Pro mě je to náplň volného času, která mě baví. Sama sobě jsem slíbila, že jestli se jednou postavím k plotně s odporem a pocitem, že musím zase vařit džemy, tak to přestanu dělat,“ uzavírá Hana Horáková z rodinné firmy Dobře-zavařeno.
Související
-
Vyrazili jsme za výrobci kvalitních českých potravin. Jaké problémy je trápí?
I letos byla vyhlášena soutěž Potravina a potravinář Královéhradeckého roku 2022. Vrcholem jsou pak Královéhradecké krajské dožínky, kde budou oznámeni vítězové.
-
TORO Hlavečník zpracovává maso. CHOVSERVIS poskytuje zákazníkům služby od „spermie až po biftek“
TORO Hlavečník je největší divizí společnosti CHOVSERVIS Hradec Králové. V Hlavečníku se zpracovává maso od porážky až po balíčky a masné výrobky.
-
Řízek v sáčku! Recept z Afriky dorazil až do Libčan, kde manželé Plasovi vyrábějí skvělé sušené maso
Další díl sriálu Srdce kraje o potravinářích z Královéhradeckého kraje. Představíme firmu Poctivý Grund z Libčan na Královéhradecku, kde manželé Plasovi vyrábí sušené maso.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Řidič najel do davu na vánočním trhu v Magdeburgu. Zabil dva lidi, zraněných jsou desítky
-
Otrávenému Ficovi začínají po třetině volebního období ubývat věrní koaliční poslanci i podpora voličů
-
PŘEHLEDNĚ: Obchody budou na Štědrý den otevřené dopoledne. Na Nový rok zůstanou zavřené úplně
-
Vlček o Lex plyn: Energie jsou celospolečenské téma. Pojďme hledat podporu skrz politické spektrum