V každé kapce oleje kus Českého ráje. Fabio produkt, rodinná firma na Jičínsku s dlouholetou tradicí

15. březen 2023 08:06

Řepkový, slunečnicový nebo lněný olej, ovocné náplně, džemy a sirupy, ale také oleje ve spreji, i výrobky pro krmivářské směsi. Společnost Fabio s.r.o. je akčním regionálním výrobcem, který navíc provozuje síť prodejen "Ochutnejte  region" ve Vrchlabí, v Jičíně, v Praze a v Turnově. Zajišťuje i ekologickou recyklaci použitého oleje.

V rozhlasovém seriálu Srdce kraje ve spolupráci s Regionální Agrární komorou Královéhradeckého kraje se proto teď zastavíme v sídle společnosti Fabio v Holíně u Jičína. S obchodní ředitelkou Janou Jenčkovou se tam sešla redaktorka Vlaďka Wildová.

Rodina Jenčkova už víc než 150 let hospodaří v Holíně - v srdci Českého ráje. Po roce 1948 jim bylo hospodářství a pole znárodněno. V roce 1989 se čtvrté generaci zase podařilo zemědělskou činnost obnovit a pak rozvinout o další zpracování olejnin. Rodinná firma se v současnosti zaměřuje na lisování řepkových a slunečnicových olejů převážně od českých zemědělců. Je jediným českým výrobcem potravinářských olejů.

Čtěte také

Od založení firmy v roce 1992 nebyl rok, ve kterém by se nestavělo nebo neinvestovalo do technologie.

Fabio produkt, spol. s.r.o. teď má mj. vlastní skladovací prostory na osm tisíc tun zemědělských komodit, čtvrtou generaci lisovny za studena, automatické plnící linky, sklady hotových výrobků, vlastní čističku a loupačku a baličku na semena.

Má čtyři výrobní závody a tři distribuční sklady - ve Starém Místě u Jičína, v Praze a v Olomouci.

„Šli jsme cestou šetrnějšího zpracování než mají nadnárodní firmy, zvolili jsme lisování za studena. Pro další výrobu, což je rafinování oleje, jsme pak hledali cestu, která nebude chemická, ale pouze fyzikální. To už bylo v devadesátých letech, kdy jsme tu postupně budovali provozy. Dnes je to pro nás naprosto přirozená cesta a naštěstí je i to téma dnes hodně diskutované. Na skladech už máme solární elektrárny, které nám pomáhají vytvářet alespoň část energií a touto cestou určitě chceme jít i dál, přibližuje obchodní ředitelka Jana Jenčková.

Oleje vyrábějí, ale použité i dál zpracovávají

Od roku 2018 firma rozšířila výrobu o svoz, likvidaci a biologické zpracování použitých kuchyňských olejů na technické oleje a maziva ve výrobním podniku v Novém Městě na Moravě.

Čtěte také

Z původních tří zaměstnanců se firma postupně rozrostla a dnes zaměstnává dvě stovky lidí. Zůstává spolehlivým a kvalitním dodavatelem olejů na českém trhu a provozuje také síť farmářských prodejen „Fabio ochutnejte region" ve Vrchlabí, v Jičíně, v Praze a v Turnově.

Svou nabídku firma postupně doplnila i o džemy a povidla s vysokým obsahem ovocného podílu, ale také o kečupy a omáčky. Specialitou je třeba i hotová maková náplň.

Mezi novinky patří i oleje ve spreji. Ocení je hlavně ti, kteří si kvůli zdravotnímu stavu hlídají příjem tuku, ale i ti, kteří preferují zdravý životní styl.

Řepková Manka z Českého ráje

Na stole v kanceláři v Holíně u Jičína stojí nádoba s rostlinným olejem a s pohádkovým jménem Manka. Obchodní ředitelka Jana Jenčková k němu dodává: „Nejde ani tak o samotnou pohádkovou postavu z loupežnické rodiny. Pojmenování „Manka" pro řepkový olej jsme zvolili hlavně proto, aby evokoval místo zařazení ve zdejším regionu. Řepka se tady pěstovala nějakých 150 let zpátky a je to komodita, která sem určitě patří.

Manka do Českého ráje patří

„Řada rostlinných olejů ve Fabiu už je ale dnes podstatně širší. Slunečnicím se tady sice moc nedaří, ale stačí se přesunout tak deset kilometrů dál směrem na Poděbrady a tam už je to docela něco jiného. V poslední době ale vidíme velký útlum právě v pěstování slunečnice, řepka tak zůstává číslem jedna.

Pro zpestření se na závěr s Janou Jenčkovou zastavujeme u ruční výroby lisování lněného oleje. Jde o proces, který se v Holíně odehrává zhruba jednou za měsíc.

Lněná semínka tady právě ručně lisuje technolog Jindřich Imlauf: „Lněný olej samozřejmě musíme kvůli kvalitě ochutnávat. A já ho doma používám do salátů.“

Lněný olej má v Čechách dlouhou historickou stopu a byl a je velkou zásobárnou Omega 3 mastných kyselin. Podle Jany Jenčkové chuťově nic moc, ale zdraví velmi prospěšný.

Čtěte také

Musí se ale u něj dávat velký pozor na uchování, protože je velmi náchylný k oxidaci (žluknutí). Když si ho donesete domů, tak ho hned uložte do chladničky a nechte ho v chladu a temnu, aby vám co nejdéle vydržel.

S Janou Jenčkovou procházíme dvorem usedlosti v Holíně, kde se narodil i dědeček Jenček, který tady také hospodařil. Hodně se změnilo, ale tradici hospodaření se sem po roce 1989 podařilo vrátit zpátky. Má chuť a vůni rafinovaných i ochucených olejů, kečupů a omáček, ale i povidel, ovocných náplní i sirupů.

Tak ochutnejte region a myslete na přírodu. V kapkách oleje je i kus Českého ráje.

Projekt Srdce kraje je nejrozsáhlejším internetovým katalogem Královéhradeckých potravinářů, který spadá pod Regionální agrární komoru Královéhradeckého kraje.

Spustit audio

Související