Řízek v sáčku! Recept z Afriky dorazil až do Libčan, kde manželé Plasovi vyrábějí skvělé sušené maso

3. květen 2023 11:03

V rozhlasovém seriálu Srdce kraje ve spolupráci s Regionální Agrární komorou Královéhradeckého kraje vám představíme firmu Poctivý Grund z Libčan na Královéhradecku, ve které manželé Plasovi vyrábí sušené maso. Nápad vznikl díky jejich rodinným přátelům, kteří mají část rodiny v Jihoafrické republice. Odtud si taky přivezli první recepturu. 

Po zhruba devíti letech podnikání už mají dávno i svoje vlastní recepty. Výrobnu vybudovali u svého rodinného domku a tam ve dvou dělají téměř všechno ručně - od nakrájení masa až po jeho zabalení. Jana Kudyvejsová nás vezme na malou exkurzi za Romanem a Šárkou Plasovými.

V našem seriálu Srdce kraje představujeme rodinnou firmu Poctivý Grund z Libčan na Královéhradecku. Manželé Šárka a Roman Plasovi vyrábějí sušené maso. Zpracovávají hovězí, vepřové, kuřecí i krůtí, a to ve dvanácti příchutích.

Recept z nejjižnější části Afriky dorazil do Libčan

Čtěte také

Nápad vznikl díky rodinným přátelům, kteří žili v Dánsku a část rodiny se poté přesunula do Jihoafrické republiky. Tam se sušené maso dělá ve velkém, s nadsázkou se dá říct, že co tam chytí, to taky nasuší, protože mají hodně sluníčka a vhodné podmínky.

Firma tedy začínala s originální recepturou z Jihoafrické republiky, kterou postupně vyladila i podle českých chutí. Jen místo sluníčka tady suší elektrické sušičky.

„Na nás se dělaly tabulky"

Když se šli Plasovi zeptat na veterinu, co by taková výroba v České republice obnášela, pro takový provoz ještě nebyla stanovena žádná pravidla. Jak říká Šárka Plasová: „Na nás se vlastně dělaly tabulky.

Projekt Srdce kraje je nejrozsáhlejším internetovým katalogem Královéhradeckých potravinářů, který spadá pod Regionální agrární komoru Královéhradeckého kraje.

V JAR se suší výhradně na sluníčku, kterého tam mají dostatek pořád. S hygienickými normami si tam hlavu příliš nedělají. U nás je to ale jinak. Vyřízení všech náležitostí a budování provozovny trvalo skoro rok, aby vše odpovídalo předpisům.

V Jihoafrické republice je sušené maso něco jako naše svíčková

Čtěte také

Každá rodina má v JAR svůj vlastní recept na ochucení sušeného masa. Každý přidává jiné koření a jiné množství a podobně jako u nás o svíčkovou - se v JAR přou o to, čí sušené maso je nejlepší!

Plasovi si tvoří koření sami, základ na hovězí zůstává podle receptu z JAR. Když začali dělat více druhů masa, přidávali různé kořenící směsi podle vlastních receptur. Ty už vycházejí spíš z české gastronomie.

Zpracujeme 2 a půl tuny masa ročně

Čtěte také

V Libčanech - v malé provozovně u rodinného domu - se jedná o malovýrobu, kterou manželé zatím stále zvládají sami ve dvou a hodlají v tom tak i pokračovat. Maso u nich není předem tepelně opracované, je to maso fermentované, suší se při teplotě do 80 stupňů Celsia a musí se sušit dostatečně dlouho.

Je to maso bez konzervantů, pouze přírodně nasušené. A je nasušené záměrně opravdu hodně, aby neobsahovalo žádnou vodu, jen čistou váhu. Vstupní surovinu se snaží odebírat od chovatelů z východočeského regionu a zpracují 2 a půl tuny kilogramů syrového masa ročně.

Řízek v sáčku

Sušené maso může být pochutinou k pivu či vínu, ale má využití i pro outdoorové sportovce nebo na cesty. Je totiž výživné.

„Padesátigramový gramový sáček hovězího masa je jako 200 gramový steak na talíři, usmívá se Roman Plas. Sušené maso se hodí na výlet, na lyže i na kolo. „Někdo s sebou vozí řízek, my sáčky se sušeným masem, doplňuje Šárka Plasová.

Na setkání se zákazníkem se těší nejvíc

Manželé Plasovi rádi vyrážejí se svým stánkem a ochutnávkou na různé trhy a zvláště na gastrofestivaly - tam jsou totiž lidé připraveni ochutnávat i neznámé.

Roman Plas dodává: „Máme zkušenost, že většinou když lidé u stánku ochutnají, tak si taky hned něco koupí. A to je ta nejlepší známka toho, že jim naše výrobky chutnají.

Masové bonbony vznikly úsměvnou náhodou

Jako novinku chtěli manželé Plasovi vyzkoušet tyčinky ze sušeného masa. Ty se ale lámaly, a tak vznikl nápad - vyrábět ze sušeného masa bonbony. Tisíce jich ve firmě Poctivý Grund dělají ručně.

Čtěte také

Masovou směs nejdříve natlačí do silikonových tvořítek, jednotlivé „pecky" ručně vyloupnou, narovnají do sušiček a poté všechny po jednom ručně zabalí do barevného staniolu.

Jak firma zvládla rostoucí ceny energií a masa? Výhodou firmy je, že sídlí ve vlastních prostorách a odpadá placení nájmu. Co mělo největší vliv na konečné ceny výrobků, bylo zdražení vstupní suroviny - masa. U hovězího stouply ceny skoro až o 100 procent a tím pádem, museli také o něco navýšit ceny výrobků. Stále ale platí, že prioritou je kvalita, nikoli množství.

Dětem šmakuje

A komu chutná nejvíc sušené maso u Plasových doma? „Mně! Mně a dětem, před nimi to někdy musíme schovávat! Ale jinak, já to miluju, přiznává Roman Plas. A dodává, že nejvíc potěší, když zákazníkům chutná, když výrobky pochválí a samozřejmě, když se dobře prodává!

Představíme vám firmu Poctivý Grund z Libčan na Královéhradecku, ve které manželé Plasovi vyrábí sušené maso

Manželé Šárka a Roman Plasovi se každý rok těší, až po zimě opět vyrazí na trhy, jarmarky a podobné akce. Prodávat po internetu se sice taky dá, ale osobní kontakt je pro ně nenahraditelný.

Plasovi se shodují: „Pro nás jsou výjezdy za lidmi za odměnu. My si to vždycky jedeme užít. Milujeme povídat si s lidmi a nevzdali bychom se toho, ani za cenu pohodlí prodeje na dálku. Potřebujeme lidi vidět a slyšet!“

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související