Šípek jako jedna z ex zdravých surovin. Máme recept na šípkový likér a přidáme i recept na sirup
Kulinářská radioporadna, povídání o jídle se nikdy neoposlouchá. Dnes vám dáme i zajímavé tipy na netradiční recepty z podzimních plodů. Naším hostem je Ing. Miroslava Teichmanová ze Střední školy služeb, obchodu a gastronomie v Hradci Králové.
Domluvili jsme si jako hlavní téma šípky a jablka, ale vy jste přišla s nakládaným zelím.
Nemohla jsem jinak než přinést ochutnat, protože to je náš velice oblíbený rodinný recept. Zelí, křen, cibule, olej a deko. Připravuje se to velice jednoduše, všechny suroviny se smíchají, 24 hodin se to nechá uležet a potom už jen napěchuje do sklenic a uzavře. Takto připravené zelí nám vydrží s vysokým obsahem vitaminu C s působením křenu jako přírodního antibiotika.
Náš oblíbený rodinný recept. Zelí, křen, cibule, olej a deko. Připravuje se to velice jednoduše, všechny suroviny se smíchají.
Ing. Miroslava Teichmanová, Střední škola služeb, obchodu a gastronomie v Hradci Králové
Tedy uložené ve sklepě by to minimálně do jara vydrželo, ale ono to nevydrží, protože je to tak dobrá záležitost, že se to prostě v zimě všechno sní.
Vy máte mikrotenový sáčet pod tím víčkem. To tam je z jakého důvodu?
To je za prvé hygienická záležitost a za druhé mě to naučila moje babička, která dávala mikrotenový sáček pod všechna víčka proto, že ta šroubovací opakovaně používáme a takto více těsní.
Čtěte také
Můžete ještě zopakovat všechny suroviny? Je to pikantní, zavonělo to tady krásně ve studiu.
5 kilogramů hlávkového zelí, 300 g strouhaného křenu, dvě velké cibule, půllitr octa, půl kilogramu krupicového cukru, dvě skleničky oleje a jedno deko. Vše smíchat.
A ideálně s nějakou mužskou silou, protože míchat zelí s křenem je na potápěčské brýle.
Můj manžel má na to takovou vychytávku, že se vždy postaví mezi digestoř a otevřené okno, aby průvan odebíral vůni křenu, a tak míchá, pláče, míchá a pláče. Ale výsledek stojí za to.
Slíbili jsme také šípky. Co je na nich zdravého? Proč lze jen doporučit tuto surovinu?
Šípek je obrovský zdroj vitaminu C, vitaminu A a vitaminu B. Má v sobě třísloviny, spoustu minerálních látek, jako je vápník nebo železo, a také na vlákninu nesmíme zapomenout.
Čtěte také
Je to univerzální prostředek, který posiluje imunitu, posiluje i močový měchýř, pomáhá předcházet ledvinovým a žlučníkovým problémům. Je to jedna z ex zdravých surovin. Říká se dokonce, že šípky mají více vitaminu C než citrony.
Já osobně miluji šípkový sirup. Ten se dělá tak, že si šípky rozdrtíme, zalijeme vodou a v chladničce se to nechá 24 hodin uležet. Druhý den to vyndáme z lednice, musí se to scedit, aby tam nezůstaly zbytky šípkových plodů, přidá se cukr v poměru jedna ku jedné, přidá se ještě malinko kyseliny citronové nebo jablečného octa a jen lehce to zahřejeme, už se to nesmí vařit.
Pak to uzavíráme do menších lahví, protože kvůli tomu, že je tam přírodní konzervant, vitamin C, by se to mohlo rychleji kazit. Proto v malých lahvičkách a jsou to pak třeba úžasné dárky na Vánoce.
Šípky nikdy nesbíráme do igelitové tašky. Chce to košík nebo látkovou tašku. Protože by se mohly zapařit a vzniká riziko plísní.
Ing. Miroslava Teichmanová, Střední škola služeb, obchodu a gastronomie v Hradci Králové
Ale asi není šípek jako šípek. Měli bychom dbát, aby byl kvalitní, správně červený.
Samozřejmě. Tam je také důležité, zda sbírat šípky před mrazem nebo až po mrazu. Protože pokud se sbírají před mrazem, tak mají pevnější konzistenci a pak jsou plody vhodnější na kompotování nebo sušení.
Ale pokud už přejdou mrazem, tak trošku změní barvu a také nám změknou. A za třetí jsou sladší a mohou mít až malinko karamelovou příchuť. A tyto šípky, které přešly mrazem, jsou nejvíce aromatické.
Čtěte také
A ještě mám jedno takové doporučení. Když šípky sbíráme, nikdy je nedáváme do igelitové tašky nebo sáčku, vždy to chce košík nebo papírovou či látkovou tašku. Protože šípky se nám velmi rychle zapaří a už tam máme riziko vzniku plísní.
Prý se možné si udělat dokonce i šípkový likér. Můžeme na něj dát recept?
Určitě. Na šípkový likér budeme potřebovat zhruba půl kilogramu šípku, kůru z chemicky neošetřeného pomeranče a trošku skořice. Dále 1,5 litru vodky, 250 gramů cukru krupice a ještě dvě deci vody. A dělá se to vlastně jednoduše. Šípky rozdrtíme, dáme do hrnce, přidáme k nim pomerančovou kůru a skořici, zalijeme vodkou, uzavřeme a necháme asi tak dva týdny louhovat.
Po dvou týdnech vše scedíme a jen doředíme do likérové konzistence tím, že si svaříme dvě deci vody a 250 g cukru, a to přilijeme k vodce. A máme hotovo.
RECEPTY
Švestková nutella
- 2 kg švestek
- 400 g sušených datlí
- 150 g čokolády (čím kvalitnější, tím lépe)
- 100 g kakaa
- 200 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- špetka soli
- rum - podle chuti
Vypeckované švestky dáme do vyššího pekáče nebo plechu a dáme do trouby na cca 130°C. Až švestky změknou, vyjmeme pekáč z trouby, přidáme vypeckované datle. Necháme chvíli stát až datle pojmou vodu a změknou. Pak směs rozmixujeme, přidáme cukr a vrátíme ještě do trouby. Směs bude po přidání cukru řidší a proto pečeme dál až se odpaří voda a dosáhneme požadované konzistence. Směs občas promícháme. Když je upečeno, zamícháme vanilkový cukr a špetku soli. Pak přisypeme kakaový prášek a nalámanou čokoládu (doporučuji 70% - má dostatečně sytou a ne příliš sladkou chuť). Ve variantě pro dospělé můžeme přidat rum. Hotovou nutelu ihned naplníme do skleniček, zavíčkujeme a na 15 minut otočíme dnem vzhůru.
Půlené švestky (bez přidaného cukru)
Švestky omejeme, vypeckujeme, rozpůlíme. Klademe do čisté sklenice řeznou stranou dolů a pěchujeme tak, aby ve sklenici zbylo minimum vzduchu. Švestky narovnáme cca 1,5 cm pod okraj. Ihned zavíčkujeme a sterilujeme při 75°C 20 minut.
Strouhaná jablka (bez přidaného cukru)
Jablka oloupeme. Oloupaná jablka vkládáme do vody s přídavkem kyseliny citronové, která nám zajistí to, že než doloupeme poslední jablko, ostatní nezhnědnou. Pak je nastrouháme na hrubém struhadle a napěchujeme do čisté sklenice. Jablka budou pouštět vodu, kterou během pěchování slejeme do připravené nádoby. Snažíme se, aby nikde nezůstaly bublinky vzduchu. (Pokud se tak stane, pomůžeme si silnější špejlí nebo koncem vařečky a odstraníme je). Strouhaná jablka takto navrstvíme cca 1,5 cm pod okraj sklenice. Pokud jsme slily všechnu jablečnou šťávu a povrch jablek je suchý, dolejeme vodu, kterou jsme slily. Povrch ve sklenici by neměl zůstat suchý a zároveň by neměla jablka plavat. Sklenici zavíčkujeme a sterilujeme na 75°C 20 minut. Takto připravená jablka nám vydrží ve stálých skladovacích podmínkách i rok aniž by změnily barvu a svoji šťavnatost.
Šípkový sirup
- 1 kg šípků
- 1,5 litru vody
- 1,5 kg cukru
- šťáva z 1 citronu a 1 pomeranče
- 5 lžic medu
Šípky propláchneme, očistíme a rozmixujeme nahrubo, abychom rozrušili jejich strukturu. Zalejeme je vodou a necháme 24 hodin louhovat v lednici.
Druhý den je zahřejeme v hrnci - nevaříme. Scedíme přes pláténko, vmícháme cukr v poměru k tekutině 1:1, přidáme šťávu z citrusů a med. Po rozpuštění cukru a medu přelejeme do lahví s víčkem. Je lepší volit menší objemy lahví.
Šípkový likér
500 g očištěných šípků, kůra z jednoho chemicky neočištěného pomeranče, svitek skořice, 1,5 litru vodky, 250 g cukru krupice, 2 dcl vody.
Šípky rozdrtíme, přidáme kůru z pomeranče a svitek skořice a celé zalejeme vodkou. Uzavřeme a dva týdny necháme louhovat v chladu. 250 g cukru nasypeme do 2 dcl vody a svaříme. Šípky scedíme, dolejeme cukerný roztok. Přelejeme do čistých lahví a uzavřeme.
Zelí s křenem
- 5 kg hlávkového zelí
- 300 g křenu
- 2 velké cibule
- ½ litru octa
- 500 g cukru krupice
- 2 skleničky oleje
- 1 deko
Zelí nakrouháme na nudličky, cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Smícháme zelí, cibuli, ocet, olej a cukr. Na směs nasypeme balíček deka, promícháme, nakonec nasypeme strouhaný křen a opět dokonale promícháme. Křen má velkou sílu a proto je dobré míchat směs u otevřeného okna. Směs přikryjeme fólií, zatížíme pokličkou a necháme 24 hodin v chladu uležet. Druhý den naplníme do čistých sklenic a zavíčkujeme. Takto zpracované zelí nám vydrží celou zimu.
Celou radioporadnu s Ing. Miroslavou Teichmanovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.
Související
-
Vitamín D je vlastně spíše steroidní hormon, který má dalekosáhlé účinky v mnoha našich tkáních
MUDr. Marek Antoš z laboratoře SYNLAB je hostem dnešní naší radioporadny na téma: vitamín D, kterému se také někdy říká supervitamín.
-
Do školy nebo do práce s jídlem z krabičky. Jaké výhody mají kupované a vlastnoručně připravované?
Mohlo by se na první pohled zdát, že příprava krabičky s jídlem, která ráno, než odejdeme do práce, určitě zabere nějaký čas, je v dnešní uspěchané době přežitkem. Naopak!
-
Protizánětlivé suroviny i potraviny, které vás v zimě zahřejí. Recept na Zlaté mléko, elixír zdraví
Každý člověk je jiný a potřebuje něco jiného. Někdo neusne bez vlněných ponožek a jiný chodí bos. Není řešení pro všechny. Ti více zimomřiví, se musí zahřívat vnitřně.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.