Senioři jsou důvěřiví, snaží se pomáhat. Nebezpečí ale na ně číhá doma, na ulici i v kyberprostoru

10. listopad 2022

Městské policie v Hradci Králové pořádá pravidelně různé besedy a přednášky zaměřené hlavně na seniory, aby věděli, jaká rizika a v jakých oblastech jim nejvíce hrozí. Na co si zkrátka dávat pozor. 

Eva Kněžourová, tisková mluvčí Městské policie Hradec Králové hovoří v naší radioporadně na téma: zásady bezpečného chování seniorů.

Na co se Městská policie v Hradci Králové nejvíce zaměřuje při své osvětě?
Spolupracujeme se seniory už desítky let, věnujeme se jim a víme, co je trápí a čím můžou být postiženi. Myslím tím, jaká úskalí na ně číhají. Oni jsou ve své naivitě ohroženou skupinou, která by si měla dávat pozor. Takže se je snažíme na našich přednáškách upozorňovat na nebezpečí, která na ně mohou čekat.

Když zloděj uvidí, že mu komplikujeme možnost krádeže, tak se poohlédne po někom jiném, kde to pro něj bude jednodušší.
Eva Kněžourová, tisková mluvčí Městské policie Hradec Králové

Osvětu máme pro seniory připravenu ve třech rovinách. Snažíme se povídat o nebezpečí doma, potom nebezpečí na ulici a nebezpečí v kyberprostoru. Všechna tři témata se samozřejmě prolínají, ale musíme si říct, že kyberprostor je pro ně něco nového, s čím se před několika lety vůbec nesetkávali a nejsou na to vůbec připraveni.

Čtěte také

Proč je právě skupina seniorů nejvíce riziková?
Senioři jsou generací, která byla vždy velice slušně vychovávaná, jsou důvěřiví, snaží se lidem pomoci. Věří jim, když je někdo požádá o pomoc. Ale na druhou stranu často také bývají osamělí, takže jsou rádi, když se s nimi někdo baví a přijde si popovídat.

Jaké jsou zásady bezpečného chování na ulici?
Na ulici se setkáváme především s kapsáři. Podvodníci vás mohou oslovit, ale nejčastějším problémem bývají krádeže osobních věcí, peněženek a dokladů nebo i vykradení auta. Velká, nepřehledná parkoviště u obchodních domů jsou riziková. Věnujeme se především ochraně osobních věcí, které mívají lidé u sebe. Kabelky zůstávají často položené v nákupních košících bez dohledu. A krádež je samozřejmě možná v nestřeženém okamžiku.

Čtěte také

Osobní věci bychom měli mít neustále pod dohledem, pořád kontrolovat, že za námi nikdo nestojí, že se na nás nikdo netlačí. Na kabelce je nejlepší mít položenou ruku. Nenechat se rozptýlit, když nás někdo osloví a na cokoliv se zeptá. Protože zlodějíčkové pracují tak, že upoutají naši pozornost, protože pracují většinou ve skupinkách, ve dvojicích.

Pánům rozhodně nedoporučuji mít peněženku v zadní kapse kalhot, to může být velký průšvih. Je dobré ji mít v náprsní kapse, kam se vám nikdo nedostane. Tedy dámy kabelku pod dohledem a pánové peněženku v náprsní kapse, potom je pravděpodobnost krádeže menší.

A zloděj, když uvidí, že jsme komplikovaní, to znamená, že mu znepříjemňujeme možnost krádeže, tak se poohlédne po někom jiném, kde to pro něj bude jednodušší.

Kyberprostor nejsou jen počítače, ale také mobil. Je to prostor virtuální, nevíme s kým jednáme, o to větší pozor musíme dávat.
Eva Kněžourová, tisková mluvčí Městské policie Hradec Králové

Přesuňme se do bezpečí našeho domova, kde ale také může být nebezpečno. Co zejména starším lidem může doma hrozit?

Čtěte také

Kdokoliv na vás doma zazvoní, tak bychom se měli předtím, než otevřeme dveře, přesvědčit, kdo za těmi dveřmi stojí. Tedy používat kukátko, protože ve většině bytů panelového typu jsou panoramatická kukátka k dispozici. Pokud nemáme tuto možnost, tak je dobrý bezpečnostní řetízek, který nám pomůže dveře otevřít jen na takovou vzdálenost, abychom viděli, kdo tam stojí.

Velké nebezpečí nám hrozí v případě, že dveře necháme dokořán a za dveřmi je cizí člověk, který nás začne přesvědčovat o tom, abychom ho z jakéhokoliv důvodu pustili do bytu. Všichni by měli být velice obezřetní. Nabídnout pomoc, ale nepouštět cizí osoby k sobě domů.

A potom je další oblast a tou je internet a kyberprostor. Na co tady je zapotřebí si dávat pozor?
Kyberprostor nejsou jen počítače, ale také mobil, telefonní pevné linky. Je to prostor virtuální. Nevíme přesně, s kým jednáme, kdo jedná s námi a musíme si o to větší pozor dávat. Pokud si nejsem jistá s kým doopravdy hovořím, řeknu ne a informaci si ověřím. Stačí zavolat někomu k rodiny, jestli to může být pravda.

Můžeme zavolat svému bankovnímu úředníkovi nebo si dojít do banky. Protože podvodníci zkoušení, abychom se báli o své úspory. V časovém tlaku se nás snaží přimět k tomu, abychom co nejrychleji peníze převedli a moc nepřemýšleli. Ale nic neuspěchejte, dejte si čas, řekněte, až ten člověk zavolá později a poraďte se s rodinou.

Celou radioporadnu s Evou Kněžourovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související