Senioři v on-line prostředí a kyberkriminalita. Aneb jak nenaletět různým šmejdům na internetu

10. březen 2021

Dynamický rozvoj informačních technologií s sebou přináší nová společensky škodlivá jednání, proto je kybernetické kriminalitě věnována stále větší pozornost. Pojem kybernetická kriminalita je odvozován od pojmu kybernetický prostor, případně zkráceně kyberprostor.

Por. PhDr. Jaroslav Matoušek z Policie České republiky v naší radioporadně na téma: podvody v on-line prostředí nejen na seniorech.

Čtěte také

Kyberprostor je virtuální prostředí, které nemá začátek a ani konec, nezná hranice národních států a nelze určit, jak rozsáhlý je. Kybernetická kriminalita, dříve také označována jako informační kriminalita, je definována v Policii ČR jako trestná činnost, která je páchána v prostředí informačních a komunikačních technologií včetně počítačových sítí.

Samotná oblast informačních a komunikačních technologií je buď předmětem útoku, nebo je páchána trestná činnost za výrazného využití informačních a komunikačních technologií jakožto významného prostředku k jejímu páchání.

Por. PhDr. Jaroslav Matoušek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Další věc, která zvýšení počtu kyberkriminality v uvozovkách pomohla, je záležitost mobilních telefonů. Dnes dochází k ještě vyššímu riziku při využití mobilních telefonů, zejména s možností využívání tzv. předplacených nebo anonymních karet. Ty jsou velice dobrým nástrojem pro zatajení totožnosti pro nelegální činnost všeho druhu.

Čtěte také

Mix výše uvedeného umožnil nastartovat kybernetickou kriminalitu. Samozřejmě nové technologie umožní sofistikovaně provozovat i to, co známe z dřívějška. Objevily se ale také zcela nové druhy podvodů, nazýváme je phishing, pharming a tak dále. O tom se ještě zmíním.

Policie ČR od roku 2011 sleduje počet trestných činů spáchaných v kyberprostoru. V uvedeném období je zaznamenán trend setrvalého nárůstu evidovaných případů kybernetické kriminality.

Celou radioporadnu s Por. PhDr. Jaroslavem Matouškem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související