Rychlá pomoc pracuje pro mozek. Při mrtvici hynou každou minutu miliony neuronů. Jaké jsou příznaky?

11. červen 2024

Cévní mozkové příhody, lidově řečeno mrtvice, jsou tématem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové. Mozek patří stále k hodně neprobádaným místům, ale pravdou je, že diagnostikovat a léčit toho umí lékaři čím dál víc. A když se objeví krevní sraženina, tak vědí, že rychlost hraje důležitou roli. 

Nejen o tom hovoříme s prof. MUDr. Antonínem Krajinou z Radiologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové. Vy jste první, kdo pacienty s podezřením na mrtvici vidí?
Ne, jsou to lékaři oddělení emergency urgentního příjmu, a je to neurolog, který má za povinnost pacienta vyšetřit a pokud uvidí základní příznaky, jejich závažnost a konstelaci, tak pacienta odesílá nejčastěji na CT vyšetření.

Antonín Krajina ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Čas je mozek, říká se. Takže čím rychleji je to provedeno, tím je samozřejmě lepší výsledek. Protože každou minutu takové ischemie unikají nebo hynou miliony neuronů.

Pokud člověk přestane mluvit, ochrne na polovinu těla, ruku a nohu, často mívá i spadlý koutek, to jsou nejzávažnější příznaky mrtvice.
prof. MUDr. Antonín Krajina, CSc., Radiologická klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové

Je pravda, že mozková mrtvice postihuje čím dál více i mladší lidi?
Jsou onemocnění, která k tomu mají tendenci, ale těm nedokážeme dost dobře předejít a často o nich ani nevíme. Nejčastěji bych možná jmenoval vysoký krevní tlak, který je neléčený u těch mladších pacientů.

Čtěte také

Připomeňme základní příznaky, které můžeme pozorovat, když se něco děje s mozkem.
To nejdůležitější, co by v podstatě každý občan republiky měl znát, že pokud někdo z blízkých buď přestane mluvit, ochrne na polovinu těla, třeba ruku a nohu, nebo má jen ochrnutou jednu končetinu a dost často mívají tito pacienti i spadlý koutek, jako při obrně lícního nervu, to jsou nejzávažnější příznaky.

Pokud se objeví už jen jeden z těchto příznaků, měla by se volat záchranná služba a je nutné pacienta převést na vyšetření urgentní medicíny.

Už jsme zmiňovali čas, který hraje velmi významnou roli. Četla jsem, že do tří hodin je zapotřebí dostat takového člověka do nemocnice a zasáhnout. Jinak už je pozdě.
Na základě lékařských studií vždy platí pravidlo, co nejrychleji, pokud se objeví závažné příznaky. Samozřejmě existuje spousta dalších příznaků, které jsou už méně závažné, těch už musí být víc, jako třeba bolesti hlavy, dvojité vidění a tak dál. Nicméně čím je dříve je člověk vyšetřen, tím lépe.

Na pozoru by se měli mít lidé s vysokým krevním tlakem, nad 60 let, i s nižším věkem u žen, kteří mají nepravidelný srdeční rytmus.
prof. MUDr. Antonín Krajina, CSc., Radiologická klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové

Vždy je potřeba projít vyšetřením neurologem. Nesmíme to brát na lehkou váhu. Samozřejmě záleží i na tom, zda je ten člověk jinak zdravý, jestli to je sportovec, nebo naopak pokud má spoustu dalších přidružených onemocnění, jako tomu u starších lidí už bývá.

Čtěte také

Cévní mozková příhoda, je to nejčastější onemocnění, se kterým k vám lidé přijíždějí?
Co se týče cévních onemocnění mozku, tak ano. Protože naše spádová oblast je jak Královéhradecký, tak i Pardubický kraj.

Nedávno jsme si připomínali 100 let od narození prof. MUDr. Lea Steinharta, který v roce 1978 začal jako první v Československu používat CT přístroj. Dnes už by vaše oddělení asi ani nepoznal.
On ten přístroj vypadá zvenku velmi podobně, jen vnitřek je samozřejmě pokročilejší a máme dnes softwarové programy, které nám ten obraz upravují. I dávka záření, která je nezbytná k provedení tohoto vyšetření, je daleko nižší, což je dobré pro pacienty. Takže přístroj vypadá podobně, ale pracuje lépe a přesněji. A je bezpečnější. Smysl onoho vývoje spočívá v tom, abychom s menší dávkou záření získali lepší obraz.

Čtěte také

Kdo by se měl podle vás mít především na pozoru před mozkovou mrtvicí?
Především pacienti s vysokým krevním tlakem, lidé nad 60 let, ale i s lehce nižším věkem u žen, kteří mají nepravidelný srdeční rytmus. To znamená, pokud vám srdce tluče nepravidelným rytmem, je potřeba to vyšetřit.

Protože arytmie, tedy nepravidelnost srdečního rytmu, vede k tomu, že se v určitých částech levého srdečního oddílu může srazit krev, která je pak vedena krevním oběhem do mozkových tepen a způsobí v podstatě ony neurologické příznaky, o kterých jsem mluvil. V další fázi a samozřejmě časem se onen mozkový infarkt dál prohlubuje a příznaky narůstají. A stav onoho člověka se potom zhoršuje.

Antonín Krajina a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s prof. MUDr. Antonínem Krajinou, CSc. z Radiologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související