Halucinování. Umělá inteligence si začne vymýšlet, když nezná přesnou odpověď, vysvětluje youtuber

20. červen 2024

Pojďme se učit pracovat s umělou inteligencí. Hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové je Václav Maněna, učitel, youtuber, ale také lektor a spolupracovník Technologického centra v Hradci Králové, kde právě mimo jiné uvádí kurzy práce s umělou inteligencí. A je tu také Adriana Hopak Tocháčková, koordinátorka vzdělávacích kurzů Technologického centra. 

Co je to vlastně ta umělá inteligence, zkráceně AI? Každý máme představu o tom, že umělá inteligence umí spoustu věcí, nejen sestavovat texty. Máme také zkušenost s vyhledávači na internetu, kde AI už informace propojuje. Můžeme vysvětlit, na jakých principech to funguje?
Řeknu to velice stručně, pomocí analogií, které používám, když to vysvětluji lidem na kurzech. Máme určitou představu, ale často velice zúženou na to, že umělá inteligence jsou jen různé chaty, zkrátka když s vámi počítač mluví jako člověk, může vám vygenerovat nějaký domácí úkol nebo referát.

Umělá inteligence je široký pojem. A po malých krůčcích proniká úplně do všech běžných technologií, které používáme.
Mgr. Václav Maněna, Ph.D., učitel, lektor a youtuber

Na druhou stranu vidíme i rizika, která spočívají ve fake news a v různých vygenerovaných obrázcích. Ale umělá inteligence je ve skutečnosti daleko širší pojem. Pro mě je to situace, kdy se s tím strojem, počítačem nebo klidně i mobilním telefonem, který máte v kapse, můžete bavit. Ne jako pokročilý uživatel, ajťák nebo programátor, ale jako by to byl člověk.

Čtěte také

Taková jednoduchá situace z běžného života, že například do navigace v mobilu zadáte hlasem, naveď mě dnes do Českého rozhlasu Hradec Králové a navigace tomu lidskému přirozenému jazyku rozumí a zareaguje na něj. Uvedla jste krásný příklad, že když zapojíme do vyhledávání umělou inteligenci, tak nám to velmi pomůže.

Možná jste někdy byli v situaci, kdy jste chtěli něco vyhledat na internetu, ale nedokázali jste přesně definovat, co potřebujete. Zkrátka jste se nedokázali bavit s tím vyhledávačem jeho řečí. Ale umělá inteligence váš dotaz vezme a snaží se nějakým způsobem zjistit, co jste měli na mysli, i když jste to přesně nevyjádřili.

Je to podobné, jako když se třeba bavíte s cizincem, pořádně mu nerozumíte, co přesně chce, ale snažíte se nějak doptat, snažíte se třeba i s pomocí gestikulace jeho dotaz pochopit, co měl na mysli.

Čtěte také

A to dělá umělá inteligence. Je už všude kolem nás, což právě můžeme krásně vidět ve zmíněných navigacích.

Ona automaticky zohledňuje aktuální dopravní situaci, jestli na trase není nějaká objížďka, jestli vás třeba nepošle na dálnici, když nemáte dálniční známku a tak dál. Dalo by se říci, že v podstatě po malých krůčcích proniká úplně do všech běžných technologií, které používáme.

Může to být veliký pomocník, ušetří nám spoustu času. Ale má to také jistě svá úskalí. Co je potřeba, abychom jako uživatelé o umělé inteligenci věděli, než ji začneme používat? Abychom ji dokázali využívat rozumně a efektivně.
Začnu tím, co je asi nejpopulárnější, a to jsou právě různé chytré chaty, kdy si opravdu s tím počítačem povídáme, jako by to byl člověk.

U všech chatů je potřeba si uvědomit, že vám AI neříká vždy pravdu. Není to chyba, je to zkrátka vlastnost té technologie.
Mgr. Václav Maněna, Ph.D., učitel, lektor a youtuber

Ale nejen chaty, dnes neumí jen vygenerovat nějakou textovou odpověď, ale můžete se s nimi třeba i bavit tak, jako se bavíme my. To znamená, že je to například vynikající pomůcka k výuce jazyků.

Čtěte také

Je to takový, řekl bych, univerzální pomocník. A záleží, s čím kdo začne, když se rozhodne proniknout do světa umělé inteligence. Tam bych poradil jednu věc, která je platná. U všech chatů, je úplně jedno, jaký se rozhodnete používat, je potřeba si uvědomit, že oni vám neříkají vždy pravdu. Není to chyba, je to zkrátka vlastnost té technologie, obecně se tomu říká halucinování.

Halucinování zkrátka znamená, že když se zeptáte na něco, co umělá inteligence neví, tak ona vám přesto nějakou odpověď vygeneruje, která působí velice věrohodně. To bývá takové první zklamání, na které začátečníci mohou narazit. Zkrátka předpokládají, že umělá inteligence nelže, že je to jakýsi digitální děd Vševěd, který si nikdy nevymýšlí.

Že je to takový lepší Google. Ale ruku na srdce, také u Googlu nebo třeba na Wikipedii můžeme narazit na informace, které nejsou někdy úplně pravdivé.

Václav Maněna a Adriana Hopak Tocháčková ve studiu Českého rozhlasu

Celou radioporadnu o umělé inteligenci s učitelem, lektorem a youtuberem Václavem Maněnou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související