Konference Internet ve státní správě a samosprávě se v Hradci Králové věnuje také umělé inteligenci

13. květen 2024 09:04

Hradec Králové tradičně hostí odbornou konferenci Internet ve státní správě a samosprávě. Letošní 26. ročník nabídne v Kongresovém centru Aldis přes 150 přednášek, kterých se zúčastní až 1 800 návštěvníků. Mezi nimi jsou každoročně zástupci veřejné správy, internetoví odborníci a také vrcholní politici.

Letos se programu zúčastní například předseda senátu Miloš Vystrčil z ODS. Další podrobnosti zjišťovala reportérka Natálie Poláková. Konference začala, tak jako každý rok, předáním ceny Český zavináč. Kdo ji letos dostal?

Čtěte také

Na začátek upřesním, že cenu Český zavináč každý rok získávají projekty nebo osobnosti, které významně přispívají k rozvoji digitalizace ve státní správě a místní samosprávě. Letos ocenění získala mobilní aplikace Portál občana, kterou spustila Digitální informační agentura minulý měsíc.

Aplikace lidem umožňuje například podat daňové přiznání nebo vygenerovat výpisy z katastru nemovitostí, rejstříku trestů nebo třeba z bodového hodnocení řidiče.

Vyhlašování ceny Český zavináč proběhlo už včera večer na malšovickém fotbalovém stadionu na uzavřeném setkání. Oficiální slavnostní zahájení konference začíná dnes v 10 hodin dopoledne v Kongresovém centru Aldis a program potrvá ještě zítra.

Čtěte také

Co budou odborníci a politici na konferenci řešit?
Jak řekl programový ředitel konference Vojtěch Dvořáček, důležitým tématem je například využití umělé inteligence. „Nejen jako hračky či nějaké novinky, ale v podstatě jako pomocníka, který začíná být zapojován i do vnitřních systémů a řízení procesů jak centrálních úřadů na úrovni ministerstev, tak i třeba některých menších organizací nebo samosprávných subjektů.“

Dalšími tématy jsou kybernetická bezpečnost a blížící se účinnost zákona o právu na digitální služby. Mimo to se budou odborníci věnovat také digitalizaci v oblastech zdravotnictví a turismu.

Čtěte také

Proč se konference každý rok pořádá právě v Hradci Králové?
Ve skutečnosti se první dva ročníky odehrály v Praze a do Hradce Králové se konference poprvé přesunula v roce 2000.

Od té doby se koná tady, což pořadatelům podle programového ředitele Vojtěcha Dvořáčka vyhovuje. „Hradec Králové, jako město, je velmi dobře dopravně dostupný prakticky ze všech míst České republiky. Zároveň nabízí dostatečné logistické i ubytovací zázemí. Vůbec služby, které návštěvníci konference potřebují.“

Vojtěch Dvořáček předpokládá, že i následující ročníky budou v Hradci Králové, a to i přesto, že počet návštěvníků konference se v posledních letech přibližuje kapacitnímu limitu místního Kongresového centra Aldis.

Spustit audio

Související