Pište bez chyb! Můžete si zvolit dokonce výuku přes internet. Jaké jsou její výhody a nevýhody?

3. září 2019

Potřebujete lépe procvičit svůj pravopis? Přesně pro vás jsou připraveny ucelené diktáty, cvičení, testy a doplňující materiály, díky kterým můžete zlepšit své znalosti češtiny a jejího správného psaní. Pravopisně.cz je tu s vámi už víc než 8 let a měsíčně pomáhá více jak 600 000 žákům ZŠ a SŠ z celé České republiky. A nejenom těm.

Tomáš Tuček a Ondřej Martínek z portálu Pravopisně.cz jsou hosty naší radioporadny na téma: výhody a nevýhody výuky pravopisu pomocí internetu.

Tomáš Tuček a Ondřej Martínek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pravopis (též ortografie či starším pravopisem orthografie, z řeckého ορθογραφία, což je složenina ze slov ορθος (orthos) správný a γραφος (grafos) píšící), je ustálený způsob záznamu zvukové podoby spisovného jazyka systémem grafických znaků.

Pravopisně.cz - moderní internetová cvičebnice k procvičování pravopisu

Obecně bývá uznáván pravopis vyhlášený příslušnou státní nebo vědeckou institucí nebo významným odborníkem nebo užívaný významnou skupinou uživatelů jazyka. V rozporu s určitým pravopisem je psaní s chybami nebo užívání jiného pravopisu.

Potřebujete lépe procvičit svůj pravopis? (ilustrační foto)

Český jazyk neboli čeština je západoslovanský jazyk, nejbližší slovenštině, poté polštině a lužické srbštině. Patří mezi slovanské jazyky, do rodiny jazyků indoevropských. Čeština se vyvinula ze západních nářečí praslovanštiny na konci 10. století. Je částečně ovlivněná latinou a němčinou. Česky psaná literatura se objevuje od 14. století. První písemné památky jsou však již z 12. století.

Pravopis se dá naučit, není to atomová věda. Pravopisne.cz motivuje k správnému užívání mateřštiny

Tomáš Tuček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Projekt Pravopisně.cz je nápadem dvou bývalých studentů Katedry českého jazyka a literatury, která spadá pod Pedagogickou fakultu Univerzity Hradec Králové, jako závěrečná bakalářská práce. Po studiích za tento počin získali cenu rektora. 

Češtinou jako mateřským jazykem mluví zhruba 10,7 milionu lidí - prakticky všichni v České republice. Celkový počet českých mluvčích se odhaduje na 13,2 milionu, což zahrnuje 2,5 milionu uživatelů češtiny jako druhého jazyka. V důsledku několika vystěhovaleckých vln ve druhé polovině 19. a ve 20. století hovoří totiž česky i desetitisíce emigrantů a jejich potomků, zejména na Slovensku, v USA, Kanadě, Německu, Rakousku, Rumunsku, Austrálii, na Ukrajině, v Srbsku, Chorvatsku, Rumunsku, Polsku a v řadě dalších zemí.

Potřebujete lépe procvičit svůj pravopis? (ilustrační foto)

Celou radioporadnu s Tomášem Tučkem a Ondřejem Martínkem si můžete poslechnout v našem audio-archivu: 

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související