Jakému zájmu turistů se letos těší krkonošské cyklobusy? A jak se změní jejich jízdní řád od září?

30. srpen 2024 08:16

Krkonošské cyklobusy od začátku letošní sezóny už přepravily tisíce turistů. Hodně jich do našich nejvyšších hor přijíždí z Hradce Králové. Jaké další linky patří mezi nejvytíženější? Otázka na reportérku Kateřinu Kohoutovou.

Čtěte také

Zájem o zmiňovaný spoj z Hradce Králové do Špindlerova Mlýna je opravdu hodně velký. Dále je velká poptávka po lince Špindlerův Mlýn - Špindlerova Bouda. Ten využívají nejen cyklisté, ale také pěší turisté. A velmi vytížená je třeba také spoj z Jilemnice na Horní Mísečky. Ten jede třikrát denně a přepraví 11 kol.

Zájem je ale třeba i o linku Hradec Králové - Úpice - Trutnov - Malá Úpa. Největší zájem bývá o cyklobusy, když meteorologové hlásí dobrou předpověď počasí a slibují teplo a slunečno. Což letos často opravdu v Krkonoších je a cykloturistům počasí přeje.

Takže se dá očekávat, že konečné číslo přepravených turistů bude na závěr sezóny letos jistě vysoké.

Čtěte také

V Krkonoších roste obliba elektrokol. Přepravují cyklobusy i tyto dopravní prostředky?
Ano, ale přednostně vozí klasická kola. To znamená, pokud budou zbývat na vozíku poslední místa a na zastávce budou čekat jak lidé s běžnými koly, tak i s elektrokoly, řidič vezme přednostně ty s klasickým bicyklem.

Jinak ale elektrokola běžně vozí, jen je tam několik podmínek či doporučení. Lidé by si měli sundat baterii a všechny doplňky, které by mohly upadnout. Někdy musí počítat také s tím, že si elektrokolo na vozík musí dát sami, pokud řidič nemá závozníka a jde třeba o staršího člověka.

Čtěte také

Je možné si místo v cyklobusu rezervovat? A jak se změní jejich jízdní řád od září?
Jednotlivá místa v cyklobusu nebo na onom přívěsném vozíku není možné si zamluvit. Lidé si prostě musí vyhlédnout konkrétní spoj a datum a na konkrétní zastávce čekat. A věřit, že v cyklobuse prostě místo bude. Pochopitelně na prvních zastávkách je toho místa nejvíc. A pak ho ubývá směrem do cíle.

Je tu ovšem jedna možnost. Rezervaci je možné si objednat ve chvíli, když se jedná o skupinu větší než 15 cyklistů. To se ale prý stává jen výjimečně.

A co se týče provozu cyklobusů od září, tak ty budou do 1. září jezdit v letním režimu. Od 2. září bude pak tato služba omezená. Lidé budou moci cyklobusy využít ve čtvrtky a pak také o víkendech. Čili v sobotu a v neděli. A jezdit budou až do 29. září.

Spustit audio

Související