Cyklobusem se mohou dostat výletníci z Náchoda až do polského Karlowa

22. srpen 2014

Kladské pomezí patří mezi nejnavštěvovanější místa Královéhradeckého kraje. Platí to hlavně pro letní sezónu, kdy přibývá turistů a cyklistů. Ti stále více využívají nabídky cyklobusů. Jedním z nich se mohou dostat až do Polska.

Hezké počasí vylákalo na výlet nejednoho návštěvníka polského Karlowa a Národního parku Stolových hor.

„Je krásně, tak jsme se rozhodli navštívit Karlow,“ pochvaluje si paní Eva příznivé počasí.

Z Náchoda je to 18 kilometrů a cyklobusem necelá půl hodina cesty. Vystoupit je možné i v oblíbených lázních Kudowa nebo pokračovat k významnému poutnímu místu Vambeřice.

„Výlet k vambeřické bazilice je vhodný i pro pěší turistiku. Pravidelně sem jezdí autobus z Čech,“ říká ředitelka obecně prospěšné společnosti Branka, Markéta Venclová.

Podle ní je už téměř jisté, že včetně druhé linky z Hradce Králové přes Adršpašsko-Teplické skály na Pomezní boudy, letos cyklobusy v Kladském pomezí využije víc než deset tisíc lidí.

„Počet přepravených každoročně stoupá asi o tisíc osob a převoz cyklistů a jiných cestujících skoro o jednu čtvrtinu,“ upřesňuje Markéta Venclová.

„Nejvíce se využívá jízda v sobotu a neděli ráno. Jsou tací, kteří jezdí každý týden,“ doplňuje řidič autobusu Aleš Kleiner.

Červená i modrá linka jezdí Kladským pomezím během letních prázdnin denně, v červnu a září pouze během svátků a o víkendech.


View Larger Map
autor: PLE
Spustit audio