Za letošní sezónu najedou cyklobusy v kraji víc než 143 tisíc kilometrů a přepraví 70 tisíc osob

16. srpen 2018 09:10

Z letních prázdnin zbývají ještě více než dva týdny. Hlavní turistická sezóna tak ani zdaleka nekončí. I v letošním roce turisté v Královéhradeckém kraji hojně využívají k cestám do hor cyklobusy a cyklovlaky. Jejich vytíženost hodně závisí na počasí. V parných dnech posledních týdnů zájem o tyto spoje lehce poklesl.

Krkonošské cyklobusy startují. Kvůli zavřené silnici na Benecku byla zřízena i výluková linka

V Krkonoších dnes poprvé v sezoně vyjíždějí cyklobusy

Startuje sezóna krkonošských cyklobusů. Jejich oblíbenost podle provozovatelů každým rokem stoupá. Vzhledem k mnoha opravám silnic na Vrchlabsku a Trutnovsku, můžou mít cyklobusy občas zpoždění. Na Benecku byla zřízena i výluková linka. 

Cyklobusy, jejichž provoz bude letos stát odhadem 3,5 milionu korun, obsluhují čtyři turisticky atraktivní trasy. Kolo si lidé mohou nechat odvézt do Krkonoš, Orlických hor, Českého ráje i Kladského pomezí.

„Vytížení cyklobusů je obdobné jako v předchozím období. Počet přepravených cestujících se mírně oproti loňskému roku zvýšil. Prozatím za posledních sedm měsíců sčítáme 32 314 přepravených cestujících," říká Sylvie Velčovská, tisková mluvčí Královéhradeckého kraje.

Cyklobusy v Podkrkonoší

Za celou letošní sezónu najedou cyklobusy více než 143 tisíc kilometrů a přepraví zhruba 70 tisíc osob. Podobný zájem o přepravu kol registrují i České dráhy. Největší zájem je o trasy z Hradce Králové do Letohradu a Trutnova.

Pokračuje ředitel Regionálního obchodního centra Roman Moravčík: „Jsou to jednoznačně spěšné vlaky z Hradce Králové přes Týniště nad Orlicí do Letohradu. Největší přeprava se uskutečňuje o víkendech, jsou to odjezdy z Hradce Králové po sedmé a deváté hodině ranní, kde pravidelně i přidáváme speciální vozy pro kola za tu standartní soupravu."

Bicykl a cykloturistika

Na počtech přepravených cyklistů se může negativně projevit stávající horké počasí. V případě vysokých teplot zájem o přepravu kol klesá.

„Ideální den pro cykloturistiku je, pokud teplota dosahuje kolem 20 stupňů Celsia. Pak se třeba na odjezd jednoho vlaku v těch devět hodin ráno sejdou třeba i desítky zájemců s bicyklem. Rekord máme 130 kol ve směru Letohrad na jednom vlaku. V případě velkých veder se ten počet přepravovaných kol snižuje, třeba i jen na jednotlivce," říká za České dráhy Roman Moravčík.

Jízdní řád cyklobusů v Podkrkonoší

Podrobné informace o odjezdech a příjezdech autobusů naleznete v jízdním řádu na webu www.podkrkonosi.eu

Neváhejte a využijte této jedinečné možnosti projet se na kole Podkrkonoším až do Krkonoš.

autoři: Milan Baják , Kateřina Kohoutová , Monika Benešová
Spustit audio

Související