Až třetinový úbytek klientů, kterým pobyt hradí zdravotní pojišťovny, evidují v poslední době lázně

31. srpen 2024 07:24

Klientů, kterým pobyt v lázních hradí pojišťovny, v Česku ubývá. Podle jednotlivých lázeňských provozů v zemi jde někdy o výrazný pokles, oslovené lázně v Královéhradeckém kraji ale zatím situaci jako dramatickou nepociťují. Pro zařízení, která jsou až na výjimky v soukromých rukou, to ale například znamená nutnost šetřit. 

Jaká je situace v oboru lázeňství konkrétně v Královéhradeckém kraji, to zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.
Situaci na trhu vnímají a monitorují všechny lázeňské podniky, zatím jde ale třeba v Lázních Velichovky o pokles v řádech jednotek procent.

Čtěte také

A ještě o něco lépe vyznívá srovnání prvního pololetí let 2023 a 2024 pro Lázně Bělohrad, říká za tamní lázeňskou společnost Veronika Kašparová. „Ten rozdíl je opravdu jen v jednotkách klientů. Proto doufáme, že si takový trend udržíme. Ale samozřejmě rozhodující budou i další měsíce, například teď období během letních prázdnin.“

Nejen v Bělohradě tedy situaci dál sledují a prakticky všechny lázně se snaží o to, aby výrazně rostlo procento samoplátců.

Podobné úbytky klientů hlásily pojišťovny i před víc než 10 lety, kdy řada z nich musela kvůli ekonomickým problémům i propouštět.
Je to přesně tak. Ty poklesy klientů přicházejí ve vlnách, které dost často souvisí třeba se změnami úhradové vyhlášky. Na tu si stěžovaly lázně třeba v roce 2013, kdy podle nich tehdy nová vyhláška znamenala úbytek až třetiny klientů. V té době musely jednotlivé lázně často šetřit na investicích nebo propouštět, tehdy ten pokles začal už v roce 2010.

Čtěte také

Na druhou stranu pak pojišťovny zase začaly platit o pár let víc, v roce 2016 hlásila VZP nárůst o 40 procent a na internetu můžeme najít články z různých médií z roku 2018, které popisují situaci z různých koutů republiky, že lázně mají plno, případně že další klienty už nemůžou přijmout kvůli nedostatku personálu.

A kde je příčina tentokrát?
Důvod, který by mohl za poklesem stát, popsal výkonný ředitel Lázní Velichovky Petr Čermák. „Oficiální stanovisko k tomu není. Ale obecně na trhu lázeňství se ví, že to je jednak problematika takzvaného dvojího předepisování, to znamená, že může lázně předepsat jak praktický lékař, tak i odborník. Vždy víme, že když dva dělají totéž, není to totéž. A když to mohou dělat dva, tak to nechce dělat nikdo.“

O tom, že si praktický lékař se specialistou často pacienta přehazují doslova jako horký brambor řekla webu irozhlas.cz například i ředitelka karvinských Lázní Darkov Pavlína Filipi.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související