Lázně Bělohrad jsou takovým českým Meranem. Slaví výročí 300. let od svého povýšení na městečko

29. duben 2022

Pozveme vás do Lázní Bělohrad, což je známé lázeňské město asi 16 kilometrů od Jičína. S velkou slávou si tam připomínají 300. výročí povýšení na městečko. Naším hostem je starosta Lázní Bělohrad Pavel Šubr ze Starostů a nezávislých, který nám rodiště spisovatele Karla Václava Raise rád a zasvěceně představí.

Co budete vlastně oslavovat teď o víkendu?
Budeme oslavovat jedno z nejvýznamnějších výročí našeho města. Před 300 lety císař Karel VI. povýšil naše město tenkrát na městečko. Byla to obec, vesnice Nová Ves a on ji povýšil na město Bělohrad. Historie mě vždy zajímala, takže jsem se i tímto hodně zabýval.

Pavel Šubr ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A jak to bylo u vás s lázeňstvím? Protože Lázně Bělohrad jsou samozřejmě lázeňské město, musíte mít nějaký léčivý pramen, ne?
Určitě. Máme teď úplně čerstvě pramen na minerálku, ale dříve se využívala k léčbě pouze rašelina, správně sirnoželezitá slatina. A je to docela zajímavá historie, objevují se stále nové a nové informace. Bělohradské panství vlastnil v polovině 19. století jistý rytíř Maxmilian Dormitzer, který byl nemocný a jezdil se léčit do italského Merana, kde pochopil, že podobné lázně by mohly být i v Bělohradě. Takže zjišťoval léčivost rašeliny a začal myslet na lázně. Pak zemřel, ale do Bělohradu se přistěhovala pruská hraběnka Anna z Assenburgu, která pocházela od Karlových Varů a pokračovala v jeho myšlenkách, až v roce 1885 založila lázně.

Povýšil nás císař Karel VI. Byla to tenkrát veliká událost a opravdu to pro město hodně znamenalo, vznikla samospráva a řada dalších výhod.
Karel Šubr, starosta Lázní Bělohrad

Takže Lázně Bělohrad jsou takovým českým Meranem?
Dalo by se to tak říct. Mě potěšilo, když se tato informace objevila. Mimochodem, onen zmíněný Maxmilian Dormitzer potom v lázních v italském Meránu v lázních i zemřel.

Čtěte také

Už jsem zmínil i vašeho nejslavnějšího rodáka, spisovatele Karla Václava Raise. Jaké památky tam po něm máte zachované?
Máme po něm u nás řadu stop. Máme i jeho památník, což je bývalá oranžerie v zámeckém parku, kde je jeho expozice. Tu jsme právě v rámci oslav 300. výročí povýšení Bělohradu na městečko přepracovali, takže expozice je úplně nová, všechny zvu k návštěvě. V pátek proběhne její slavnostní otevření, v jedné půlce památníku bude historie Bělohradu a v druhé památka na Karla Václava Raise. A v této souvislosti se mi stala neuvěřitelná věc, loni na podzim mě oslovil pravnuk spisovatele Karla Václava Raise, že mají v Praze v jeho bytě stále původní Raisův nábytek. Takže jsme jej převezli do Bělohradu a bude součástí nové expozice. Je to naprosto autentické a moc se mi to líbí.

Nejmodernější lázeňský hotel Strom života

Kolik máte vůbec obyvatel v Lázních Bělohrad?
Máme asi 3 700 obyvatel a jejich počet obyvatel je stabilní. Jsem starostou už 24 let a počet obyvatel nám za tu dobu klesl asi o 100.

Vy tedy patříte mezi nejdéle sloužící starosty v Královéhradeckém kraji, je to tak?
Ano, jsem jeden z funkčně nejstarších starostů, ještě s panem Uchytilem z Chlumce nad Cidlinou a několika dalšími. A máme i rekordmana, tím je starosta Nového Bydžova Pavel Louda, který slouží ještě o 4 roky déle než my.

Čtěte také

Jak se žije lidem v Lázních Bělohradu? Vy můžete za těch 24 let srovnávat, jaký krok kupředu jste udělali.
Myslím si, že se udělalo hodně. Zrovna včera jsme měl zajímavou návštěvu, tak jsem s ní prochodil město, a na závěr mi ten host řekl, že mu připadá, že máme město v takovém pořádku, že lidi až moc rozmazlujeme. Ale na druhou stranu nám také ubyly některé věci, které lidi dost mrzí. V rámci výkonu státní správy nám řadu věcí odebrali, takže v současné době jsou třeba problémy se zajištěním stomatologů nebo klesá počet restaurací. Ale zase máme nové sportoviště, to jsme zrekonstruovali asi před pěti lety. Kultura nám také velice dobře funguje. Máme jediný problém, že nemáme kulturní sál, ale mám velkou radost, že se objevila společnost, která připravuje rekonstrukci místní veliké sýpky a tam by měl vzniknout právě kulturní sál.

Někdejší seník v alpském stylu u sportoviště v parku Bažantnice slouží dnes jako zázemí pro tenisový kurt

Pojďme říct, co bude v rámci oslav všechno pro lidi nachystané.
Připravili jsme bohatý program. Začneme v sobotu, kdy ve 14 hodin budeme zahajovat výstavu, o které jsem už mluvil, v památníku Karla Václava Raise. Myslím si, že ta výstava je velice zajímavá. A potom bude následovat také zajímavá věc, v kostele budeme odkrývat zasklený vchod do krypty Bertolda Viléma z Valdštejna, což byl majitel Bělohradského panství v době, kdy byl právě Bělohrad povýšen na městečko. Povýšil nás císař Karel VI., tehdy to byl císař Svaté říše římské a zároveň král český, uherský a španělský, takže to byla tenkrát veliká událost a opravdu to pro město znamenalo hodně, protože vznikla samospráva a řada dalších výhod. Trhy také potom už probíhaly v Bělohradě.

Čtěte také

A lidé se prý budou moci podívat i do vaší budoucí radnice, kterou stavíte na náměstí, jak to je?
Ano, stavíme v podstatě na zelené louce, stával tam dům, který jsme zdemolovali, a loni v dubnu začala stavba radnice. Bylo to za 5 minut 12, protože my jsme měli na účtech poměrně dost peněz a váhalo se, jestli se do stavby pustíme nebo ne. Nakonec jsme stavbu nové radnice zahájili a měla by být hotova do konce června. Lidé nyní uvidí, v jakém to je stavu, už se provádí jen vnitřní instalace, budova je téměř hotová. Ale nejde jen o radnici, rekonstruujeme celou severní půlku náměstí, která dostane svou tvář novou.

Začíná hlavní turistická sezóna, jsou Lázně Bělohrad lákadlem i z tohoto pohledu?
V našem městě je nejen řada kulturních památek, máme i moderní sportoviště, tenisový areál je vyhlášený široko daleko, mimochodem za první republiky tam trénoval i tenisový mistr světa Karel Koželuh. A velice zajímavé je také okolí Bělohradu, v současné době jsou populární kola a elektrokola, terén je tam velice příjemný a příznivý pro cykloturistiku. Opravdu těch možností máme ve městě dost.

Čtěte také

Máte také zajímavý zámek. Ale tam se ještě asi teď lidé nepodívají, viďte?
Do zámku se lidé nepodívají. On byl od roku 1946 státní, ale my jsme ho, jako město, získali až v roce 2010. Řešili jsme, co s ním. Já jsem byl vždy spíše pro to sehnat investora, který zámek zrekonstruuje, protože taková rekonstrukce za více než 200 milionů korun je nad síly našeho města. Investora jsme sehnali a pokračuje se v rekonstrukci zámku. Jsou nové střechy a je možné se tam, po dohodě s majitelem, i podívat. Takže věřím, že rekonstrukce pokračuje úspěšně a mám z toho velikou radost.

Včera byl naším hostem František Kinský ze slavného šlechtického rodu, majitel Nového zámku v Kostelci nad Orlicí. A ona tam je dokonce i spojitost s vaším zámkem v Lázních Bělohrad?
Ano, poslední majitelkou bělohradského zámku byla maminka pana Františka Kinského Bernadetta Merveldtová Kinská.

Celý rozhovor Jakuba Schmidta se starostou Lázní Bělohrad Pavlem Šubrem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související