Jak bude vypadat nová radnice v Lázních Bělohradu? Vedení města už má představu

17. leden 2018 11:20

Radnice v Lázních Bělohradu už má představu, jak bude vypadat budoucí sídlo městského úřadu. Odborná komise vyhodnotila architektonickou soutěž a vybrala výtězný návrh. Nebylo to ale rozhodně nic jednoduchého - nad bezmála šedesáti návrhy architektů ze čtyř zemí seděli komisaři tři dny a strávili nad nimi celkem třiatřicet hodin čistého času. Nová budova by měla stát nejpozději v roce 2021.

Dlouho nebylo jasné, jestli má nová radnice vzniknout opravou původního domu na náměstí nebo jestli se postaví úplně nová budova.

Teď už jasno je, prozradil Pavel Šubr, starosta Lázní Bělohradu: „První tři verze jsou jít do novostavby. A uvidíme, jak se s tím ztotožní rada a občané města."

Architektura - projekt (ilustrační foto)

Dalším z členů komise byl opoziční zastupitel Vojtěch Lámr ze sdružení Bělohradsko. Ten připomněl, že komise vybrala tři návrhy, vedle vítězného ještě dva další, a všechno teď budou mít v rukou zastupitelé.

Podle Vojtěcha Lámra jsou to návrhy hodně zajímavé: „Nejedná se jen o jeden objekt pravidelného tvaru. Ale navazuje na to propojovací krk s nějakým zázemím. A také s velkým multifunkčním sálem, což je opravdu hodně zajímavé řešení."

Starosta Pavel Šubr počítá s tím, že se radnice nezavděčí všem. Už vloni měla jasno, vybrala architekta, ale pak všechno zase zrušila, protože si místní přáli širší architektonickou soutěž. Ani po ní a ani po zmíněném důkladném posuzování všech návrhů mimo jiné šesti špičkovými architekty z celé republiky zřejmě nebude shoda jednoznačná.

Vojtěch Lámr připouští, že konzervativnější obyvatelé jásat nemusí: „Tak je to asi taková přirozená věc. Lidé kteří jezdí denně spoustu let kolem nějakého objektu, tak k němu mají asi nějaké osobní pouto a nechtějí přijmout něco nového."

Dobrou zprávou pro město je, že se na všem shodlo vedení radnice s opozicí.

Zakázka za více než třicet miliónů korun by mohla přinést rozpory a dohady, podle opozičního zastupitele Vojtěcha Lámra ale třecí plochy v téhle věci prakticky nejsou: „My jsme se všichni víceméně na tom zastupitelstvu jednomyslně shodli na tom, že toto je správná cesta."

Náměstí v Lázních Bělohrad. Město se poprvé v písemných análech objevilo v roce 1354

Radnice chce už v květnu začít s demolicí domu v čele náměstí, který nové budově ustoupí. Na demolici má město osmdesátiprocentní dotaci za podmínky, že na místě do tří let vznikne nová veřejná stavba. A tím je vlastně i dán termín dokončení.

Peníze už město víceméně má, říká Pavel Šubr, a popisuje plánované náklady: „Vlastní radnice by měla stát 35 milionů korun bez DPH. A ty úpravy horní části náměstí, kde chceme řešit jak parkování, tak zeleň, tak tam jsme předpokládali 10 milionů korun bez DPH."

A zdroje? Město prodalo zámek, budovu dětské léčebny a některé pozemky, na účtu má přes 30 miliónů korun, ale stejně si na část zřejmě vezme úvěr. A usilovat chce i o dotaci na budovy v pasivním standartu.

Spustit audio