Lázeňství je poklad, nikde ve světě nemá takovou tradici. A Janské Lázně patří k našim nejstarším

7. červen 2023

V sobotu 3. června byla zahájena letošní lázeňská sezóna v Janských Lázních v Krkonoších. Tamní lázně patří mezi nejlepší lázeňská zařízení u nás. A navíc to je také ideální výchozí bod pro nejrůznější sportovní rekreační aktivity v Krkonoších. O Státních léčebných lázních Janské Lázně si povídáme s jejich ředitelem Martinem Voženílkem.

Jak se povedlo nastartovat lázeňskou sezónu?
Myslím, že se to povedlo velmi. Letos jsme to pojali malinko komorněji, ale i přesto byla veliká návštěvnost, počasí nám vyšlo, takže to bylo naprosto úžasné. Odhadujeme kolem 3 000 návštěvníků, podobně jako každý rok.

Podle rytíře Jana nesou jméno Janské Lázně. Traduje se, že patří mezi jedny z nejstarších lázní i díky rozvoji Schwarzenbergů v 17. století.
Martin Voženílek, ředitel Státních léčebných lázní Janské Lázně

Říká se, že na srdce jsou Poděbrady, tak na co jsou Janské Lázně? S jakými potížemi k vám lidé jezdí?
Janské Lázně jsou dlouhodobě etablované jako lázně pro léčbu pohybového ústrojí a léčbu neurologických onemocnění. Je to dáno už historicky, kdy k nám jezdili pacienti s mozkovou obrnou, a potom se to spektrum rozšiřovalo hlavně na ortopedická onemocnění a pooperační stavy.

U vás je také legendární dětská léčebna Vesna.
S mozkovou obrnou už k nám jezdily děti i dříve, jen na jinou léčebnu. Dětská léčebna Vesna byla stavěna někdy v 80. letech minulého století a od té doby se rozšiřovalo spektrum léčených pacientů právě dětí. Léčebna prošla částečnou rekonstrukcí dva roky zpátky, ani covid nás nezastavil, za což jsem velice rád. A díky tomu můžeme poskytovat zase rozšířenější léčbu i ambulantní péči dětským pacientům.

Čtěte také

Jaká je vůbec historie lázeňství v Janských Lázních? Kdy to všechno začalo?
Tak ty historky se tradují až k roku 1006, kdy jakýsi rytíř Jan z Chockova údajně objevil teplý pramen. Od té doby samozřejmě prošly Janské Lázně velkým vývojem, až za dob Schwarzenbergů začalo to pravé lázeňství a vyvíjelo se potom od 30. let minulého století až do současné doby.

Takže podle toho rytíře Jana nesou Janské Lázně svůj název?
Přesně tak. Podle Jana z Chockova nesou jméno Janské Lázně s krátkým a. Traduje se, že patří mezi jedny z nejstarších lázní i právě díky rozvoji Schwarzenbergů v 17. století.

Jak se jmenují vaše léčebné prameny a kolik jich máte?
V současné době máme jeden léčebný pramen, který se jmenuje kupodivu Janův. Druhý se jmenoval Černý, ale v současné době využíváme pouze Janův pramen. Je to teplá minerální voda o teplotě asi 27,5 stupňů. Aktuálně pracujeme na projektu nového vrtu, kde máme záměr, abychom získali termální vodu o mnohem vyšší teplotě z větší hloubek.

Čtěte také

Jaká je charakteristika vaší léčebné vody?
Protože složení naší vody bylo a stále je podobné teplým pramenům ve Warm Springs v Americe, kde se léčili pacienti s mozkovou obrnou, léčil se tam mimochodem i prezident Roosevelt s tímto onemocněním, tak na základě toho se začali tady u nás ve střední Evropě léčit v Janských Lázních tito pacienti a rozšiřovalo se spektrum pacientů o pohybová ústrojí a podobně.

Jaké jsou vaše kapacity? Kolik lidí se k vám může přijet léčit?
Máme kapacity rozděleny na lázeňskou léčebnu, na léčebnu rehabilitační, a potom kapacity pro komerční klientelu. Celkově máme přibližně 750 lůžek, asi 350 jich je na dětské léčebně, včetně doprovodných lůžek. A zbytek jsou lůžka pro dospělé pacienty.

A máte také odpovídající personál?
Je to úplně stejný problém i v následné péči, v lázeňství, v rehabilitační péči. Bohužel ten problém jde napříč spektrem celého zdravotnictví, potýkáme se teď s akutním nedostatkem lékařů, fyzioterapeutů a dalšího i provozního personálu. Bohužel je to před hlavní sezónou vždy maličko komplikace, ale věřím, že to provoz neovlivní a budeme poskytovat péči ve všech složkách.

Čtěte také

Novinkou je u vás otevřená ambulance logopedická a rehabilitační.
Ano, je to dlouhodobě připravovaný projekt. Jsem rád, že se nám ho povedlo konečně zrealizovat, a u některých pojišťoven nasmlouvat rehabilitační péči jak pro děti, tak pro dospělé. Vedle toho máme nasmlouvanou částečně i logopedickou ambulanci. Je to dobré, protože v současné době jsou dlouhé čekací doby do rehabilitačních ambulancí, k fyzioterapeutovi speciálně, takže občané Trutnovska a samozřejmě z celého regionu mají možnost se k nám objednat.

A jaké bude letošní léto u vás?
Termíny na léto se nám poměrně rychle plní, za to jsme samozřejmě velice rádi. Ale i přesto máme připravenu nabídku pro rodiny s dětmi nebo prarodiče s vnoučaty, kdy nabízíme pobyt pro děti do 12 let zdarma. Tedy, pokud ještě nemáte zajištěn na léto pobyt pro děti, přijeďte k nám do lázní, my se postaráme.

Své jméno získaly Janské Lázně díky léčivému termálnímu pramenu, objevenému podle kroniky panským zbrojnošem Janem z Chockova už roku 1006. První zprávy o používání termální vody ke koupelím jsou až ze čtrnáctého století, kdy majitel panství z rodu Silbersteinů zde nechal zřídit primitivní lázeňské zařízení pro potřeby svého rodu. Zakladatelem lázní, které patří k nejstarším v Čechách, byl pak v 17. století Jan Adolf Schwarzenberg. Roku 1675 začala výstavba prvních lázeňských budov, které nesly také své české jméno - Svatojánské Teplice. Roku 1876 se Janské Lázně oddělily od Svobody nad Úpou a staly se samostatnou obcí. Roku 1920 převzala lázně se vším zařízením akciová společnost a nastalo období největšího rozvoje Janských Lázní. Světovou proslulost získaly lázně v 1. polovině 20. stol. úspěšnou léčbou následků obrn, především dětské. Na tuto tradici, kvalitu a zkušenosti úspěšně navazují i v současnosti.

Jak vidíte budoucnost Janských Lázní třeba tak za nějakých 100 či 200 let? Budou tady ještě?
Postavení lázní je vždy trošku složitější, ale já věřím tomu, že lázeňská péče tady bude. Protože nikde ve světě není lázeňství tak tradiční záležitost jako v České republice. Je to náš poklad, tak doufám, že si to budoucí vlády budou uvědomovat a budou udržovat lázeňství, protože je to velice důležitý segment zdravotní péče i v následné péči. Všichni potřebujeme po práci odpočinek a relaxovat, vypnout, odjet z domova a využít rehabilitace. A kde jinde než v lázních, ideálně na horách.

Ředitel Státních léčebných lázní Janské Lázně Martin Voženílek byl dnes naším hostem. Děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související