17 let vysílá Český rozhlas Hradec Králové přes internet pro posluchače doslova na celém světě

18. květen 2020

Český rozhlas Hradec Králové letos slaví 75. narozeniny. První vysílání z Hradce Králové bylo spojeno s koncem druhé světové války. Dva nadšení radioamatéři Josef Čupr a Augustin Ševčík použili 5. května roku 1945 šifrovací vysílačku wehrmachtu, aby občany informovali o pohybu ustupujících německých vojsk.

20. srpna 1945 pak vydalo ministerstvo pošt povolení k provozu Východočeského vysílače, který měl přinášet programy z Královéhradecka a Pardubicka.

Čtěte také

Jeho provoz byl slavnostně zahájen 26. srpna 1945. Tak to všechno začalo a pokračuje dodnes.

A právě dnes je to sedmnáct let, co Český rozhlas Hradec Králové začal vysílat po internetu. 18. května 2003 bylo poprvé vysílání z Hradce Králové k poslechu doslova po celém světě v síti sítí.

Jsme s vámi 24 hodin denně 7 dní v týdnu. A v archivu na našich webových stránkách.

V našem bohatém zvukovém archivu najdete i takové perly, jako je jediný záznam hlasu svérázného umělce Josefa Váchala:

mujRozhlas je aplikace a audioportál Českého rozhlasu. Lze ji stáhnout do mobilu nebo používat na počítači. Svět rozhlasu na jednom místě!

Poskytne publiku živé vysílání všech stanic, výběr archivních pořadů i audioprodukci vyrobenou přímo pro on-line prostředí.

mujRozhlas header Rádio vašeho kraje

Hlavním cílem projektu je zvýšení on demand poslechovosti audio obsahu Českého rozhlasu na internetu, oslovení nového publika a zavedení nových technologických inovací.

Jsme s vámi a pro vás!

autor: baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.