Má cesta k rozhlasu? Možná vás to překvapí, ale posunul mne na ni italský mnich

6. březen 2017

Dnes u mikrofonu Dobrého rána Českého rozhlasu Hradec Králové sedí člověk, kterého asi ani nemůžeme nazvat hostem, protože Český rozhlas obecně pro něj znamená už spoustu let spíš domov. A od 1. března se opět ujal funkce ředitele Českého rozhlasu Hradec Králové, ale nově také funkce ředitele Českého rozhlasu Pardubice. A my vám ho dnes rádi představíme. Jiří Kánský je tady s námi.

Jaké to je, být zase zpátky doma?
Je to radost. Tak to víte, že to je radost. Že jsem vlastně po třech letech zase tady s vámi v Hradci Králové a moc jsem se těšil.

Vy jste tenkrát v roce 2013 neodešel z Českého rozhlasu, ale šel jste sbírat další profesní zkušenosti. Co jste dělal?
Já jsem dělal analytika programu. Což je práce, která spočívá v tom, že posloucháte všechna rádia, nejen ta, která spadají pod hlavičku Českého rozhlasu, nejen veřejnoprávní stanice, já jsem měl tedy na starost poslech regionálních stanic. Ale posloucháte i komerční stanice, protože samozřejmě jsou to konkurenti a i oni vysílají řadu kvalitních věcí, které nás inspirují. A tak zjišťujeme, v čem si konkurujeme. Takže tři roky jsem teď poslouchal od rána do večera rádio.

Se sluchátky na uších od rána do večera. Bavilo vás to?
Bavilo. Byla to pro mě změna a bylo to hlavně pro mě nová zkušenost v tom, že člověk vidí rozhlas, anebo i tu práci, kterou jsem do tehdy dělal a od teď zase budu dělat, zase vidíte z jiného úhlu pohledu. A pro člověka je to velmi dobrá zkušenost.

Proč jsou takové analýzy programu důležité pro Český rozhlas?
Jsou pro nás důležité jednak proto, že samozřejmě chceme mít co nejvíce posluchačů, chceme to svoje postavení na trhu upevňovat a když vidíme, že v některém úseku dne ti posluchači ubývají, tak si klademe utázku, proč. Dám příklad, dostal jsem zadání prosím poslouchej teď 14 dní Ostravu v tomto časovém úseku, pak poslouchej ve stejném kraji komerční stanice a abychom zjistili, jestli třeba jednou z příčin není to, že někde na jiném rádiu je něco, co ty posluchači natolik zaujme, že na hodinu přeladí a pak se zase po hodině vrátí. Takže i to je jeden z aspektů té práce.

Jedna z těch nejviditelnějších změn, které rozjedeme, že navrátíme hradeckému rozhlasu značku Habaděj.

Mgr. Jiří Kánský, ředitel Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice

Jak jste se vy vůbec dostal k rozhlasu? Jaká byla vaše cesta k rádiu jako takovému?
My jsme, Jakube, možná na tom byli podobně. Protože já jsem nedávno slyšel, mluvil jsem s vaším sbormistrem bývalým na jedné akci jsme se potkali a on mi líčil vaši cestu k rádiu. Ne, u mě to bylo tak, že já jsem, už je to vlastně přes 20 let, před 23 lety, já jsem tehdy učil na střední škola v Náchodě a zaujaly mě plakáty po Náchodě, že v kostele na náměstí bude zpívat italský mnich padre Spiro. A protože muzika mě zajímala a měl jsem v té době agenturu, která provozovala koncerty v Náchodě, tak jsem šel na koncert padre Spira a on měl s sebou františkánského mnicha z Brna, který tlumočil. A řekli nám, že o přestávce se můžeme ptát na cokoliv. No a já jsem se o přestávce toho italského mnicha zeptal, jaký žánr hudební má rád, jestli jazz, pop-music, rock a on mi prostřednictvím toho tlumočníka řekl: Ještě než vám odpovím, tak bych vám chtěl říct, že máte pěkný hlas, měl byste s tím něco dělat. No a pak mi odpověděl, co poslouchá a tak. A já jsem šel večer domů z koncertu a říkám si, no co bych s tím asi dělal, že já mám pěkný hlas. To je hezké, že mi řekl, ale co bych s tím dělal. A týden na to jsem v novinách viděl inzerát - nově vznikající privátní rádio vypisuje konkurz na moderátory a zprávaře. A vzpomněl jsem si na padre Spira. Tak jsem se přihlásil, tím konkurzem jsem prošel a vlastně před 22 lety jsem takhle postupně se dostal nejdřív do privátního rádia, pak do rozhlasu a prošel jsem téměř všemi profesemi, dělal jsem zprávaře, dělal jsem redaktora, dělal jsem moderátora, editora.

Vším jste prošel.
Většinu těch profesí, s výjimkou technických, ty opravdu ne, těm mistrům zvuku bych se do toho nemíchal. Ale ty běžné rozhlasové profese, tak ty ano.

Mgr. Jiří Kánský spolu s Jakubem Schmidtem

Vy jste říkal, že jste učil taky na střední škole. Není někdy lepší učit než řídit takový kolektiv v rádiu, většinou svébytných, svéhlavých osobností?
Každá profese má svoje. Teď jsem měl na jazyku říct, že to je někdy stejné, ale nerad bych urazil kolegy, ne, vůbec ne, prosím, to byl pokus o žert.

Jak se vám tady vůbec ve studiu líbí? Nová moderní technika, protože když jste tenkrát odcházel, tak tady ještě nebyla.
Ano, budovalo se tohle studio. I tady vedle ve zpravodajské směně jsem zaregistroval změnu. Zrovna včera jsme se o tom bavili s editorkou i se zprávaři, že tam jsou trošku jiné stoly, jinak uzpůsobené. Je tady řada nových věcí a jsem tomu rád.

Náchodský okres, tam je moje srdce.

Mgr. Jiří Kánský, ředitel Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice

Nový směr rozhlasového vysílání je nejrůznější propojování s Internetem, webovými stránkami, na kterých jsme také hodně zapracovali, facookový profil.
Ano, tak to je věc, kde rozhlas, si myslím, jako jedno z médií opravdu drží krok s dobou a s technickým pokrokem. Protože když si vezmete, jako vy i já si vzpomínáme dobu před 10, před 15 lety. To rozhlasové vysílání bylo vlastně jen to, co šlo do éteru. Dnes když si naši posluchači najedou na webové stránky rozhlasu, tak nejenom, že tam si mohou poslechnout téměř všechno ex post, nemusí vše poslouchat v reálném čase, četby, hry, rozhovory, pořady, pořady o vaření. To je hodně sledované, protože ne každý to stihne v reálném čase a potřebuje si napsat nějaký recept. Občas i moje maminka mi řekne: Prosím tě, měla tam Zdena Kabourková zajímavý recept, nenašel bys mi to na Internetu? Tak samozřejmě jí to najdu a rád. A nebo i v tuhle chvíli, když my dva spolu mluvíme, tak nás lidé mohou vidět prostřednictvím webové kamery, která je tady ve studiu. Tím chci říct, že tahle věc je velmi dobrá, ale klade to daleko větší pracovní nároky na vás na všechny, kdo v rádiu pracujeme. Protože dřív redaktor vyjel do terénu, natočil tam rozhovor, vrátil se, sestříhal, připravil, editor zařadil, odvysílal. Dnes ten redaktor nejenom, že to natočí v terénu, ale přijede, musí k tomu ještě napsat článek, musí udělat fotografie na tom místě. Tedy je to vlastně trojnásobek práce, což si málokdo uvědomuje a smekám před všemi rozhlasáky, kteří se tohle naučili, zvládli to a dělají daleko větší penzum práce než, než dřív.

Mě teď napadá, že je předjaří, za chvilku jaro. To je vždycky nový začátek. Tak vlastně i nový začátek možná pro Český rozhlas Hradec Králové? Jaké jsou vaše vize, plány?
Věřím, že ano, že teď s přicházejícím jarem, a vy jste to hezky řekl, je nový začátek, příroda se probouzí a tak my bychom rádi probudili i naše posluchače, třeba už ta zima je pro ně taky dlouhá, kteří se těší na jaro. Tak jedna z těch asi nejviditelnějších změn, které v nejbližší době rozjedeme, tak to bude Habaděj. Navrátíme značku Habaděj, protože když se řekne Hradecký rozhlas, nejen podle průzkumů, které jsme dělali mezi posluchači, ale i z osobní zkušenosti vím, vystoupíte z auta na Broumovsku v nějaké vesničce a řeknete hradecký rozhlas, tak vám první člověk, kterého potkáte řekne, jo Habaděj, poslouchám Habaděj.

Dokonce vás zaujal i jeden jídelní lístek.
Ano, nedávno jsem byl v jedné restauraci v Hradci Králové na obědě a tam venku na tabuli měli napsaná jídla, které ten den jsou v nabídc. Mě hned zaujalo, že jedno z těch jídel byly „hovězí nudličky podle Habaděje s jasmínovou rýží". Tak jsem si říkal, je to značka a moc rád bych tuto značku obnovil. A navíc je u toho výhoda, nejen, že je to známá a léty prověřená značka, ale máme řadu modifikací. Vaříme s Habadějem, páteční Habaděj, dopolední Habaděj, když budeme dělat výjezdy a vysílat někde z terénu, můžeme to nazvat Habaděj na cestách. Takže to bude taková nejviditelnější změna, na kterou navážeme. A máme řadu dalších příjemných bonusů pro posluchače. Teď to bude velká jarní soutěž o velmi zajímavou a atraktivní cenu. Ale to už brzy posluchači uslyší vše v našem vysílání.

Mgr. Jiří Kánský a Jan Petránek

Dobře. Necháme to jako překvapení. Co vám tak obecně v životě udělá radost? Protože to se s věkem taky mění, priority si člověk přehodnocuje. Tak co máte rád?
Co mi udělá radost, teď když odhlédnu od rádia. Tak těch zájmů je hodně. Zajdu rád na dobrý film do kina, jsem rybář, i když ne nijak vášnivý. A teď někteří kamarádi, kteří chodí na ryby často a znají mé úlovky z posledních dvou let, tak se možná smějí a říkají: Jo, ty jsi rybář. Přiznávám, dva poslední roky jsem měl velmi slabé úlovky. Ale rád rybařím.

A sport?
Trošku. Ale sport, to se přiznám, spíš jako divák, jako fanoušek. Fotbal, hokej.

Tak když jste teď ředitelem i Českého rozhlasu Pardubice, tak až bude nějaké východočeské derby, jak se k tomu postavíte?
To budu mít velké dilema, to je pravda. Až bude hokejové derby Hradec Králové - Pardubice, teď v kterém sektoru budu sedět, viďte?

A touláte se taky rád po našem kraji? Vy jste z Nového Města nad Metují, tam máte kořeny.
Ano, vyrůstal jsem v Novém Městě nad Metují, tam mám rodiče, střední školu jsem dělal v Náchodě, každé prázdniny jsem trávil v Hronově. Takže Náchodský okres, tam je moje srdce.

autoři: Jiří Kánský , jak
Spustit audio