21. ročník konference Internet ve státní správě a samosprávě o technologiích 21. století

11. duben 2018 12:50

I letos se v Hradci Králové setkali odborníci na IT technologie, politici a hlavně zástupci veřejné správy a samospráv, kteří mluvili o reformě veřejné správy, nebo využití informačních a komunikačních technologií. Ty by v budoucnu mohly ulehčit život lidem i firmám.

Nemůžu říct nic jiného, než že jsme opět spokojeni. Počet účastníků přesáhne číslo 2 300 podle předběžných statistik,“ říká krátce po skončení konference jeden z jejích pořadatelů Prokop Konopa.

A zmiňuje i letošní zvýšený zájem ze strany vrcholných politiků: „Mezi aktivními účastníky, tak posluchači se objevilo asi 40 zástupců Poslanecké sněmovny a Senátu, což je číslo, kterého jsme dosáhli snad poprvé.“

I ve světě internetu číhají nebezpečí a musí se dodržovat pravidla (ilustrační foto)

Poprvé v historii na konferenci zasedala i část vlády v demisi. O GDPR tedy o Evropském nařízení o ochraně osobních údajů, které má vstoupit v platnost 25. května, mluvila také erokomisařka Eva Jourová z hnutí ANO.

Podle Tomáše Lechnera z Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze, není třeba toto Evropské nařízení považovat za revoluční: „Není to něco úplně nového. Protože ochrana osobních údajů je tady více než 18 let. Je zakotvena v naší ústavě a je to prostě jedno ze základních lidských práv. Máme právo na to, aby nám nikdo nemanipuloval s našimi osobními údaji. Takže tady jde, řekněme, o úpravu přístupu k tomu, jak se toto právo má naplňovat. A jak se ta ochrana osobních údajů má realizovat.“

I ve světě internetu číhají nebezpečí a musí se dodržovat pravidla (ilustrační foto)

K tomu po dobu konání celé konference nabízeli konzultace zástupci zhruba stovky komunikačních i IT společností, které se specializují právě na veřejnou správu nebo samosprávu.

Čtěte také21. ročník konference ISSS

Podle zástupce jedné z nich Jana Hodače může být jejich podpora různá: „V tom systému ta data protřídíme, každému přiřadíme nějaký ten zákonný důvod zpracování a zároveň nechceme měnit uživatelské návyky našich uživatelů. Protože oni by se z toho jinak zbláznili. Když by byl výklad GDPR extenzivní a když bychom jej ještě prolnuli s nějakými jinými normami, ať už o kyberberpečnosti, nebo jinými, tak by se to dalo udělat strašně složitě. My to naopak chceme udělat strašně jednoduše. To znamená, aby uživatel dál pracoval tak, jak dříve, a na pozadí se mu data pěkně škatulkují podle zákonnosti zpracování, podle různých právních titulů.“

Kromě bezpečnostních témat se na konferenci řešila například také digitalizace. To je totiž téma, které se týká a v budoucnu dotkne mnoha domácností.

21. ročník konference Internet ve státní správě a samosprávě
autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související