Zlatý erb pro nejlepší internetové stránky. Čím jsou výjimečné a jak se vybíraly?

15. březen 2017

Nejlepší internetové stránky má mezi městy Královéhradeckého kraje Rychnov nad Kněžnou. Rozhodla tak porota soutěže Zlatý erb. Mezi menšími obcemi pak uspěly Lovčice u Chlumce nad Cidlinou a nejlepší elektronickou službu nabízí lidem Hradec Králové.

„Velmi se mi líbilo, že hlavně vesnice, které byly přihlášeny, měly už skoro všechny připravenost pro mobilní zařízení. Což ještě loni nebylo obvyklé," předsedkyně poroty Iva Hejnyšová dodává, že městům naopak často chybí na stránkách povinné informace.

To ale není případ Lovčic, které letos vyhrály před vesnicemi Nepolisy a Podbřezí v kategorii menších obcí.

Čtěte také

„Já se snažím na internet dávat vše, co mi zákon a čas dovolí. Aby tam lidé našli opravdu vše, co potřebují," popisuje jednoduchý recept na úspěšný obecní web nezávislá starostka Lovčic Petra Petrovická.

Mezi městy vyhrál Rychnov nad Kněžnou před Náchodem a Jičínem

Rychnovské stránky jsou úspěšné třeba i díky novinkám, říká informatik městského úřadu Jaroslav Štícha: „Chceme přenášet přímé přenosy z jednání zastupitelstva, tak aby naši obyvatelé měli bezprostředně po skončení informace z první ruky."

Zlatý erb pro nejlepší internetové stránky - Rychnov nad Kněžnou

Třetí oceňovanou kategorii - nejlepší elektronickou službu - vyhrál Hradec Králové, který poskytuje všem zájemcům už půl roku zdarma a bez licenčního omezení otevřená data z úřadu.

„Jsou to data, která vznikají při fungování magistrátu a která by jinak ležela ladem v počítačích úředníků. My se snažíme ta data znovu oživit, využít je a poskytnout je lidem," vysvětluje správce hradeckých internetových stránek Lukáš Martínek.

Dalšími oceněnými v kategorii jsou Informační a povodňová služba města Jičína a dobrušská mobilní aplikace V obraze, která informuje lidi o dění ve městě.

Spustit audio