Neřešený tenisový loket může vést k tomu, že začne bolet celý člověk. Jaké jsou rady fyzioterapeuta?

17. červen 2024

Fyzioterapeut Mgr. Filip Mráz je hostem naší radioporadny. Dnes se chceme soustředit zejména na rehabilitace a jako hlavní téma jsme zvolili problémy s tenisovým loktem. Ruka a loket nás samozřejmě mohou bolet i když tenis vůbec nehrajeme. Jaké jsou příčiny a co můžeme pro své tělo udělat jako prevenci?

Na úvod se hned zeptám, jak se takový tenisový loket projeví?
Zprvu se to může projevit takovou palpační bolestivostí v oblasti zevního okraje lokte. Kdy vyšetřením pohmatem zjišťujeme citlivost určité části těla. Člověk najednou zjistí, že tam má citlivé místo a není vše úplně tak, jak by to mělo být. Předchází tomu většinou nějaká jednorázová, nečekaná fyzicky náročnější a dlouhodobější činnost. Ta způsobí přetížení svalů v předloktí, které natahují zápěstí a prsty.

Filip Mráz ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

To způsobí následné přetížení šlachy, která přechází na kost v oblasti lokte. Tam vznikají určitá mikrotraumata šlachy, dochází ke zánětlivým změnám, což pak už bolí pacienta na dotek.

Čím vším může nastat ono přetížení ruky, což pak může vést k pověstnému tenisovému lokti?
Je to typické u tenisu, proto také onen obecný název. Ale nenastává tolik u profesionálních hráčů, kteří mají už techniku hry zvládnutou, vědí, jak provést pohyb co nejvíce ekonomicky pro své tělo. Spíše se jedná o rekreační sportovce, kteří nemají dobře zvládnutou techniku úderu. Tam dochází pak k přetěžování svalů a šlach.

Tenisový loket bývá častěji u osob kancelářského charakteru, nebo u těch, kteří provádí delší dobu jednostranně zatěžující pohyb.
Mgr. Filip Mráz, fyzioterapeut

Častěji to také bývá samozřejmě u osob spíše kancelářského charakteru. To znamená častější ťukání do klávesnice nebo do myši u počítače. Ale také u lidí, kteří pracují manuálně, šroubují nebo nahazují omítku, prostě provádějí delší dobu nějaký jednostranně zatěžující pohyb. Tam dochází častěji k přetěžování svalů.

Čtěte také

Jako pomocná opatření, která můžeme provést, jsou tedy tejpovací pásky, případně klidový režim. K čemu by ale tenisový loket mohl vést, kdybychom ho vůbec neřešili?
Pokud je ona bolest už trvalá, tak postupně dochází k tomu, že si ten člověk vytvoří nějaké špatné pohybové stereotypy, pomáhá si jinou prací ramene, různě se uklání, čímž zase ale vznikají různé disbalance, kdy z toho může začít bolet třeba zápěstí, rameno nebo krční páteř.

Člověk může začít přetěžovat také druhou ruku, takže máme i pacienty, kteří přijdou s tím, že je bolí oba dva tenisové lokty. Tedy pokud se tento problém neřeší, tak z dlouhodobého hlediska může dojít ke špatným návykům, což následně může vést až k tomu, že zkrátka pak už bolí celý člověk.

Člověk si vytvoří špatné pohybové stereotypy, vznikají různé disbalance a může začít bolet třeba zápěstí, rameno nebo krční páteř.
Mgr. Filip Mráz, fyzioterapeut

Představuji si při rehabilitaci nějaké cvičení, kdy nám poradíte, kterým partiím těla se věnovat a jakým způsobem cvičit. A slyšela jsem dokonce, že při tenisovém lokti pomoc poskytne naše vlastní krevní plazma. To už mi připadá ale jako složitější lékařská procedura. O co se jedná?
Krevní plazma se používá posledních několik let. Jde o vlastní derivát krve člověka, kdy pomocí centrifugace dojde k odstředění plazmy, která se pak jako hojivý element může injekčně vstříknout do místa zánětu v lokti. Má hojivý charakter, protože se jedná o látky tělu vlastní, který mohou pomoci ten problém vyřešit. Pokud ale má ten člověk problémy i jinde než pouze v lokti, tak jde spíše jen o takovou náplast na nějakou dobu, než se bolest zase objeví.

Čtěte také

Někteří lidé si stěžují, že nejenže je bolí loket, ale místo mají už trochu oteklé a dokonce horké. Pak se tam může vytvořit i zánět?
Přesně tak. Při akutní fázi může v úponech šlach a svalů, co natahují prsty a zápěstí, vzniknout akutní forma zánětu. Může tam být zvýšená lokální teplota, může tam být otok, může tam prostě být bolestivost typická pro onu akutní fázi. Pak už to přejde do chronické fáze, pokud bolest trvá déle než šest týdnů.

V této akutní fázi je nějaká první pomoc, aby se nám opravdu rychle ulevilo?
Používají se lokální obstřiky, většinou to jsou kortikosteroidy, které potlačí první akutní zánětlivou reakci těla. Ale přijde, že se tohle používá čím dál méně, protože z toho máme takové smíšené pocity. Některým lidem to pomůže, ale zhruba dvou třetinám pacientům to nepomůže, naopak se stav ještě zhorší.

Celou radioporadnu o problémech tenisového lokte s fyzioterapeutem Filipem Mrázem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související