Nejlepší léčba je prevence! Naučme děti jednoduché pohybové návyky, radí zkušená fyzioterapeutka

3. říjen 2023

Radioporadna zaměřena na záda. Případy bolestí dolní části zad zasahují odhadem téměř čtvrtinu světové dospělé populace. Bolest dolní části zad má několik různých příčin, které zahrnují kombinaci fyzických, psychologických a dalších faktorů. Všechny lze účinně léčit pomocí fyzioterapie. 

Ale abychom se k léčbě vůbec nemuseli dopracovat, od toho tady máme dnes fyzioterapeutku Janu Slusarčukovou, která se pokusí všem poradit.

Neřešíme to půlhodinovým cvičením každý den, snažíme se do chvilek během dne včlenit něco, aby tělo mohlo pořád pracovat.
Mgr. Jana Slusarčuková, fyzioterapeutka

Bez bolesti k dospělosti. Jde to vůbec?
Myslím, že to jde. Potřebujeme k tomu trošku motivace, aby to šlo a pomoci v tom, jak to zařídit. Ale jde to. Je dobré začínat už v dětském věku, to je základ. Když se miminko narodí, tak by měly být maminky na pozoru a sledovat, jak se dítě vyvíjí.

Čtěte také

V dnešní době je k tomu mnoho informací i speciálně dětských fyzioterapeutů, kteří se této problematice věnují.

A pak určitě dalším důležitým momentem je školka. Pokud má paní učitelka dobré informace a kvalitní pohled na věc, tak lze zařídit, aby se děti rozvíjely ve správném a kvalitním pohybu.

Určitě i vy vnímáte ve společnosti, že se obezita dětí zvyšuje a jejich fyzická kondice není dobrá. Covid situaci ještě zhoršil a často potkáváme děti s nesprávným držením těla. Kdo za to může?
To je těžká otázka. Já si myslím, že částečně za to mohou rodiče, částečně možná i nedostatek informací, které přichází teprve až v poslední době.

Čtěte také

Když já jsem měla děti před 10 lety, tak jsem i jako fyzioterapeutka tomu asi nevěnovala tolik pozornosti jako třeba nyní. Čím dříve kvalitní informace získáme, tím dříve můžeme s dětmi začít smysluplně pracovat.

Vy jste také vymysleli program s názvem Udrž se, se kterým chcete oslovit školky a školy. Něco v tom smyslu, že nejlepší léčba je prevence.
Ano, je to tak. Vzniklo to tak, že mě oslovovali rodiče čím dál mladších a mladších dětí. A pokud před pěti lety to byla vadná držení těla, tak v dnešní době už to jsou třeba korzetoterapie. A pokud nepůjdeme do prevence, tak si budeme vytvářet nové pacienty.

My ovšem nechceme další pacienty, proto ona prevence pro školky, proto oslovení pedagogů a vysvětlování kvality pohybu a jednoduchých pohybových návyků. Aby to smysluplně včleňovali do chodu dne ve školce.

Čtěte také

V nás dospělých se hromadí stres, tak by mě zajímalo, jestli je to tak už i u dětí?
Zčásti ano, protože přicházejí třeba už i pětileté děti s bolestí hlavy. A teď řešíme, co se děje. V rodině se něco děje a děti samozřejmě na sebe upozorňují tím, že je něco začne bolet. Ale nemusí to být vždy psychosomatika, tu si střádáme. Může to začít ve školce tím, že se dítěti něco nelíbí a nese si to s sebou dlouho, než celá ta bublina praskne.

Jaké nejčastější chyby, týkající se bolesti zad, všichni děláme?
Když přijde dospělý člověk, tak první, co spolu probíráme, v jakých pozicích pracuje a ladíme to. Kde je nejčastěji, jaké má sezení, co dělá doma, jak sportuje, jestli se protahuje a bereme to hodně zeširoka. Neřešíme to ale půlhodinovým cvičením každý den, snažíme se do různých chvilek během dne včlenit něco málo, aby tělo mohlo pořád pracovat a kompenzovat.

Jana Slusarčuková a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s fyzioterapeutkou Janou Slusarčukovou o problému bolestí zad u dětí i dospělých si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související