K čemu jsou dobré barevné tejpy na těle? Kromě sportovního využití mají mnoho dalších funkcí

14. červenec 2020

Tejpovací páska je tvořena bavlnou a elastickým polyuretanovým vláknem. Tento „mix" zajišťuje dostatečnou elasticitu materiálu a jeho pevnost. V podstatě by se měl tejp podobat lidské kůži, co se elasticity a tloušťky týče. Na pokožce drží díky lepidlu, které by mělo být tvořeno lékařskou pryskyřicí. A to především kvůli alergiím.

Masér a výživový poradce Lukáš Vaníček v naší radioporadně na téma: tejpování a jeho správná aplikace.

Lukáš Vaníček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Kromě sportovního využití v podobě opory nataženého svalstva a vazů má tejpování mnoho dalších funkcí. Například při snižování otoků, stabilizaci kloubů, regeneraci, zhojení jizev a mnoho dalších.

Kde má tejpování své kořeny?

Objev se připisuje japonskému chiropraktikovi dr. Kenzo Kasemu, který s ním přišel pro sportovní účely. Proto není náhodou, že poprvé bylo veřejnosti poodkryto na olympijských hrách v Koreji, které se konaly v roce 1988. Masově prezentováno však bylo až v roce 2004 na olympijských hrách v řeckých Aténách.

Na jakém principu tejp funguje?

Kinesiotape využívá především své pružnosti.

Čtěte také

V porovnání s bílými páskami, které kinesiotapingu předcházely, elasticita dává prostor adekvátnímu rozsahu pohybu postižených segmentů či svalů.

Když bychom například potřebovali snížit napětí, tak si sval protáhneme a nalepíme kinesiotape s určitými pravidly v průběhu svalu bez jakéhokoliv natahování tejpu. Při povolení svalu dojde na tejpu k obrazu „varhánků". Napětí svalových vláken povolí a přetížení je uvolněno. Svalová vlákna jsou lépe okysličována a tím pádem se urychlí regenerace.

Proč jsou pásky barevné?

Ve svých vlastnostech se barvy neliší, mají spíše psychologický efekt. Jde o psychologii barev. Pacientovi by se zatejpovaná část těla měla barevně líbit a půl uzdravení je v kapse. Zkušenosti mluví takto.

Jak dlouho tejp vydrží a kdy by se měl odstranit?

Hodně záleží na kvalitě tejpu. Nekvalitní se samy sundávají nejpozději druhý den po nalepení, kvalitní tejp vydrží asi sedm dní. Po jeho odstranění bychom ještě měli vidět pružnost, kterou si zachoval.

Kenzo Kase, vynálezce metody Kinesio Taping, předvádí tejpování na pacientovi při návštěvě jižních Čech

Záleží také na zacházení se zatejpovanou oblastí. Též v plosce nohy, která se potí, tejp vydrží někdy pouze tři dny.

Jaká část těla se nejčastěji tejpuje?

Nejčastěji jde o ramena, kolena a lymfodrenážní, tedy protiotokové tejpování.

Může si samouk špatným tejpem ublížit?

Rozhodně si může ublížit, a to především špatnou aplikací tejpu. Tejpování se týká bolestivých stavů. K nápravě ale slouží různá další opatření. Nejde o všelék.

Blanka Malá a Lukáš Vaníček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Když si při běhání natáhnete lýtko, první pomocí může být tejp, který svalu zátěž ulehčí, ale bez adekvátního odpočinku ani tejp nepomůže. Jde o spoustu dalších faktorů.

Celou radioporadnu s Lukášem Vaníčkem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.