Při příznacích mozkové mrtvice jde o minuty. Brát je na lehkou váhu může mít katastrofické následky

10. prosinec 2019

Cévní mozková příhoda neboli iktus či lidově mrtvice je vlastně nedostatek krve v určité části mozku, následkem čehož dojde k jeho odumření. Nejprve se projeví ochrnutím, ztrátou citlivosti, řeči, zmateností. Teprve až za několik hodin mozkové buňky z nedostatku kyslíku a živin odumírají.

MUDr. Petr Štěpán, vedoucí lékař Neurologické JIP v Oblastní nemocnici Náchod v naší radioporadně: mozková mrtvice - prevence, příznaky a léčba.

Mozková mrtvice (Cévní mozková příhoda - CMP) ročně postihne 15 milionů lidí. Třetina z nich na toto onemocnění zemře. U další třetiny má toto onemocnění trvalé následky. Nejčastější příčinou mozkové mrtvice je ateroskleróza. Cévy postižené touto nemocí jsou zaneseny, ucpávají se a brání průtoku krve.

Druhou příčinou CMP, diagnostikovanou zhruba u pětiny případů, je porušení stěny mozkové cévy, které vede ke krvácení do mozku.

Příznaky

Příznakem mrtvice je ochablost nebo znecitlivění tváře, ruky nebo nohy, obvykle na jedné straně těla. Dále jsou obvyklé potíže s mluvením nebo snížená schopnost porozumět řeči někoho jiného. Příznakem je také porucha zraku, závrať, ztráta rovnováhy nebo koordinace. Nebezpečná je i bolest hlavy bez zjevné příčiny.

Rychlé ochlazení téměř zastaví aktivitu mozku a zpomalí fyziologické procesy pacienta, čímž chirurgové získají navíc cenné minuty nebo až hodinu času na akutní ošetření

Objevují se také náhle vzniklé a jinak nevysvětlitelné závratě nebo náhlé pády, náhle vzniklá porucha ostrosti vidění nebo dvojité vidění. Příznaky se nemusejí objevit všechny najednou. Proto se velmi často některé projevy této nemoci berou v počátcích na lehkou váhu, což může mít katastrofické následky.

Léčba

Při rozpoznání příznaků cévní mozkové příhody okamžitě volejte rychlou záchrannou službu. Jde doslova o minuty.

Čtěte také

Pokud je léčba zahájena do tří (některé zdroje uvádějí i do 4,5) hodin, může pacient odejít po několika dnech zcela zdráv, bez následků. Lékaři dokáží pomocí účinného léku zasáhnout a otevřít tepnu uzavřenou krevní sraženinou, která je příčinou mozkového infarktu.

Pokud je lék možné aplikovat přímo do postižené oblasti, doba pro účinnou pomoc se zvyšuje až na osm hodin. Z nedostatku včasné pomoci třicet procent postižených na mozkovou mrtvici umírá.

Po odstranění akutního ohrožení života je pacient léčen zpravidla protidestičkovými preparáty. Ty znemožňují shlukování krevních destiček. Dalším krokem je léčba nemocí, které mrtvici nepřímo zavinily (cukrovka, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, arytmie).

Trvalé následky

Třetina pacientů umírá. Další třetina má trvalé následky, nejčastěji jsou to ochrnutí, typicky v lokti a v koleni, poruchy řeči a poruchy porozumění řeči. Rehabilitací lze tyto následky částečně léčit. Často dochází i ke změnám psychiky (změny nálad, chování, deprese, rozvoj demence). Může se rozvinout i epilepsie.

Po CMP je nutná rehabilitace ochrnutých částí těla, často hospitalizací v rehabilitačních ústavech.

Prevence

Mozkové mrtvici můžete předejít, pokud nebudete kouřit a omezíte množství soli, tuku a cukru v jídle. Doporučuje se jíst pravidelně ovoce a zeleninu a alespoň 30 minut každodenně věnovat fyzické aktivitě (procházky, cvičení, práce na zahradě).

MUDr. Petr Štěpán ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Je vhodné omezit konzumaci alkoholu a držet si optimální váhu. Lidé ve věku nad 50 let by si měli pravidelně měřit krevní tlak. Vysoký krevní tlak je totiž hlavní rizikový faktor pro vznik cévní mozkové příhody.

Celou radioporadnu s MUDr. Petrem Štěpánem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související