V náchodské nemocnici ročně ošetří na 450 pacientů s mozkovou mrtvicí

17. květen 2017

Na cévní mozkovou příhodu, neboli mrtvici, zemře v České republice v průměru 28 lidí denně - jde tak o druhou nejčastější příčinu úmrtí. Příznaky této smrtelné nemoci přitom řada lidí podceňuje. My vás teď vezmeme do Oblastní nemocnice Náchod, kde specializované Iktové centrum oslavilo pět let své existence. Pacientů s mrtvicí tam ročně hospitalizují v průměru 450.

Vedoucí Iktového centra náchodské nemocnice Petr Štěpán právě vyšetřuje jednu z pacientek: „Přiložíme jí ultrazvukovou sondu a zobrazíme její krkavici, tedy hlavní tepnu vedoucí krev k mozku. Můžeme ji zobrazit i barevně. A zvuk, který mohou posluchači slyšet, to je elektronický zvuk, který je odrazem krevního proudění uvnitř cévy. Z vyšetření potom mohou vyplynout změřené veliciny, jako rychlost proudění krve, detekce zúžení tepny, přítomnost aterosklerotických změn na tepnách mozku."

Jaké jsou příznaky cévní mozkové příhody?

„Mezi ty nejdůležitejší příznaky patří slabost končetin obvykle na jedné polovině těla. Najednou je slabá a neobratná ruka a člověk při chůzi nějak za sebou táhne i nohu. Nebo může člověk i upadnout v důsledku slabosti nohy. Na polovině těla může být nějak změněna citlivost, nějak to brní a mravenčí. Podobně jako když si přesedíte nohu v autobuse, ale sleduje to polovinu těla. Dalším typickým příznakem je pokles ústního koutku. A nějaké potíže s řečí," vysvětluje Petr Štěpán.

Čtěte také

Jsme na oddělení neurologie s lékařkou Lucií Štěpánovou. Kolik tu je momentálně pacientů s mozkovou příhodou?

„Je tu hospitalizováno 7 pacientů, kteří prodělali mozkovou příhodu. Čerstvě je tu pacient ročník narození 1977. Je to poměrně atypické, že se rozvine mozková příhoda v takovém nízkém věku," říká Lucie Štěpánová.

Ilustrační foto

Jsme u lůžka nejmladšího pacienta na neurologickém oddělení náchodské nemocnice. Ten popisuje jaké měl příznaky: „Vstal jsem a začala se mi točit hlava. Pravá strana těla byla necitlivá. Těžkla mi ruka a noha."

Hodně záleží na tom, jak rychle se pacient s mozkovou příhodou dostane do péče lékařů

Pacient Martin říká, jak to bylo v jeho případe: „Já jsem byl naštěstí na zahradě a soused, což je můj strejda, rychle zareagoval. Protože jsem akorát stihnul na něj zavolat. Okamžitě se zavolala rychlá záchranná služba. Okamžitě následovalo vyšetření CT. Hned byla nasazena léčba mtvice."

V tomto případě tedy lékaři zasáhli včas a pacient tak má velkou šanci na uzdravení.

autor: baj
Spustit audio