Místo vrtání do lebky - monitoring nitrolebečního tlaku!

22. leden 2015

Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové testují novou revoluční metodu. Díky ní se možná změní dlouholetá praxe při zjišťování nitrolebního tlaku. Praxe je zatím taková, že pacientovi musí operatér vyvrtat do lebky malou dírku a následně změřit tlak. Už brzy by ale mohlo být všechno jinak - díky monitoru nitrolebečního tlaku.

Přednosta kliniky neurogirurgie Svatopluk Řehák vede redaktora Václava Plecháčka na jednotku intenzivní péče. Právě tady často leží pacienti, u kterých lékaři musí změřit nitrolebeční tlak: "Máme zde jdenoho pacienta, který je po traumatu, spadl ze střechy a má těžký otok mozku".

Právě tenhle pacient tak má za sebou zákrok, který používají chirurgové po celém světě, navrtávání lebky. Jde provést elektrickou vrtačkou a nebo klasickým ručním vrtákem, který trochu připomíná nástroj ze středověké mučírny.

Pacientům přitom hrozí komplikace - například riziko nitrolebečního krvácení nebo infekce. Tohle vše se ale brzy může změnit - díky monitoru nitrolebečního tlaku.

"Je to podložka, zvedne se hlava pacientovi, vsune se pod pacienta a bezkontaktně, bezdotykově se data převádějí ze senzorů do počítače kde je sofistikovaný program, který vyhodnocuje změny trendu nitromozkového tlaku", vysvětluje profesor Svatopluk Řehák.

Project ICP Monitor ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové

To, že je připravovaný monitoring revoluční novinkou potvrzuje i vedoucí lékařka Jiřina Habalová. Pro pacienty to prý bude bezpečnější a pro lékaře jednodušší: "Odpadá celý ten management kolem operace a kolem udržování antiinfekčního prostředí. Pacienta uložíme na senzor a pak už budeme jen sledovat vývoj té křivky".

S prototypem nového monitoru přišli pracovníci královehradecké univerzity. Nejprve se zkoušel na zvířatech, konkrétně prasatech a ve fakultní nemocnici ho následně otestovali na několika dobrovolnících.

"Chystá se klinická studie, která má ověřit funkčnost tohoto prototypu a bezpečnost pro pacienta. Počítáme, že v roce 2016 by tento přístroj, pokud vše dobře půjde, mohl být k dosažení na trhu", dodává Svatopluk Řehák.


Zvětšit mapu
autor: PLE
Spustit audio