Příští rok už může přijet Barcelona! Těšíme se na ni, směje se generální manažer FC Hradec Králové

2. listopad 2022

Zelená je tráva, fotbal to je hra a kdo góly dává, jen ten vyhrává. S generálním manažerem FC Hradec Králové Richardem Juklem si povídáme nejen o letošní sezóně, ale také jak pokračuje stavba nového multifunkčního fotbalového stadionu v Hradci Králové.

Jak to vypadá s novým stadionem? Bude k 30. červnu příštího roku slavnostní výkop?
Pevně doufám, že ano, mám ujištění od stavařů, kteří se podílejí na stavbě. A hrozně se na to těším, protože už to není dlouhá doba, nějakých 8 měsíců. A věřím, že se máme na co těšit.

V jaké fázi je stavba nyní? Lidé jezdí okolo a mohou vidět, že každým dnem stadion roste a roste. Ale přeci jen za plot úplně nevidí.
Do konce prosince by měly být dokončeny betonové konstrukce. Ocelová konstrukce střechy by se měla začít montovat v průběhu listopadu a prosince. A zároveň se budou znovu zvedat repasovaná lízátka, která jsou pro všechny Hradečáky unikum.

Půjde o stadion čtvrté kategorie UEFA. Naším cílem je, abychom mohli pořádat zápasy české reprezentace na mezinárodní úrovni.
Richard Jukl, generální manažer FC Hradec Králové

Vedly se debaty, jestli lízátka zachovat nebo ne, je to přeci jen dominanta Hradce Králové.
Souhlasím, je to dominanta. V minulosti jsme se s tím trochu prali, protože v dnešní době už se čtyřbodové osvětlení na velkých stadionech nedělá. Osvětlení bývá na tribunách, protože osvětlení pak nevrhá takové stíny. Tady bude trochu složitější dosvítit to tak, aby na hrací ploše stíny nebyly. Nicméně pro Hradec Králové by to asi byla velká škoda. Když se zeptáte jakéhokoliv fotbalového fanouška v České republice, tak hradecká lízátka zná. Proto si myslím, že jde o skvost, který bychom si měli uchovat.

Čtěte také

Měli bychom mít v Hradci Králové jeden z nejhezčích a nejlepších fotbalových stadionů u nás. Nejhezčí má prý Slavie v Praze.
Nevím, jestli je v Praze na Slavii nejhezčí stadion, beru to z pohledu toho, že v dlouhé době se v Česku moc stadiony nestavěly. Posledním takovým stadionem byla Karviná, což je ale malý stadion. Slavie Praha je samozřejmě větším stadionem, má větší možnosti. Ale u nás to bude opravdu dominanta, něco úžasného. A myslím si, že pan architekt Vymetálek by nás možná opravil, že budeme mít ještě hezčí fotbalový stánek než na Slavii.

Lízátka jsme už zmínili. Co další technické vymoženosti?
Od začátku jsme chtěli, aby byl stadion multifunkční. To znamená, budou se tam moci dělat koncerty, výstavy, dožínky, co se týče venkovních prostor. I proto byl uzpůsoben tak, že do stadionu vedou v rozích dva velké vjezdy, aby tam projely kamiony. Jedním směrem vjedou, druhým vyjedou. Což na běžných stadionech nebývá. A ve vnitřních útrobách stadionu můžeme dělat divadelní představení nebo plesy. Bude tam velký VIP sál, který může využít až 800 lidí. Což je pro různé kongresové záležitosti naprosto ideální. Bude zařízen cateringovým vybavením, tedy je možnost tam uspořádat cokoliv.

Čtěte také

Prý tam budou i obří obrazovky.
Dnešní době už je docela běžná věc, že mají stadiony velkoplošné obrazovky. Tady jsou navrženy celkem ve větším venkovním formátu, kde bude možné provádět videoprojekci. Fanoušci budou v obraze a v daleko lepším rozlišení než na běžných stadionech. Myslím, že tak velké obrazovky asi u nás zatím ani nikde nemají. Jsou formátově ještě větší, než má Slavie nebo Plzeň. Ty naše budou asi jedny z největších.

I díky svým parametrům půjde tedy o stadion čtvrté kategorie UEFA. Co to přesně znamená?
Je spousta věcí, které musíte splnit, abyste byl schopen pořádat zápasy evropského formátu i na mezinárodní úrovni. Mnoho stadionů v České republice tyto parametry nemá. Proto jsme si dávali záležet na tom, abychom všechny požadavky splnili. Skýtá to možnosti pořádání pohárových zápasů, například Champions League. Kdyby teď Plzeň postoupila, už by nemohla hrát další kola na svém stadionu, protože už nesplňuje ony parametry. Náš ano, a zároveň můžeme hrát zápasy českého národního týmu. A to je náš cíl, abychom do Hradce dostali utkání českého národního týmu. Buď A týmu, jedenadvacítky, žen, nebo případně kvalifikací a závěrečných fází mistrovství Evropy mládežnických reprezentací.

Čtěte také

Tedy třeba i Barcelona by jednou mohla do Hradce přijet?
Určitě. Těšíme se na ni.

Jaké další sporty se budou na stadionu ještě provozovat? Protože půjde o multifunkční arénu.
Další sporty se samozřejmě u nás budou moci provozovat, ale už ne na profesionální úrovni. Můžeme se bavit třeba o utkáních v ragby nebo americkém fotbale, protože plocha na to je. Prostě jakékoliv sporty, které nezatíží hrací plochu tak, aby se zničila. Bohužel nebudou tam moci jezdit auta nebo motorky.

A jak bude vypadat trávník, když se na stadionu uskuteční nějaký velký koncert?
Při koncertě bude mít stadion kapacitu 25 000 diváků. Což už je na koncert solidní úrovně, pro kapely zvučných jmen. A v takovém případě je zapotřebí na hrací plochu dát plastové nebo dřevěné desky, které ji zakryjí. Ale ta plocha nemůže být zakryta déle než tři dny, protože pak by se trávník zničil. Nebo se to musí uzpůsobit tak, že si řekneme, uděláme dva nebo tři koncerty za týden a budeme smířeni s tím, že se hrací plocha zničí, a potom se musí zrekonstruovat. Buď se trávník nově oseje a počká se šest až osm týdnů, než bude opět v kondici, nebo se natáhnou koberce, které můžete v podstatě hned zatěžovat.

Čtěte také

Fotbal se stává v posledních letech celoroční záležitostí a je potřeba, aby byl trávník pořád zelený a kvalitní. Musí se udržovat, běžné je proto i vytápění zespoda. Jak to vypadá technicky?
V době vegetace to není problém. Samozřejmě když je sluníčko a voda, tak to není problém. Hnojíte, kropíte a stříháte trávu. Horší je konec podzimu, zima a začátek jara. K tomu právě slouží teplovodní vytápění, kdy jsou pod trávníkem nataženy trubky a šneci, do kterých se přivádí horká voda. To během zimního období vytápí trávník a nahrazuje sluníčko. Tedy i v zimě se dá trávník udržet ve stavu, že je krásně zelený.

Proto má také na stadion do Hradce směřovat teplo z opatovické elektrárny.
Přesně tak. Bude to podobný princip, jako jsou vytápěny byty v našem městě.

Na co se mohou těšit hráči? Budou mít k dispozici nějaké vymoženosti?
Hráči budou mít dostatečný komfort. Skvělé zázemí, kabiny, regeneraci, odpočinkovou místnost. Ale nebudou to jen hráči, i novináři budou mít k dispozici své prostory, což je právě jeden z důležitých aspektů pro zmíněnou čtvrtou kategorii UEFA. Novináři, což je dnes nedílná součást sportu, musí mít zázemí na patřičné úrovni. A také samozřejmě běžní návštěvníci budou mít své prostory, které jsou nesrovnatelné s tím, co tam bylo dosud. Bude to na takové úrovni, že se za nebudeme muset stydět.

Je to určitě dobře vymyšleno. O stadionu se dlouho uvažovalo, tedy byl prostor vše rozmyslet dopředu.
Je to tak. Někdy jsem si říkal, jestli to vůbec stojí za ty nervy, když se to stále odkládalo. Připravovali jsme v podstatě čtyři projekty. A vždy uděláte nějakou chybu. Ve druhém projektu už odstraníte onu předchozí chybu, takže jsme se snažili spolu s architekty eliminovat možné nedostatky a je to navrženo opravdu pěkně. Neříkám, že tam nebudou chyby, ale určitě ne v takovém rozsahu, jako kdyby se realizoval hned první projekt.

Novou fotbalovou moderní arénu pro 21. století si Hradec Králové určitě zaslouží. Generální manažer FC Hradec Králové Richard Jukl byl dnes naším hostem.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související