Nový hradecký stadion roste jako z vody a získává svoji podobu. Dělníci začali obnovovat „lízátka“

29. červen 2022 08:26

V hradeckých Malšovicích dál roste stavba nového multifunkčního stadiónu, který by už v příštím roce měl začít sloužit především fotbalistům Hradce Králové. Hotová je část tribun nebo většina konstrukcí. Návštěvník staveniště si tak může udělat poměrně přesný obrázek o tom, jak to asi bude na stadiónu po dokončení vypadat. 

Po provizorním schodišti stoupáme na místo, odkud je na staveniště asi nejlépe vidět, na konstrukci západní tribuny.

Čtěte také

Stadion roste doslova před očima, popisuje oblastní ředitel společnosti Strabag Aleš Fišer. „Tady mírně napravo vidíte stěny, které jdou už do druhého nadzemního podlaží.“

Stojíme pod východní tribunou, na které je už částečně bednění a brzy se začne betonovat. Odtud nevypadá příliš vysoká, ale je poměrně strmá a hlavně, na to nebyli fotbaloví fanoušci v Hradci Králové zvyklí, je blízko hrací plochy.

Stavíme stadion anglického stylu, říká Aleš Fišer. „Zajímavostí tohoto stadionu jsou vstupy na vlastní hrací plochu. Na tu se dostanete pouze ve velice omezeném množství míst. Je to z toho titulu, abychom zkrátka dokázali ten stadion udělat atraktivní.

Práce na hradeckém stadionu pokračují, začíná repase lízátek

V těchto dnech pracuje na stavbě zhruba 35 lidí, stavební firmy ale sehnaly od léta další zaměstnance, aby byly betonové části stadionu hotové v říjnu.

Čtěte také

A celá stavba kompletně do konce června příštího roku, říká ředitel závodu Strabag Petr Kafka. „Přijali jsme další pracovníky, takže jsme posílili dnes o 15 lidí a do konce měsíce by to mělo být o dalších asi 25 pracovníků. Samozřejmě musíme tyto lidi zajišťovat už v zahraničí, takže Bulharsko nebo Ukrajina. A stále na tom pracujeme.

Ještě do konce roku se na svá místa také vrátí stožáry umělého osvětlení, původní repasovaná "lízátka". Na nich se právě začíná v těchto dnech pracovat.

Čtěte také

Jsou schována pod lešením a pod plachtou, aby prach neškodil sousednímu koupališti Flošna, vysvětluje Aleš Fišer. „Repase spočívá v otryskávání původního nátěru tak, aby zůstala zachována původní metalizace provedená před nějakými 50 či 60 lety. Ta je velice kvalitní.

„V tuto chvíli se nachází pracovníci uvnitř lízátek, jsou tam zalezlí a provádí odstraňování původního nátěru, dodává Aleš Fišer.

Nový hradecký stadion bude mít po dokončení rovnou 9 300 míst. Původní plány byly 8 000 a dalších 1 300 připravených do budoucna.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související