Architekt Vymetálek: Hradecká aréna v 21. století naváže na tradici starověkých řeckých stadionů

12. květen 2021

Je to přesně na den 55 let, co byl v Hradci Králové v roce 1966 otevřen Všesportovní stadion v Malšovicích. Ovšem už tenkrát, když stavbu otevírali, tak věděli, že se to snad kromě lízátek, slavného osvětlení vůbec nepovedlo a že stadion bude potřebovat rekonstrukci. Vypadá to, že k ní teď po 55 letech konečně dojde.

Co si myslí o lízátkách i dalších věcech spojených se stadionem v Hradci Králové náš dnešní host, který podobu nové, budoucí multifunkční aréně navrhoval? To nám řekne sám architekt Tomáš Vymetálek.

Ing. arch. Tomáš Vymetálek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ing. arch. Tomáš Vymetálek


autorizovaný architekt ČKA, vede projekční kancelář Tomáš Vymetálek Architects s.r.o. Projekty: Malšovická aréna Hradec Králové, Plachta - obytný soubor v Hradci Králové, Luční dům Špindlerův Mlýn, fotbalový stadion Bavlna Hradec Králové, Teniscentrum DTJ Hradec Králové.

Tak co říkáte na lízátka? Ta se tenkrát povedla, ne?
Já myslím, že se povedla, protože se pro Hradečáky, a nejen pro ně, stala ikonou.

Čtěte také

Vy jste autorem podoby nového budoucího všesportovního stadionu v Hradci Králové, na který se moc těšíme. Tak, z čeho jste vycházel?
Vycházeli jsme právě ze základní myšlenky, že hradecký stadion byl navržen a vždy fungoval jako všesportovní. Já si tam pamatuji ještě dojezdy Závodu míru, běhávali jsme tam se základní školou na škvárovém atletickém oválu. Tak jsme se snažili při návrhu nového fotbalovém stadionu tuto myšlenku objevit a navázat na tradici řeckých stadionů už před dvěma a půl tisíce lety. Je neuvěřitelné, že byly už tenkrát stavěny jako víceúčelové a konaly se na nich kulturně-sportovní slavnosti. Takže jsme se snažili tuto základní myšlenku přetavit do návrhu stadionu, samozřejmě v pojetí jedenadvacátého století.

Takže architekt musí být možná i trochu filozof?
To je sice pravda, ale řekl bych tak na pět minut do té chvíle, než si vezme tužku do ruky nebo myš od počítače.

Na začátku každého návrhu je myšlenka převedená tužkou na papír, která se potom dál postupně rozpracovává i digitálně.
Ing. arch. Tomáš Vymetálek

A to mě zajímá, jestli spíš preferujete tu elektronickou myš nebo tužku a bílý čistý papír?
Na začátku každého návrhu je myšlenka. A prvotní vždy byla tužka, pastelka nebo cokoliv, čím převedete onu myšlenku na papír. A pak se samozřejmě myšlenka rozpracovává. V těch dalších fázích už nastupují moderní technologie, počítače, a tak dál. Tedy dál se myšlenka rozpracovává řekněme digitálně, nicméně jsou potom i fáze projektu, kdy se designují interiéry nebo jiné prvky stavby. A tam se zase vracíme zpátky k tužce, bloku a čistému papíru.

Co vás přivedlo k architektuře? Chtěl jste být už jako malý kluk architektem?
Vždycky mě bavilo stavět. U legendární stavebnice Merkur jsem strávil spoustu času. Pak jsem si stavěl v lese domečky a když jsem byl na gymnáziu v Hradci Králové, tak jsem o svém dalším postupu měl víceméně jasno.

Potom jste šel na vysokou školu do Prahy?
Ano, studoval jsem architekturu v Praze, v krásné době. Začal jsem studovat v roce 1989, zažil jsem nádhernou revoluční dobu na škole.

Hradec je město jedinečné nejen v rámci České republiky, ale řekl bych i Evropy a světa. A zcela určitě člověka ovlivní.
Ing. arch. Tomáš Vymetálek

Myslíte, že vás ovlivnil i Hradec Králové v tomto směru? Vyrůstal jste v nádherném městě, architektonickém pokladu.
Myslím si, že člověka ovlivní vlastně všechno. Kde byl, kudy prošel a cestoval. Samozřejmě zážitky z dětství jsou asi vždy živé pro každého, záleží na tom jak to kdo vnímá. Pokud v Hradci Králové člověk stráví nějakou část života ať už v dětství nebo v dospělosti, tak se prostě do něj nějak vtiskne. Toto město je svým způsobem jedinečné v rámci nejenom České republiky, ale řekl bych i Evropy a světa. Určitě člověka ovlivní, prostě se do jeho DNA propíše.

Čtěte také

Už v září by se mělo opravdu začít se stavbou nového fotbalového stadionu. Měla by na něm být i další sportoviště, včetně tělocvičny, posilovny, atletického oválu a měla by zůstat také ikonická lízátka, tradiční osvětlení. Co bylo pro vás nejtěžší při práci na projektu? On už je to váš druhý, ne?
Nejtěžší asi bylo vůbec stihnout stanovený termín. Protože poslední projekt probíhal formou výběrového řízení. My jsme byli jedni z uchazečů a vzhledem k tomu, že bylo výběrové řízení vyhlášeno 18. prosince, týden před Vánocemi, a termín odevzdání byl 5. února, tak to byl obrovský tlak všechno stihnout a dát dohromady.

Termíny, úřadování, a tak dále. To asi architekta baví ze všeho nejmíň na jeho práci.
Patří to věci. Samozřejmě stavby se musí stavět v nějakém reálném čase a na každou fázi, na stavbu i na její přípravu, je prostě nějaký časový úsek. A ten se musí víceméně držet.

Dám na první nápad. Je ale umění, přijít na tu chvíli. Neohlížet se vlevo, vpravo, nehledat ještě další a lepší nápady.
Ing. arch. Tomáš Vymetálek

Dáte vždy na první nápad?
Dám na první nápad. Je ale umění, aby se k tomu člověk dopracovat. Přijít na tu chvíli, umět si tu chvíli vyvolat, když ten nápad přijde. A potom ho vzít a pracovat na něm dál. A to je nejtěžší, neohlížet se vlevo, vpravo, nehledat v tu chvíli ještě další a lepší nápady. Protože ta nejlepší věc se zrodí v hlavě jako první.

Tedy je to i nějaká intuice?
Jsem o tom přesvědčený, že je to tak.

Vizualizace nového stadionu v Hradci Králové

Vy jste už realizoval různé projekty a stavby v Hradci Králové. A napadá mě i jedna sportovní, a tou je fotbalový stadion Bavlna, což je krásná, vzdušná stavba.
Je to tak. To je stavba stará možná již 10 let. Je to menší stadion, menší stavba, ale taková hravá, je uprostřed sídliště Labská kotlina. Takže tam jsme uplatňovali úplně jiné přístupy než u malšovické arény. Ale byla to také moc hezká práce.

Tedy sport vás baví a máte ho rád?
Nejen mě, ale i kolegy v kanceláři. Každý z nich je svým způsobem aktivní sportovec. Nejedná se samozřejmě jen o fotbal. Já sám jsem hrál kdysi závodně tenis a lyžoval. A zkusil jsem si i uběhnout maraton, abych zjistil, o čem to vlastně je.

A uběhl jste ho?
Uběhl jsem ho. Pražský maraton jsem si zkusil v roce 2007, takže se sportem mám zkušenosti. A ty sportovní stavby nás nějak přitahují, i klienti jsou vlastně všichni bývalí sportovci. Ten kruh se vždy nějakým způsobem uzavře.

Čtěte také

Co vás při projektování nové fotbalové arény nejvíc bavilo? Na co se třeba můžeme těšit?
Od momentu, kdy jsme byli jako kancelář oslovení, zda bychom spojili síly se staršími kolegy a udělali návrh stadionu, tak nejlákavější je na tom ono vzrušení z toho, že máte možnost zase po pár letech dát myšlenky na papír pro takovou jedinečnou stavbu. A je to i vzrušení ze samotné soutěže, protože nevíte, jak to dopadne, soutěžíte proti tvrdé konkurenci. Je to výzva při těch běžných zakázkách, které člověk řeší dnes a denně. Je to do jisté míry vzrušující a člověka to láká.

A co bude potom bavit nás, jako uživatele? Půjde o multifunkční arénu, která se může předělat během několika málo hodin třeba na atletický stadion nebo na koncert.
Doufám, že vznikne místo, kam si lidé zvyknou chodit. Nejedná se jen o tu stavbu, která bude doufám pěkná a jedinečná, plně funkční. Ale už dnes tam lidé chodí na procházky, je tam koupaliště, kolem spousta dalších sportovišť.

Věřím, že se nová hradecká aréna stane skutečným místem pro setkávání všech lidí. Moc bych si to přál.
Ing. arch. Tomáš Vymetálek

Takže vznikne místo, kam může chodit mládež, starší lidé, aktivní i hobby sportovci. Věřím, že kromě toho, že se tam fotbalistům FC Hradec Králové bude skvěle dařit při jejich zápasech, že úplně stejně tam rádi budou chodit lidé si zacvičit do tělocvičen, zaběhat na hobby dráhu. Atleti budou trénovat třeba v atletickém tunelu a lidé si zajdou na koncert, na různá jiná kulturní představení. Aréna by se měla skutečně stát místem setkávání lidí. I v dnešní době je vidět ta potřeba a chuť lidí se setkávat. Já doufám, že stadion se tím místem stane.

Jakub Schmidt a Ing. arch. Tomáš Vymetálek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším hostem byl architekt Tomáš Vymátelek, autor návrhu nového všesportovní stadionu v Hradci Králové.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související