Podepsána smlouva na nový fotbalový stadión v Hradci za víc než půl miliardy. Stát má v roce 2023

15. duben 2021 08:39

Plánovaná výstavba nového multifunkčního stadiónu v Hradci Králové má za sebou další klíčový krok. Poté, co v březnu zastupitelé vybrali vítěze soutěže, teď podepsalo vedení radnice se stavebními firmami smlouvu. 

Představitelé města byli do poslední chvíle v napětí - nevěděli, jestli se znovu neobjeví nějaká námitka, která by celý projekt poslala například k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Čtěte také

Zkušenosti z minulých let, kdy už město stadión prezentovalo prakticky jako hotovou věc a pak z plánů vždycky sešlo, nutí i stávajícího primátora Alexandra Hrabálka z ODS k určité opatrnosti - dokud stadión nestojí, tak prostě nestojí.
„Zatím jsme pouze u podpisu smlouvy. Ale věřím, vzhledem ke jménu zhotovitelů, že se snad nemáme čeho obávat a vše dobře dopadne."

Ladislav Škorpil, legenda hradeckého fotbalu, byl po prvních krocích současného vedení města hodně skeptický - kvůli údajným chybám v projektu totiž magistrát předchozí přípravy zrušil a začal už poněkolikáté prakticky od nuly.
„V politice to chodí tak, že co udělali ti předchozí, tak je všechno špatně. Ale my tady dnes vidíme nějaký výsledek. Já jsem poprvé optimistou."

Čtěte také

Optimisticky se dnes tváří i další, kteří ještě nedávno pochybovali, třeba představitelé fotbalového klubu Richard Jukl nebo Jan Michálek.

Smlouva je podepsaná, město vybralo silné partnery a na výstavbu má v rozpočtu připravené peníze. Zátěž rozpočtu se ještě radnice pokusí snížit, chtěla by získat předběžně přislíbené prostředky od Národní sportovní agentury, kde byla řeč o 150 milionech korun.

Ale to je zatím s hodně velkým otazníkem, naznačuje primátor Alexandr Hrabálek z ODS.
„Jednáme velmi intenzivně, nicméně dotační program agentura ještě nevyhlásila. Takže zatím nevíme, ale jakmile bude dotační program vyhlášen, tak okamžitě začneme jednat."

A co se tedy bude dít dál?

Podle Ondřeje Nováka, předsedy představenstva společnosti Strabag, začínají další práce prakticky okamžitě.
„Čím musíme začít, tak to je dopracování projektové dokumentace a následné schválení změny stavby. Teprve pak se dostaneme k samotné realizaci."

Už teď je jasné, že na podzim začne demolice zbytku stávající stavby, na kterou je už vydáno stavební povolení.

„Prvním takovým signálem, že se něco děje, bude snesení legendárních lízátek. My je budeme rekonstruovat a vytvoříme tam nové osvětlení. Nemusí se Hradečáci bát, lízátka tam opět vrátíme. Nedovolili bychom si takovou dominantu nějakým způsobem porušit," říká Ondřej Novák.

Stadión by měl stát do jara roku 2023.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související