Antimonopolní úřad zastavil řízení o tendru na stadion. Hradec tak bude moci podepsat smlouvu

25. březen 2021 09:57

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zastavil správní řízení ve věci tendru na stavbu fotbalového stadionu v Hradci Králové. Informoval o tom hradecký magistrát. Město tak bude moci podepsat smlouvu s vítěznou firmou. 

Čtěte také

Stadion za téměř 570 korun bez daně by mělo postavit sdružení firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont. Radnice fotbalovou arénu připravuje přes 15 let, aktuální tendr je čtvrtý v pořadí.

Antimonopolní úřad správní řízení zastavil poté, co jedna ze stavební firem, která se ovšem do tendru ani nepřihlásila, vzala zpět svůj návrh, kterým soutěž napadla.

Hradec Králové aktuálně tendr uzavírá. Městská rada doporučila coby vítěze sdružení firem, kterého ještě ale musí potvrdit zastupitelé. Jednat o tom budou v pondělí 29. března.

Pokud zastupitelstvo sdružení jako vítěze schválí, budou moci obě strany následně podepsat smlouvu. To by při běžícím správním řízení u ÚOHS nebylo možné a město by s podpisem smlouvy muselo čekat.

Vizualizace nového stadionu v Hradci Králové

Podle vedení města je stavba stadionu znovu o krok blíž. Pokud zastupitelé vítězné sdružení schválí, mohla by být smlouva podepsána zhruba v polovině dubna.

"Ačkoliv to v tuto chvíli vypadá skutečně velmi nadějně, tendr bude ukončený až právě podpisem smlouvy. Stále musíme dbát na zákonné lhůty a podmínky zadávacího řízení, stejně tak nemůžeme předjímat rozhodnutí zastupitelstva," řekl náměstek primátora pro investice Jiří Bláha z ODS.

Čtěte také

Město stavbu na místě polorozbořeného všesportovního stadionu připravuje přes 15 let. Jde o jednu z přednostních investic radnice. Původně se do tendru přihlásily čtyři subjekty, které všechny splnily kvalifikační požadavky. Předběžné nabídky v únoru podaly tři subjekty. Hodnoticí komise vítěze vybrala 5. března. Podle radnice byla nabídka firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont jednoznačně nejlepší.

Stadion, na němž bude mít zázemí druholigový klub FC Hradec Králové, by měl podle radnice splňovat kategorii UEFA 4, což jsou stadiony pro mezinárodní utkání. Měl by splňovat i požadavek na multifunkční arénu. Kapacita arény by měla být 8000 diváků s možností navýšení na 9300 míst.

Stavbu fotbalového stadionu chystají i sousední Pardubice. Za 314 milionů korun bez DPH stadion postaví firma PORR, rozhodli 11. března pardubičtí zastupitelé. Současná kapacita letního stadionu je 600 diváků, po rekonstrukci bude 4600 lidí.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související