O stavbu fotbalového stadionu v Hradci se zajímá 12 firem. Maximální cena je 605 milionů korun

29. listopad 2019 09:46

Hradec Králové se dál pokouší najít cestu k tomu, jak po několika zrušených výběrových řízeních postavit fotbalový stadión. A to za zastupitelstvem schválenou maximální cenu 605 milionů korun, aby bylo možné využít stávající územní rozhodnutí a stavební povolení. Zástupci radnice se ve čtvrtek sešli se stavebními firmami a na tříhodinové schůzce si ujasnili další postup.

„Za mě jsou pozitivní dojmy. Zúčastnilo se 12 subjektů, to znamená, že přišli všichni přihlášení. Diskutovalo se otevřeně a pozitivně o všech možných variantách," řekl bezprostředně po schůzce náměstek primátora pro investice Jiří Bláha z ODS.

Čtěte také

Zatím je prostor spíš na dojmy a pocity než na fakta, jejich sestavení do oficiálního výstupu potrvá nejméně do poloviny prosince, možná i déle. Do té doby bude město s firmami dál jednat.

Že ale nepůjde o jednání předem odsouzená k zániku si myslí i zástupci zmíněných stavebních firem.

Třeba náměstek společnosti PORR Tomáš Kyslík, který se konzultace také zúčastnil, věří, že je možné stadión za 605 miliónů korun postavit - a stihnout to v termínu.
„Já si myslím, že to reálné je. Zadavatel na to má teď od ledna 36 měsíců, ty termíny jsou dostatečné. Ale je tam potom problém s tou změnou stavby a riziky. Procesní řízení se stavebním úřadem zohlednit neumíme, ale domnívám se, že 36 měsíců je dostatečná doba."

Studie nového fotbalového stadionu v Hradci Králové

Na schůzce také opakovaně zaznělo, že podle stávajícího projektu se stadión za danou sumu postavit nejspíš nedá. Ve hře je tak především varianta Design and Build, varianta v Česku sice legislativou umožněná, nicméně využívaná jen zřídka.

Čtěte také

Pro představu: město vypíše výběrové řízení, ve kterém řekne: chceme nový fotbalový stadión pro tolik a tolik lidí na tomhle místě a v tomhle termínu, máme na to 605 miliónů korun a stavební firmy pak připraví takové projekty, které základní kritéria splní. Z nich pak bude radnice vybírat.

Do vypsání další soutěže je ale ještě daleko - město teď bude s firmami dál komunikovat, na řadu přijdou písemné připomínky. Jiří Bláha má jeden další konkrétní termín.
„17. prosince se sejde moje skupina, kde ty výstupy budeme diskutovat a řešit. Budeme se snažit shodnout na nějakém dalším postupu."

Už 10. prosince - tedy o týden dřív - vystoupí náměstek Bláha na dalším zasedání zastupitelstva. Informace o dalším postupu si od něj totiž právě na tenhle termín vyžádali někteří opoziční zastupitelé.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související