Hradecký Všesportovní stadión připomíná staveniště, přesto na něm Votroci odehráli další zápas

30. červenec 2019 09:25

Na pondělní podvečerní utkání hradeckých Votroků s pražskou Duklou, které domácí prohráli 0:2, se přišlo podívat okolo 1 200 diváků. Na Všesportovním stadiónu je čekalo pořád spíš staveniště, o útulném prostředí nemůže být ani řeč. Na pořádné zázemí čekají příznivci fotbalu v krajském městě dlouhé roky. Před novou sezónou se dočkali aspoň drobných změn - třeba opravy toalet.

Právě na stavu toalet je nejvíc patrné, že klub nechce až do okamžiku výstavby nového stadiónu jen čekat. Toalety mají už nějakou dobu nové mísy, umyvadla, dlažbu a před začátkem zápasu byly téměř dokonale čisté.

O „lízátka“ Hradečáci nepřijdou. Město chce v létě vybrat firmu, která postaví nový stadion

Studie nového fotbalového stadionu v Hradci Králové

Rada města Hradce Králové schválila podmínky výstavby nového fotbalového stadiónu a během července chce vyhlásit nové výběrové řízení na dodavatele. Podle vedení magistrátu se povedlo odstranit chyby v projektové dokumentaci a samotné stavbě, která by měla trvat 18 měsíců, tak už prý nic nestojí v cestě. 

Milan Ptáček, který má na starosti provoz a údržbu malšovického areálu, to považuje za velmi důležitou věc.
„Nemohli jsme na stadion ani nikoho pozvat. Protože když jste ho potom přivedl na záchody, tak to byla prostě pro nás velká ostuda. Takže aspoň tohle se povedlo zlepšit."

Podle generálního manažera klubu Richarda Jukla vyhovují toalety všem předpisům a podmínkám, i těm pro první ligu. Na každé straně západní tribuny jsou dvoje - jedny pro muže a jedny pro ženy.
„Zázemí pro diváka, co se týče toalet, je v dnešní době na velmi dobré úrovni. Když to porovnáte s jinými stadiony, tak si myslím, že by se k nám mohli jezdit dívat. Byť je to všechno ve starém kabátě."

Opravené toalety na Všesportovním stadionu v Hradci Králové

Od nové sezóny se ve srovnání s jarní částí změnil i pohled z tribuny - nevzhledný val, který zbyl po bourání východní části, nově aspoň zakryla plachta. A za brankou směrem k řece vyrostla nová montovaná tribuna.

„My jsme chtěli aspoň trošku zkomfortnit našim fanouškům to, aby jednak měli blíže k hráčům a potom také, aby jim nesvítilo do očí, protože tohle je bohužel východní tribuna a při odpoledním fotbalu tady prostě svítí do očí. Takže jsme postavili montovanou tribunu pro 400 diváků za brankou na severní straně," říká Richard Jukl, který připomněl další z nevýhod jediné pevné tribuny, která v Hradci zůstala - nízké slunce v podvečer opravdu dost znepříjemňuje sledování fotbalu.

I pro tuto sezónu zůstalo občerstvení stejně jako na jaře - tedy jeden pevný kiosek a jeden velký stan, stejné je i parkování přes ulici u koupaliště.

Všesportovní stadion v Hradci Králové

A podle Milana Ptáčka zůstala i firma, která každý den před zápasem čistí všechny jednotlivé sedačky.
„Práce je samozřejmě jako na kostele a věnujeme se tomu, aby lidé na fotbal přišli a měli pocit, že to je uklizené. Ten efekt ovšem není takový, není to nové. Ale snažíme se, aby celkový výsledný efekt byl solidní."

Na nový stadion čeká Hradec Králové už desítky let

Město vypsalo v těchto dnech výběrové řízení na dodavatele, má projekt i peníze - a pokud se povede vybrat firmu, mohla by výstavba začít na jaře příštího roku.

Na podobná tvrzení jsou ale hradečtí fandové zvyklí a důležitější je pro ně asi to, že i když má Všesportovní stadiónu svá nejlepší léta dávno za sebou, můžou jít na fotbal bez obav, že se umažou nebo že si nebudou mít kam dojít na záchod.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související